Reacții de indignare la nivel internațional după ce un al doilea jurnalist american a fost decapitat. Ce a declarat Ban Ki-moon, secretarul general al ONU

Reacții de indignare la nivel internațional după ce un al doilea jurnalist american a fost decapitat. Ce a declarat Ban Ki-moon, secretarul general al ONU
Publicat: 03/09/2014, 08:21

În această nouă înregistrare, intitulată „al doilea mesaj către America”, jurnalistul Steven Sotloff apare în genunchi, purtând o bluză de culoarea portocalie, alături de un bărbat mascat, înarmat cu un cuțit.

Bărbatul înarmat, îmbrăcat în negru, condamnă intervenția Statelor Unite în Irak și duce cuțitul la gâtul jurnalistului în vârstă de 31 de ani.

Călăul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezintă apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, și amenință că-l va executa.

„Revin, Obama, și revin din cauza politicii tale externe arogante față de Statul Islamic”, a declarat bărbatul mascat în această înregistrare video de cinci minute.

Această înregistrare este asemănătoare celei difuzate la 19 august – primul mesaj către America – în care un insurgent cu accent britanic îl decapita pe jurnalistul american James Foley, în vârstă de 40 de ani. Jihadiștii afirmau în această înregistrare că Steven Sotloff va fi viitorul executat în cazul în care Statele Unite nu încetează bombardarea unor poziții aflate sub controlul SI în Irak.

Sotloff, dat dispărut de 12 luni, ar fi fost răpit pe 4 august 2013 la Alep, în Siria, în apropiere de frontiera cu Turcia, dar răpirea sa a fost ținută în secret.

Familia lui Steven Sotloff, prin intermediul unui purtător de cuvânt, a anunțat marți că este „la curent cu această tragedie oribilă și că plânge moartea sa în intimitate”. „Familia nu va face comentarii în public în această perioadă”, a precizat el.

Shirley Sotloff, mama jurnalistului, s-a adresat direct, într-o înregistrare video difuzată la 27 august, liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi, pentru a-l îndupleca să-i elibereze fiul.

„Dumneavoastră, califule, puteți acorda o amnistie. Vă cer, vă rog, să-l eliberați pe fiul meu”, a implorat ea. „Ca mamă, cer justiției voastre să fie miloasă și să nu-mi pedepsească fiul pentru lucruri asupra cărora nu are niciun control”, a declarat ea.

Casa Albă și Departamentul de Stat au anunțat că serviciile americane de informații sunt pe cale să „autentifice cât mai rapid posibil” acest document video. „Dacă se dovedește autentic, suntem consternați de asasinarea brutală a unui jurnalist american nevinovat și prezentăm familiei și prietenilor lui cele mai sincere condoleanțe”, afirmă, citată într-un comunicat, Bernadette Meehan, o purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

În cazul în care înregistrarea „video (a acestei crime) este autentică, suntem dezgustați”, a adăugat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Ban Ki-moon și David Cameron, INDIGNAȚI

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „indignat”, miercuri, de aparenta execuție prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, relatează AFP.

„Suntem foarte indignați de informațiile provenind din Irak cu privire la uciderile teribile ale unor civili” de către Statul Islamic (SI), „inclusiv decapitarea groaznică a unui alt jurnalist”, a declarat el, aflat în vizită în Noua Zeelandă.

Premierul britanic, David Cameron, a apreciat, marți seara, într-o scurtă declarație, că înregistrarea video care prezintă decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, reperată de SITE, un centru american de supraveghere a site-urilor islamiste, este „absolut dezgustătoare și infamă”. Cameron a anunțat că va face o declarație mai târziu.

Președintele francez François Hollande a condamnat „cu groază, dacă se confirmă, execuția abominabilă a unui american”. „Este un act barbar (…) care relevă natura infamă” a SI, a adăugat el.

Cea mai influentă organizație de apărare a drepturilor musulmanilor în Statele Unite, Council on American-Islamic relations (CAIR), a condamnat decapitarea lui Steven Sotloff.

„Nu există vreun cuvânt care să descrie groaza, dezgustul și întristarea resimțite de musulmanii din Statele Unite și lumea întreagă după acest act de violență de neconceput și care contravine islamului comis de gruparea teroristă SI”, a relevat CAIR într-un comunicat. „Acțiunile criminale ale SI sunt contrare legii islamice”, a adăugat organizația musulmană.

În urmă cu două săptămâni, uciderea de către SI a reporterului american James Foley a șocat Statele Unite, unde numeroase voci l-au îndemnat pe președintele Barack Obama să ia în calcul extinderea atacurilor aeriene în teritoriul sirian.

Dar președintele american a răspuns săptămâna trecută că Statele Unite încă „nu au o strategie”, cu toate că numeroși comentatori așteptau mai degrabă să anunțe extinderea atacurilor în Siria, unde SI a ocupat vaste teritorii.

Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat marți că discursul de condamnare nu este „suficient”. „Domnule președinte, dacă nu sunteți în măsură să elaborați o strategie, cel puțin să ne spuneți care este obiectivul în ceea ce privește SI”, a afirmat senatorul american.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne