Raul Castro s-a declarat pregătit să discute orice problemă cu Statele Unite

Raul Castro s-a declarat pregătit să discute orice problemă cu Statele Unite
Publicat: 20/12/2014, 23:02

Miercuri, președintele american Barack Obama și omologul său cubanez Raul Castro au anunțat normalizarea relațiilor dintre Washington și regimul comunist de la Havana, după peste 50 de ani de tensiuni diplomatice.

„Poporul cubanez salută această decizie justă a președintelui Statelor Unite Barack Obama, care confirmă ridicarea unui obstacol în relațiile dintre țările noastre” și marchează „deschiderea unui nou capitol”, a afirmat Raul Castro într-un discurs susținut în mod tradițional la închiderea sesiunii parlamentare semestriale.

Primele întrevederi oficiale între reprezentanți ai Cubei și Statelor Unite sunt prevăzute în ianuarie, cu scopul de a fixa o agendă pentru restabilirea relațiilor diplomatice, după 18 luni de negocieri desfășurate în secret.

„Vom reitera dispoziția noastră pentru un dialog respectuos și reciproc asupra divergențelor” dintre Havana și Washington, a declarat președintele cubanez.

„Acceptăm să vorbim pe orice temă”, a adăugat el, afirmându-și totodată voința de a rămâne ferm în problemele de suveranitate.

„Vom veghea la respectarea independenței noastre naționale și autodeterminării”, a avertizat Raul Castro, citându-l pe fratele său Fidel, căruia i-a succedat la putere în 2006.

Reprezentanți ai diasporei și-au exprimat regretul, miercuri, că Washingtonul nu a așteptat „un gest al Havanei în problema drepturile omului” pentru a anunța această apropiere.

Președintele american a subliniat că „împărtășește preocupările opozanților și militanților pentru drepturile omului legate de faptul” că regimul de la Havana este în continuare „represiv”.

„Cuba se va schimba, este inevitabil”, dar „nu prevăd schimbări peste noapte”, a declarat Obama, vineri, în cursul unei conferințe de presă susținute în mod tradițional la sfârșit de an de la Casa Albă.

„Așa cum noi nu am propus niciodată ca Statele Unite să-și schimbe sistemul politic, cerem respect față de al nostru”, a răspuns sâmbătă președintele cubanez.

„Între Guvernele Statelor Unite și Cubei există divergențe profunde care includ, între altele, concepții diferite legate de exercitarea suveranității naționale, democrație, modele politice și relații internaționale”, a subliniat Raul Castro.

La fel ca în cursul alocuțiunii de miercuri, Raul Castro a reamintit sâmbătă că cea mai importantă problemă care trebuie soluționată de Washington și Havana este „eliminarea embargoului economic, comercial și financiar” impus de Statele Unite insulei comuniste.

Promisă de Barack Obama, dezbaterea pe tema anulării embargoului impus în 1962 de președintele John Kennedy pare a fi delicată, Congresul american opunându-se acestui demers. Republicanii, care vor controla din ianuarie cele două camere ale Congresului, au avertizat deja că se opun anulării embargoului american care vizează Cuba.

„Acest Congres nu va suspenda embargoul”, a dat asigurări miercuri Marco Rubio, senator de Florida, în timp ce Barack Obama s-a angajat vineri să-și „exercite toată influența” pe lângă Congres.

„Nu putem elimina embargoul în mod unilateral. Este specificat în lege. Se va parcurge un întreg proces în cursul căruia Congresul va digera aceasta. Există susținători bipartizani noii abordări, dar și detractori de ambele părți”, a apreciat Obama.

La rândul său, Raul Castro a declarat că are încredere în Barack Obama că își va „folosi cu determinare prerogativele de președintele cu scopul de a modifica în mod substanțial aplicarea embargoului în aspectele pentru care aprobarea Congresului nu este necesară”.

De asemenea, el i-a cerut omologului său american să „revină asupra includerii în mod nejustificat a Cubei pe lista țărilor care susțin terorismul internațional”.

Sesiunea de sâmbătă a Parlamentului de la Havana s-a desfășurat în prezența a trei agenți cubanezi eliberați de Washington în cadrul unui schimb de prizonieri efectuat odată cu anunțarea normalizării relațiilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji