UPDATE | Oficiali ai Ambasadei României la Londra au vizitat firmele româneşti ameninţate / Reacția MAE la atacurile xenofobe

Publicat: 12/02/2020, 22:35
Actualizat: 12/02/2020, 22:40

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Londra, a solicitat Ministerului britanic de Externe şi conducerii Poliţiei Metropolitane londoneze să ia măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie. Mai mulți oficiali ai Ambasadei României la Londra au vizitat firmele vizate de atacurile xenofobe.

UPDATE – ora 22.35: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord informează, prin intermediul unui comunicat, că – din dispoziția ambasadorului României la Londra, Dan Mihalache – coordonatorul Secției Consulare a Ambasadei României la Londra, Robert Marin, și reprezentantul Biroului Atașatului Afaceri Interne, Vlad Vida, au vizitat astăzi cele două firme ai căror proprietari, cetățeni români, au primit recent scrisori cu amenințări xenofobe.

Reprezentanților Ambasadei li s-a alăturat și primarul districtului Harrow din Londra, Nitin Parekh, care și-a exprimat îngrijoararea față de apariția unor astfel de incidente și și-a declarat solidiaritatea cu comunitatea românească și susținerea totală pentru combaterea fenomenului hate crime.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții misiunii diplomatice au arătat că Ambasada urmărește cu prioritate respectarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie și ia toate măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa acestora.

A fost reliefat faptul că incidentul a fost adus imediat la cunoștința autorităților britanice și a Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni.

De asemenea, a fost menționată și poziția fermă exprimată de Guvernul României, atât prin intermediul misiunii diplomatice a României de la Londra, cât și al Ministerului Afacerilor Externe Externe, prin care condamnă orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și, în egală măsură, încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun.

Totodată, acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de cetățenii români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord derulează o campanie de informare a cetățenilor români în vederea conștientizării de către aceștia a necesității de a sesiza de îndată ([email protected] sau numărul de telefon 07738716335) cu privire la orice situație în care consideră că din cauza naționalității, rasei, etniei sau categoriei sociale au făcut obiectul restrângerii unui drept, al unei excluderi sau unei restricții.

Ştirea iniţială:

Precizările MAE vin în urma informaţiilor conform cărora două firme româneşti din Londra au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob.

Redăm mai jos Precizările MAE:

„Cu privire la informațiile conform cărora două firme românești din Londra au primit scrisori anonime cu conținut xenofob, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situație Ministerului britanic de externe și conducerii poliției metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente și de a lua măsurile care se impun pentru a preveni și sancționa orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetățenilor români prezenți în Marea Britanie.

De asemenea, cazul a fost adus și la cunoștința Reprezentanței Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanța pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării și protejării drepturilor cetățenilor europeni.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă și discriminatorie și, în egală măsură, încurajează cetățenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situații sau care au cunoștință de astfel de situații să informeze atât Ambasada României la Londra, cât și autoritățile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societății britanice față de cetățenii români care locuiesc și lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică și apreciată pentru contribuția activă la dezvoltarea economiei și societății britanice”.

FOTO: ambasada-romaniei.co.uk/ro

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?