Reacția AIEA după incidentul produs la o centrală nucleară din Ucraina

Reacția AIEA după incidentul produs la o centrală nucleară din Ucraina
Publicat: 03/12/2014, 21:26

„Opririle automate intervin frecvent la centrale nucleare, din diverse motive, care nu au legătură cu reactoarele”, explică Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Un accident s-a produs săptămâna trecută la o centrală nucleară din sud-estul Ucrainei, fără a reprezenta vreun risc privind emisii de materii radioactive sau privind securitatea regiunii, au anunțat miercuri autoritățile ucrainene. „Nu există niciun risc. Incidentul s-a produs la Reactorul 3 al centralei nucleare din Zaporijia, la sistemul electric. Nu are nici o legătură cu reactorul. Este vorba despre un scurt-circuit”, a anunțat ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demcișin.

Scurt-circuitul s-a produs vineri, provocând întreruperea electricității în regiunea învecinată. „Nu există emisii radioactive și nici probleme cu reactorul. Incidentul nu este în nici un fel asociat cu reactorul. Toate eforturile sunt concentrate pe repararea sistemului”, a dat asigurări Demcișin, anunțând că centrala va fi repusă în funcțiune vineri.

Nivelul radiațiilor din jurul centralei este „neschimbat”, potrivit unui comunicat postat pe site-ul centralei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase