Reacția lui Barack Obama după ce un raport al Senatului a dezvăluit BRUTALITĂȚI incredibile comise de CIA

Redactor:
Mihai Draghici
Reacția lui Barack Obama după ce un raport al Senatului a dezvăluit BRUTALITĂȚI incredibile comise de CIA
Reacția lui Barack Obama după ce un raport al Senatului a dezvăluit BRUTALITĂȚI incredibile comise de CIA

„Aceste tehnici de interogare au afectat puternic reputația Statelor Unite pe plan global”, a declarat Barack Obama într-un comunicat, promițând că va face totul pentru ca aceste metode să nu mai fie utilizate niciodată.

„Nicio națiune nu este perfectă, dar una din forțele Statelor Unite este voința de a înfrunta direct trecutul”, a spus Obama.

Agenția Centrală de Informații din SUA a comis erori utilizând tehnici brutale de interogare, admite directorul CIA, John Brennan, explicând însă că aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

„Au existat erori. Dar aceste tehnici brutale de interogare au permis obținerea unor informații care au permis evitarea unor atentate, capturarea teroriștilor și salvarea de vieți omenești”, a spus Brennan.

Agenția Centrală de Informații din SUA a utilizat metode „brutale”, de multe ori „ineficiente”, pentru interogarea suspecților de terorism, inducând în eroare constant Președinția și Congresul privind informațiile obținute, conform raportului elaborat de Senatul SUA.

„În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie și fără oprire”, precizează raportul.

„Privarea de somn implica ținerea deținuților în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziții incomode, chiar și cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ținut „parțial dezbrăcat” pe o podea de beton.

Conform raportului, alți deținuți au fost legați la ochi și târâți pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviți cu picioarele și pumnii de gardieni. Mulți deținuți supuși tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinații, stări paranoice, insomnii ori au avut tendința de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii rețelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconștient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

Potrivit documentului, elaborat de experți ai Comisiei de Informații din Senatul SUA, „tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale și mult mai frecvente decât se cunoștea”.

Conform The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat și nu era monitorizat în mod adecvat. „Persoanele care au încălcat politicile CIA au fost trase foarte rar la răspundere. Agenția Centrală de Informații a restricționat accesul la informații, a refuzat să răspundă solicitărilor referitoare la programul de interogare, furnizând, uneori, informații false”, notează raportul. „CIA a indus în eroare membri ai Congresului și reprezentanți ai Casei Albe privind eficiența și amploarea utilizării tehnicilor dure de interogare”, continuă autorii raportului.

Conform documentului, cel puțin 26 de suspecți de terorism au fost deținuți în mod ilegal, în contradicție cu normele americane de încarcerare.

„CIA a oferit ilegal informații clasificate jurnaliștilor, exagerând succesul tehnicilor dure de interogare a suspecților de terorism, în scopul obținerii susținerii opiniei publice”, subliniază raportul.

Tags:
Gigi Becali a anunţat că FCSB are un nou atacant. Basarab Panduru, dat pe spate...
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Numai Ion Țiriac putea face asta! Miliardarul a uitat două Ferrari într-un garaj și după...
Țara din Europa pe care toată lumea a uitat-o. Nu a primit nici măcar o...
Ion Cristoiu: Unirea din 1859 n-ar fi fost posibilă dacă Imperiul Otoman n-ar fi trecut,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Când am putea reveni la normalitate. Cele mai bune și cele mai negre scenarii
A MURIT Oana Ştefănescu! Doliu uriaş în România...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Au DISTRUS totul în calea lor! Cel mai VECHI oraș din America, o MINUNE arheologică,...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Horocop 25 ianuarie 2021. Zodia care își atinge obiectivele dificile
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului în România: Marea artistă A MURIT...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide