RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. Separatiștii proruși cer intervenția Rusiei, după atacul armat de lângă Slaviansk. Premierul Iațeniuk: ”Putin visează la refacerea URSS”

RĂZBOI CIVIL ÎN UCRAINA. Separatiștii proruși cer intervenția Rusiei, după atacul armat de lângă Slaviansk. Premierul Iațeniuk: ''Putin visează la refacerea URSS
Publicat: 21/04/2014, 12:59

UPDATE 19:30 Separatiștii proruși de la Slaviansk, unul dintre fiefurile acestora în estul Ucrainei, au cerut duminică Rusiei să le livreze armament și au amenințat că-l vor împușca pe ministrul ucrainean de Interne, care a anunțat că vizitează aceste regiuni, relatează AFP.

„Guvernului lui Vladimir Vladimirovici (Putin) (…) îi cerem ajutorul. Dacă nu ne puteți trimite forțe de menținerea păcii, livrați-ne arme”, a declarat în fața presei Viaceslav Ponomorev, primarul autoproclamat al acestui oraș încercuit de grupuri de „autoapărare”.

Iațeniuk acuză Rusia că „subminează stabilitatea internațională”

Premierul interimar ucrainean Arseni Iațeniuk a acuzat Rusia că „subminează stabilitatea internațională” și a solicitat ajutorul economic al aliaților occidentali ai țării pentru modernizarea armatei ucrainene, într-un interviu difuzat duminică în Statele Unite, relatează AFP.

„Lumea are motive să fie îngrijorată față de intențiile lui Putin”, a declarat Iațeniuk pentru NBC, într-un interviu înregistrat sâmbătă și difuzat duminică. „Federația rusă a subminat stabilitatea internațională”, a adăugat el.

„În fapt, ea a pus capăt tuturor programelor de neproliferare nucleară”, a acuzat premierul ucrainean, referindu-se la Memorandumul de la Budapesta din 1994, în virtutea căruia Ucraina a acceptat să renunțe la arsenalul nuclear în schimbul garantării integrității teritoriale.

„Este evident, în prezent, că Rusia este o amenințare pentru glob, pentru Uniunea Europeană și Ucraina”, a adăugat liderul ucrainean.

În contextul în care vicepreședintele american Joe Biden urmează să efectueze o vizită în Ucraina luni, Iațeniuk a făcut apel, de asemenea, la un ajutor internațional. „Trebuie să fim în formă pentru a opri Rusia, iar pentru aceasta avem nevoie de o susținere reală din partea partenerilor noștri occidentali”, a apreciat el.

„Avem nevoie de o susținere economică și financiară, avem nevoie să modernizăm armata ucraineană și să revizuim toate structurile apărării ucrainene”, a subliniat premierul.

„Președintele Putin visează să restaureze Uniunea Sovietică, zilnic merge mai departe și numai Dumnezeu știe unde se va opri”, a mai spus liderul ucrainean.

Într-un interviu difuzat duminică de postul Fox News, ambasadorul rus în Statele Unite Serghei Kisliak a respins această idee. „Orice declarație care sugerează că visăm să reînființăm Uniunea Sovietică este falsă chiar prin natura sa”, a declarat diplomatul.

În ciuda acordului de la Geneva, încheiat săptămâna trecută, situația din Ucraina este departe de a se normaliza. În cursul dimineții de duminică, patru persoane, între care trei militanți proruși, au fost ucise într-un atac armat în apropiere de Slaviansk. In urma acestui incident primarul autoproclamat din oraș, a cerut intervenția Rusiei pentru protejarea insurgenților de naționaliștii ucraineni, a anunțat duminică agenția publică rusă RIA Novosti, citată de AFP.

„Vă cerem să studiați cât mai rapid posibilitatea de a trimite forțe de menținerea păcii pentru a apăra populația împotriva fasciștilor”, a declarat acest lider separatist, Viaceslav Ponomarev, într-un apel adresat președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-a citit într-o conferință de presă, la Slaviansk.

De asemenea, el a anunțat că a decretat o interdicție de circulație în orașul controlat în întregime de către insurgenți, de peste o săptămână.

Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenți în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morți – trei militanți proruși și doi atacatori.

De asemenea, el a anunțat că a decretat o interdicție de circulație în orașul controlat în întregime de către insurgenți, de peste o săptămână.

Potrivit lui Ponomarev, schimbul de focuri, care a izbucnit în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea unui baraj instalat de către insurgenți în satul Bilbasivka, la 18 kilometri vest de Slaviansk, s-a soldat cu cinci morți – trei militanți proruși și doi atacatori.

Rusia s-a declarat duminică „indignată” față de atacul armat sângeros comis în estul Ucrainei, o zonă afectată de o insurecție prorusă, denunțând „o provocare” din partea naționaliștilor ucraineni radicali.

„Rusia este indignată de această provocare care denotă o lipsă de bunăvoință din partea autorităților de la Kiev de a dezarma naționaliștii și extremiștii”, afirmă Ministerul rus de Externe într-un comunicat publicat după atacul comis în apropiere de Slaviansk, soldat cu patru morți – trei militanți proruși și un atacant neidentificat – potrivit unui lider separatist prorus din localitate.

Kremlinul a confirmat vineri pentru prima dată că a mobilizat trupe la frontiera cu Ucraina „din cauza situației” din această fostă republică sovietică vecină. Această declarație a apărut ca un semnal de alarmă adresat occidentalilor, avertizând că situația ar putea să degenereze rapid în cazul adoptării unor noi sancțiuni.

La rândul său, Washingtonul a avertizat Moscova că Ucraina se află într-un „punct de cotitură”, în contextul în care insurgenții proruși resping acordul de la Geneva încheiat joi între Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite în vederea dezarmării insurgenților și eliberării clădirilor publice ocupate.

Autoritățile ar urma să anunțe săptămâna viitoare mobilizarea unor trupe americane în Polonia, cu scopul de consolida prezența NATO, într-un context marcat de tensiuni în Ucraina vecină, a dat asigurări un ministru polonez pentru The Washington Post.

Iațeniuk, indignat după distribuirea unor manifeste antisemite în estul Ucrainei, cere anchete

Premierul interimar ucrainean Arseni Iațeniuk și-a exprimat indignarea, după ce în estul Ucrainei au fost distribuite manifeste antisemite ordonând evreilor să se înregistreze ca evrei, și a cerut ca „acești nemernici” să dea socoteală în justiție, relatează AFP.

Membri ai comunității evreiești din orașul Donețk (est), care se confruntă cu o insurecție prorusă, s-au declarat vineri tulburați de distribuirea unor manifeste antisemite care le ordonă evreilor să se înregistreze ca evrei la autoritățile separatiste autoproclamate din regiune, în caz contrar fiind amenințați cu deportarea sau confiscarea bunurilor.

Într-un interviu pentru postul NBC, difuzat duminică, premierul interimar Arseni Iațeniuk a declarat că vrea să „exercite presiuni atât asupra forțelor militare și în domeniul securității ucrainene, cât și a Departamentului ucrainean pentru Securitate Internă să-i găsească de urgență acești nemernici și să-i traducă în justiție”.

Incidentul s-a produs marți, în apropiere de sinagoga din Donețk, din care ieșeau aproximativ 20 de credincioși care sărbătoreau a doua zi de Pessah, Paștele evreiesc.

Trei bărbați cu fața acoperită de măști au distribuit, atunci, manifestele, care purtau însemnele „republicii Donețk” și steagul rusesc.

Incidentul, relatat de presa israeliană și americană, a provocat un scandal, iar secretarul de Stat american John Kerry și-a exprimat joi indignarea într-o conferință de presă, la Geneva, la finalul unei reuniuni cu omologii săi de la Kiev, Moscova și UE menite să conducă la o diminuare a tensiunilor din Ucraina.

„Nu este doar intolerabil, este grotesc. Este dincolo de inacceptabil”, a declarat Kerry.

Președintele american Barack Obama și-a exprimat „dezgustul” în legătură cu aceste fapte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vladimir Putin a dat ORDIN. Deja a început totul: Nu vreau să sperii pe nimeni...
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate