LIVE | Ziua 515 de război: „Un alt atac nocturn al monștrilor”. Un mort şi 18 răniţi după ce Rusia a lovit Odesa / Catedrala orașului, distrusă

LIVE | Ziua 515 de război: „Un alt atac nocturn al monștrilor”. Un mort şi 18 răniţi după ce Rusia a lovit Odesa / Catedrala orașului, distrusă
Război în Ucraina
Publicat: 23/07/2023, 09:12
Actualizat: 23/07/2023, 15:39

Rusia a lansat duminică un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră, în urma bombardamentelor o persoană fiind ucisă şi 18 rănite, inclusiv patru copii. Atacurile au afectat infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită.

Cele mai importante evenimente din ziua 515 de război

UPDATE 4: Bănescu, după distrugerea catedralei din Odesa în urma unui atac rusesc: Încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu afirmă, după distrugerea catedralei din Odesa în urma unui atac rusesc, că aceasta este încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale.

„Bombardarea recentă a Catedralei ortodoxe „Schimbarea la Faţă” din Odesa. Încă o probă că „Ortodoxia nucleară” nu se-mpiedică de-un „ciot” al culturii şi civilizaţiei creştine reale. Gnosticismul ei religios-politic dispreţuieste agresiv lumea care nu-i aparţine”, a scris Bănescu pe Facebook, anunță News.ro.


Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al oraşului Odesa, Andrii Palciuk, a deplâns distrugerea „enormă” a bisericii – despre care a spus că a fost cauzată de o lovitură directă a unei rachete ruseşti.

Catedrala aparţine Bisericii Ortodoxe Ucrainene şi a fost luată sub protecţia UNESCO la începutul acestui an, când centrul istoric al oraşului Odesa a fost desemnat de agenţia culturală a Naţiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariţie.

UPDATE 3: Reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, la cererea Kievului, pentru discutarea coridorului cerealier prin Marea Neagră

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, convoacă pentru miercuri, la cererea Kievului, o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina, transmite dpa.

Reuniunea va avea loc la nivel de ambasadori şi va viza ‘consultări asupra celor mai recente evoluţii şi discutarea transportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră’, a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Oana Lungescu.

Cu puţin înaintea anunţului, Stoltenberg a avut o discuţie prin telefon cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„O bună discuţie cu preşedintele (Zelenski) despre retragerea Rusiei din acordul privind cerealele prin Marea Neagră. Condamnăm cu putere încercarea Moscovei de a face o armă din hrană”, a scris Stoltenberg pe Twitter după apelul telefonic.

„Aliaţii susţin Ucraina oricât este nevoie şi, în urma Summitului NATO, Ucraina este mai aproape de NATO decât oricând înainte”, a adăugat el, referindu-se la summitul din iulie de la Vilnius.

La rândul său, Zelenski a spus că a discutat cu Stoltenberg despre implementarea acordurilor de la summit şi paşi ulteriori spre integrarea Ucrainei în Alianţă.

„Am identificat de asemenea cu dl Stoltenberg prioritatea şi măsuri viitoare necesare pentru deblocarea şi susţinerea operaţiunii coridorului cerealier prin Marea Neagră”, a indicat el pe Twitter, citat de Agerpres.

UPDATE 2: „Păpușa lui Putin” a cerut „o lovitură” asupra ROMÂNIEI: „Îi putem ținti, dar să terminăm întâi cu Ucraina”

Noi amenințări la televiziunea de stat Rusia 1 la adresa României. Olga Skabeeva, unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin”, a cerut o „lovitură” asupra României.

Kremlinul a anunțat, pe 17 iulie, că se retrage din acordul pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră. Oficial, acordul încheiat anul trecut, care fusese extins de mai multe ori, a fost sistat pentru că „Occidentul nu a îndeplinite mai multe condiții pentru prelungirea sa”.

Miercuri, 19 iulie, Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia, a expus planul Kievului de a transporta cereale prin apele teritoriale ale României şi Bulgariei. „Rusia a declarat că nu garantează securitatea. Şi asta înseamnă că vor trage în porturi, infrastructură şi, eventual, nave. Acesta este riscul”, a declarat diplomatul.

Olga Skabeeva / FOTO: PROFIMEDIA
Olga Skabeeva / FOTO: PROFIMEDIA

UPDATE 1: Lukaşenko a venit la Sankt Petersburg să discute cu Putin

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a sosit sâmbătă la Sankt Petersburg, unde are programată pentru duminică o întâlnire cu Vladimir Putin, informează CNN.

Într-o înregistrare video difuzată de agenţia de ştiri BelTA, Lukaşenko soseşte sâmbătă pe aeroportul din Sankt Petersburg.Îmbrăcat într-o ţinută sport, el este întâmpinat de mai mulţi oficiali locali.

Întâlnirea sa cu Putin de duminică se va concentra pe „dezvoltarea în continuare a relaţiilor ruso-belaruse de parteneriat şi alianţă strategică, precum şi pe colaborarea pentru integrare în cadrul statului unional al Rusiei şi al Belarusului”, a scris agenţia oficială de ştiri rusă TASS.

Un mort şi 18 răniţi într-un nou atac al Rusiei la Odesa

Rusia a lansat duminică un alt val de atacuri pe timp de noapte asupra portului Odesa de la Marea Neagră, în urma bombardamentelor o persoană fiind ucisă şi 18 rănite, inclusiv patru copii. Atacurile au afectat infrastructura rezidenţială, iar cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, veche de peste două secole, a fost, de asemenea, lovită, relatează Reuters, citată de News.ro.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că după miezul nopţii Rusia a lansat rachete Onyx de înaltă precizie şi rachete de croazieră Kalibr asupra Odesei.

„Odesa: un alt atac nocturn al monştrilor”, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regiunii Odesa, pe aplicaţia de mesagerie Telegram. „Din păcate, avem un civil care a fost ucis”, a anunţat guvernatorul.

Dintre cei 18 răniţi, 14 au fost spitalizaţi, inclusiv trei copii.

„Biserica nu mai este”. Inclusiv catedrala din Odesa a fost atacată de ruși

Agenţia de ştiri RBC-Ucraina a informat că cea mai mare biserică ortodoxă din oraş, Catedrala Spaso-Preobrajenski, sfinţită în 1809, a fost grav avariată în urma atacurilor. Videoclipuri pe reţelele sociale arată dărâmături în interiorul unei biserici în care s-a declanşat şi un incendiu, în timp ce un bărbat îndurerat merge şi repetă: „Biserica nu mai este”.

În ultima săptămână, Rusia a bombardat aproape zilnic Odesa şi alte instalaţii ucrainene folosite pentru exportul de produse alimentare, după ce Moscova s-a retras din acordul care asigura un coridor maritim securizat pentru transporturile martitime de cereale ucrainene.

Evenimente recente pe câmpul de luptă din Ucraina

Ziua 514 de război: Podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia „aduce război, nu pace” şi, prin urmare, este o ţintă militară, spune Zelenski

Ziua 513 de război: Preţurile grâului au crescut, pentru a treia zi consecutiv, în condiţiile agravării conflictului dintre Rusia şi Ucraina

Război în Ucraina, ziua 512: 18 persoane, rănite după atacurile de la Nicolaev / Zelenski: „Toată lumea este afectată de teroarea rusească”

Război în Ucraina, ziua 511: Rusia a lansat un atac aerian la Odesa, cu rachete Kalibr din Marea Neagră, pentru a doua noapte la rând

Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?