Reacția României după declarațiile de la Kremlin: MAE respinge categoric alegațiile și amenințările, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie

Reacția României după declarațiile de la Kremlin: MAE respinge categoric alegațiile și amenințările, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie
MAE răspunde amenințărilor venite de la Kremlin / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14/08/2020, 13:58

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat față de declarațiile purtătorului de cuvânt al MAE rus privind intenția de consolidare a prezenței militare americane și NATO pe teritoriul României, respingând categoric amenințările venite din partea rusă.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegațiile și amenințările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaționale și al dezvoltării pașnice a relațiilor internaționale”, a transmis MAE, vineri, printr-un comunciat de presă.

MAE: Măsurile adoptate sunt pur defensive

Reacția a venit după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat joi planurile SUA privind desfășurarea în România a unei părți din unitățile militare americane retrase din Germania și a transmis avertismente capitalelor est-europene.

„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a aşa-numitei ‘axe nord-sud’ de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de ‘descurajare’ a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forţei în regiunea Mării Negre”, a declarat Zaharova, citată de Agerpres.

„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat dur purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

În reacția transmisă vineri, MAE reiterează că „procesul aliat de consolidare a securității în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim și conform dreptului internațional la intensificarea provocărilor la adresa securității euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și aprofundarea de către Federația Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât și aliații au evidențiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive și conforme cu angajamentele internaționale, pe care Alianța Nord-Atlantică le respectă strict”.

„În același timp, Actul Fondator NATO-Rusia, invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor statelor, precum și la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”, a transmis MAE.

„Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO. Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a declarat Mark T. Esper, secretar american al Apărării, acum două săptămâni.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului