Reacția ministrului de Externe Corlățean după ce mulți români nu au putut vota în diaspora: „S-a prelungit procedura de vot în străinătate pentru că s-a dorit scrupulozitate”

Reacția ministrului de Externe Corlățean după ce mulți români nu au putut vota în diaspora: S-a prelungit procedura de vot în străinătate pentru că s-a dorit scrupulozitate
Publicat: 03/11/2014, 01:18
Actualizat: 03/11/2014, 10:09

„Această problemă (de la secțiile de vot din afara țării – n.r.) a fost legată de documentele specifice pentru votul în străinătate, atât datorită faptului că a trebuit completată (declarația pe propria răspundere – n.r.) în interiorul ambasadei și asta nu ministrul Afacerilor Externe a decis, ci, în mod legal și corect BEC-ul, pentru că s-a dorit ca aceste declarații, inclusiv pe proprie răspundere, că nu vor mai vota multiplu în altă parte, s-a dorit scrupulozitate și evitarea fraudei din 2009”, a declarat Titus Corlățean, la Antena 3.

„Acesta este motivul pentru care multe ore s-a votat în interiorul Ambasadei și s-a prelungit procedura. Atunci când spre după-amiază, spre seară, BEC-ul a constatat că sunt probleme de afluență și a luat această decizie de a se face această declarație mai la liber așa în afara Ambasadei, chiar cu riscuri, atunci s-a produs o accelerare a procedurii de vot. Dar încă o dată, BEC-ul a procedat pe fond corect pentru că a dorit să evite orice formă de fraudare așa cum a fost cazul în 2009 „, a precizat Corlățean.

Șeful diplomației a spus că, în pofida mai multor manipulări ale media, în Spania, cu excepția Valenciei, unde 50 de cetățeni nu au putut vota, toți alegătorii au votat.

Totodată, Corlățean a declarat că în Germania „afluența care a crescut, în clipa în care dimineață la nivelul BEC-ului s-a renunțat la a se mai completa declarația pe propria răspundere în afara perimetrului secției de votare și s-a spus «nu, numai în interior în fața biroului secției de votare»”. „Același lucru s-a întâmplat, dar vreau să vă spun un lucru, pentru că și la sediul MAE există un grup de protestatari cu ‘Miliția spirituală’, cu ‘Salvăm’ ș.a.m.d, deci sunt, pe lângă oamenii de bună credință care au dorit să voteze și trebuie să le respectăm această decizie, au fost și provocatori. Sunt și oameni care fac parte din anumite grupări și pe același sistem securist pe care Traian Băsescu l-a construit în toți acești ani, provocator sunt și oameni care încearcă să forțeze anumite lucruri” a explicat ministrul de Externe.

În ceea ce privește situația din Marea Britanie, ministrul a precizat că numărul secțiilor de votare a fost suplimentat de opt la 11, față de 2009, așa după cum în Republica Moldova s-a decis o „creștere substanțială” a numărului secțiilor de votare de la 13 la 21.

În mai multe secții de votare din Europa, cetățeni români nu au putut vota din cauza cozilor uriașe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase