Reacția lui Obama după ce Netanyahu a spus „NU” celei mai mari întrebări din Orientul Mijlociu: „Ne gândim ce alte opțiuni sunt disponibile”

Reacția lui Obama după ce Netanyahu a spus „NU celei mai mari întrebări din Orientul Mijlociu: „Ne gândim ce alte opțiuni sunt disponibile
Publicat: 22/03/2015, 11:57
Actualizat: 27/03/2019, 01:36

„Îl credem pe cuvânt pe Benjamin Netanyahu că nu va permite înființarea unui stat palestinian pe parcursul noului mandat, astfel că ne gândim ce alte opțiuni sunt disponibile pentru a ne asigura că nu vom asista la o situație haotică în Orientul Mijlociu”, a declarat Obama.

Președintele SUA a evitat să spună dacă Statele Unite vor continua să blocheze în Consiliul de Securitate ONU eforturile Autorității Palestiniene în vederea creării unui stat.

„I-am spus premierului Netanyahu că îi va fi dificil să găsească o cale prin care să fie credibil în privința negocierilor israelo-palestinene. I-am spus premierului israelian că discursurile pe care le-a avut în ultimele zile de campanie intră în contradicție cu linia tradițională din Israel. Pentru că, deși Israelul este construit pe bazele teritoriale ale istoriei poporului evreu și este nevoie de o patrie evreiască, democrația israeliană are ca premisă tratarea în mod egal și corect a tuturor grupurilor etnice”, a subliniat Obama, după ce Benjamin Netanyahu a avut în campanie un discurs împotriva etnicilor arabi israelieni.

După ce a afirmat în campania electorală că se va opune creării unui stat palestinian, premierul Israelului a încercat să își nuanțeze declarațiile, afirmând că vrea „o soluție axată pe coexistența a două state” în conflictul israelo-palestinian, însă „în alte circumstanțe”. „Nu vreau o soluție axată pe un singur stat (cel israelian – n.red.). Vreau o soluție viabilă, politică, axată pe coexistența a două state. Însă, pentru a se ajunge la această situație, circumstanțele trebuie să se schimbe”, spus Netanyahu, al cărui partid – Likud – s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar israelian și va forma guvernul.

Benjamin Netanyahu promisese în ultima zi de campanie electorală că, dacă va reuși să se mențină în funcție, palestinienii nu vor putea crea un stat. „O retragere israeliană din teritorii… nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiștilor din grupul Stat Islamic”, avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. În plus, liderul israelian anunța că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii – Har Homa -, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuințe.

Referindu-se la negocierile dintre marile puteri din Iran pe tema programului nuclear, Obama a apreciat că victoria liderului de dreapta israelian „nu va afecta semnificativ” discuțiile.

Relația dintre Barack Obama și Israel este afectată de mulți ani, pe fondul disensiunilor privind modul de soluționare a conflictului israelo-palestinian și în contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Netanyahu a cerut Statelor Unite să aibă o atitudine dură față de Iran, țară considerată o amenințare pentru securitatea Israelului. Recent, criza dintre Israel și Administrația Obama s-a amplificat, în contextul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul John Boehner, l-a invitat pe premierul Netanyahu să rostească un discurs în Congres, în plină campanie electorală israeliană, spre nemulțumirea Administrației Barack Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Pâinea cu maia, izvor de sănătate. Ce sortiment trebuie evitat
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului