RĂZBOI Israel-Hamas: Palestina divizează Consiliul de Securitate al ONU/SUA cer descurajarea Iranului

RĂZBOI Israel-Hamas: Palestina divizează Consiliul de Securitate al ONU/SUA cer descurajarea Iranului
RĂZBOI Israel-Hamas: Palestina divizează Consiliul de Securitate al ONU
Publicat: 12/04/2024, 07:59

Membrii Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să cadă de acord cu privire la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, a anunţat ambasadoarea malteză, care prezidează Consiliul în aprilie.

„Nu a existat un consens” cu privire la admiterea unui stat palestinian, a declarat Vanessa Frazier după o şedinţă cu uşile închise, dar această lipsă de consens nu împiedică un stat membru să supună chestiunea la vot în Consiliu.

Ea a afirmat că două treimi dintre membrii Consiliului sunt în favoarea acestei aderări cu drepturi depline a palestinienilor, fără a-i numi.

Luni, Consiliul de Securitate al ONU a decis că va răspunde până la sfârşitul lui aprilie la cererea palestinienilor de aderare cu drepturi depline la Naţiunile Unite, un demers considerat ca fiind „istoric” de către palestinieni şi denunţat cu virulenţă de Israel.

Pentru o reuşită ar fi nevoie mai întâi de o recomandare pozitivă din partea Consiliului de Securitate (cel puţin 9 voturi pentru, fără veto din partea unui membru permanent), apoi de o majoritate de două treimi de voturi în Adunarea Generală.

Dar observatorii se îndoiesc că iniţiativa va trece de etapa Consiliului, având în vedere poziţia SUA, care s-au opus deja în 2011.

Statele Unite consideră că ONU nu este locul pentru recunoaşterea unui stat palestinian, care în opinia lor ar trebui să fie rezultatul unui acord între Israel şi palestinieni.

Hamas ridică steagul alb

Liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a negat că fiii săi care au fost ucişi într-un atac israelian săptămâna aceasta erau luptători ai mişcării islamiste palestiniene şi a declarat că „interesele poporului palestinian sunt puse înainte de orice”.

„Căutăm să ajungem la un acord, dar ocupaţia (n.r. – Israelul) încă amână şi evită un răspuns la cereri”, a declarat liderul Hamas pentru Reuters, fiind întrebat dacă uciderea a trei dintre fiii săi va afecta discuţiile în desfăşurare privind un armistiţiu în Gaza şi schimbul de ostatici.

Forţele israeliene i-au ucis pe trei dintre fiii liderului Hamas într-o lovitură aeriană în Fâşia Gaza. Se pare că nici şefii armatei și nici măcar pe premierul Benjamin Netanyahu nu au fost consultați cu privire la această lovitură, după cum a relatat mass-media israeliană, citată de Reuters.

Uciderea rudelor lui Haniyeh ar putea complica negocierile menite să asigure o oprire a luptelor în Gaza, în schimbul eliberării a 133 de ostatici israelieni despre care se crede că sunt încă ţinuţi în enclava asediată.

Hamas cere o încetare a ofensivei israeliene, o retragere a forţelor israeliene şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi să se poată întoarce la locuinţele lor.

SUA cer descurajarea Iranului

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit la telefon cu omologii săi chinez, turc şi saudit, cerându-le să facă presiuni asupra Iranului împotriva oricărui atac care vizează Israelul.

„Nimeni nu este interesat de o escaladare în regiune şi toate ţările ar trebui să ceară Iranului să nu întreprindă o escaladare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Blinken a vorbit, de asemenea, la telefon cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, „pentru a reitera sprijinul nostru puternic faţă de Israel în faţa acestor ameninţări”. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat că „Washingtonul a avertizat ”Iranul cu privire la potenţiale atacuri împotriva Israelului.

În fața amenințărilor Iranului cu represalii după atacul împotriva consulatului său din Damas, Siria, președintele Joe Biden a transmis că sprijinul american pentru Israel este „neclintit”.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a dat asigurări că „Israelul va fi pedepsit”.

Un astfel de atac ar reprezenta „o extindere semnificativă” a conflictului care se desfăşoară în prezent între Israel şi organizaţia palestiniană Hamas, unde peste 33.000 de oameni din Fâșia Gaza au fost omorâți.

Tensiunile dintre Israel şi Iran au crescut după ce, săptămâna trecută, într-un atac atribuit Israelului asupra consulatului iranian din Damasc au fost ucişi mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a Iranului, printre care trei generali de rang înalt.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă. Ce se întâmplă cu marele actor în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Informație de ultimă oră despre FLORIN PIERSIC. Anunțul venit direct de la SPITAL
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce sărbătorim de 1 Mai?