Războiul clasic este deja trecut. Ucraina lichidează tancuri de milioane de dolari cu drone de jucărie

Războiul clasic este deja trecut. Ucraina lichidează tancuri de milioane de dolari cu drone de jucărie
Publicat: 30/10/2023, 14:27

Ucraina reușește să reziste atacului feroce al Rusiei cu drone de jucărie. Tancurile de zeci de milioane de dolari sunt spulberate un drone care pe care orice copil și le-ar dori de Crăciun. Nu costă mai mult de 400 de dolari, iar componentele por fi cumpărate de celebrele rețele de vânzări on-line. Antrenamentul pentru a manevra o jucărie ucigață poate dura chiar o săptămână, spre deosebire de un echipaj al unui tanc sofisticat care cere zeci de luni de instrucție și sute de mii de dolari. Practic, războiul clasic devine trecut

Trupele ruse au lansat un atac necruțător asupra Avdiivka de mai bine de două săptămâni, într-un efort total de a încercui forțele ucrainene în acea zonă. „Situația este foarte grea. Luptăm pentru a menține contolul în jurul orașului. Dacă inamicul controlează aceste zone, atunci toată logistica și drumurile care duc la oraș vor fi sub controlul său”, a declarat pentru Politico sergentul Yegor Firsov, comandantul adjunct al unei unități a armatei ucrainene. În fața unui inamic cu un număr superior de trupe și vehicule blindate, luptătorii ucraineni se apără cu ajutorul unor drone minuscule, care nu costă mai mult de câteva sute de dolari, dar care pot livra o încărcătură explozivă capabilă să distrugă un tanc rusesc care valorează mai mult de 2 milioane de dolari.

Un cadou de Sărbători

Dronele FPV utilizate în astfel de lovituri sunt echipate cu o cameră la bord care permite operatorilor calificați, precum Yegor Firsov, să le direcționeze către ținta lor cu o precizie maximă. Înainte de război, un adolescent putea spera să primească o astfel de dronă cadou de Anul Nou. Acum, aceste drone sunt folosite ca arme agile care pot schimba rezultatele pe câmpul de luptă.

„Este greu să gestionezi emoția când un pilot de dronă lovește un tanc. Întregul grup și tot plutonul este fericit. Toată lumea țipă și se îmbrățișează. Deși nu-l cunosc pe omul care le-a adus această fericire”, a scris Firsov într-o postare pe Facebook. O dronă FPV cântărește până la un kilogram, are patru motoare mici, o baterie, un cadru și o cameră conectată wireless la ochelarii de protecție purtați de un pilot care o operează de la distanță. Poate transporta până la 2,5 kilograme de explozibil și poate lovi o țintă cu o viteză de până la 150 de kilometri pe oră, explică Pavlo Tsybenko, director interimar al academiei militare Dronarium.

Această dronă costă până la 400 de dolari și poate fi făcută oriunde. Am făcut-o și noi folosind microcipuri importate din China și alte piese pe care le-am cumpărat de pe AliExpress. Cadrul din carbon l-am făcut singuri. Și, da, bateriile sunt de la Tesla, a spus Tsybenko pentru Politico, arătând dronele FPV personalizate folosite de academie pentru a antrena viitorii piloți de astfel de aparate.

Cinci zile de antrenament pentru a lichida un tanc

În timp ce armatele NATO ezită să folosească drone comerciale care sunt fabricate în principal în China sau din componente din China, unele țări occidentale și-au arătat deja interesul să învețe din experiența Ucrainei în ceea ce privește războiul cu dronele. Mai mulți oficiali ucraineni, care au dorit să își păstreze anonimatul, au declarat pentru Politico că forțele speciale și unitățile antiteroriste din două țări NATO de la granița cu Rusia au urmat cursuri ale operatorilor de drone ucraineni în ultimele șase luni. Accentul a fost pus pe contracararea dronelor mici kamikaze și a dronelor comerciale care pot fi utilizate cu succes pentru recunoaștere sau transmisia semnalului video, a spus unul dintre oficiali. Antrenamentul de bază pentru un pilot de dronă durează cinci zile. Învățarea pilotării unei drone kamikaze durează mai mult de 20 de zile, a spus Tsybenko.

Experiența pe câmpul de luptă a determinat guvernul ucrainean să-și schimbe preferința în ceea ce privește dronele. „Dronele FPV sunt instrumente eficiente pentru distrugerea inamicului și protejarea țării noastre. Ministerul Apărării face tot posibilul pentru a crește numărul de drone”, a declarat ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov.

Joc de echipă ucigaș pe calculator

Fiecare pilot de dronă FPV lucrează în tandem cu unități de recunoaștere aeriană, care zboară cu un DJI Mavic sau alt tip de dronă cu transmițătoare video și audio pentru a observa misiunea. „Drona FPV își pierde semnalul video aproape de țintă. Deci, cealaltă dronă ajută pilotul și unitățile de sprijin să înțeleagă că ținta a fost într-adevăr lovită”, a spus Tsybenko.

Ceea ce pare simplu necesită, de fapt, o coordonare strânsă între zeci de oameni. „Totul pare atât de simplu. Îți pui ochelari și „Bam!” ai distrus un tanc. De fapt, oamenii noștri petrec ore întregi căutând ținte. Se uită la videoclipuri și găsesc ținte pe care inamicul le-a ascuns cu grijă”, a precizat Tsybenko.

Dar eficacitatea dronelor FPV a fost observată și de Moscova. Rușii, care la început erau în urma Ucrainei în războiul cu drone, au învățat din greșelile lor. Și acum extind metodele Ucrainei. Forțele ruse au acum „nenumărate” drone FPV pe care le folosesc pentru a ucide soldați ucraineni. Rusia și-a lansat, de asemenea, propriile linii de producție și elaborează noi tactici pentru a desfășura drone „în roiuri”. „Este o amenințare foarte mare pe câmpul de luptă”, a avertizat Tsybenko.

Citiți și: Război în Ucraina, ziua 613: Rusia anunţă că a doborât 36 de drone la Marea Neagră şi în nord-vestul Crimeei

Război în Ucraina, ziua 611: Rusia acuză Kievul că a atacat cu drone o centrală nucleară în regiunea rusă Kursk

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii