Recep Tayyip Erdogan își reunește susținătorii după o noapte de violențe la Istanbul

Recep Tayyip Erdogan își reunește susținătorii după o noapte de violențe la Istanbul
Publicat: 16/06/2013, 15:38
Actualizat: 02/02/2019, 19:57

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan reunește, duminică, zeci de mii de susținători la Istanbul, după o noapte de confruntări violente provocate în oraș de evacuarea în forță a ultimului bastion al manifestanților care îi cer demisia, relatează AFP.

Evacuați sâmbătă seara din parcul Gezi cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, contestatarii au promis să revină duminică în piața Taksim, centrul mișcării care agită Turcia de peste două săptămâni, ceea ce anticipează o nouă zi de violențe.

Duminică dimineața, importante efective de poliție interzic strict accesul în piață, unde se pot vedea doar mașinile de la salubrizare.

Potrivit presei turce, scurte confruntări au avut loc duminică dimineață între câteva sute de manifestanți care mărșăluiau către Taksim și forțele de ordine, care au folosit grenade lacrimogene.

După o primă reuniune gigant, sâmbătă, la Ankara, șeful Guvernului a prevăzut o nouă demonstrație masivă duminică după-amiază într-un parc din Istanbul, la circa zece kilometri de piața Taksim.

Zeci de mii de simpatizanți ai Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) sunt așteptați la această manifestație.

În cea de-a 15-a zi a crizei, Erdogan a trecut sâmbătă seara la acțiune pentru a pune capăt contestației. Cu câteva ore înainte, ocupanții parcului Gezi au refuzat să părăsească piața, în pofida promisiunilor Guvernului de a suspenda proiectele de amenajare contestate până când justiția nu va tranșa definitiv.

La două ore după un nou ultimatum, unitățile de poliție au preluat controlul parcului Gezi, pe care l-au golit în câteva minute de miile de ocupanți, înnecându-i într-un nor de gaze lacrimogene.

„Au intrat în forță, cu mult gaz. Ne-au lovit, chiar și pe femei”, a povestit pentru AFP un manifestant, Ader Tefiq. „Eram în interiorul cortului-spital (…), au lansat grenade lacrimogene și zeci de polițiști au intrat”, a povestit, la rândul său, Elif, o terapeută în vârstă de 45 de ani.

Poliția a urmărit manifestanții pe toate străzile învecinate până târziu în noapte, inclusiv în holul unui hotel luxos.

Potrivit grupului care coordonează manifestanții, Solidaritate Taksim, „sute” de persoane au fost rănite în timpul operațiunii. Guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu, a evaluat duminică la 44 numărul lor.

Vicepremierul Huseyin Celik a justificat evacuarea parcului. „Guvernul nu putea lăsa această ocupație să continue la infinit”, a pledat Celik duminică, „acest coșmar trebuia să se termine”.

La rândul său, grupul Solidaritate Taksim a condamnat operațiunea care a „transformat parcul Gezi, Istanbulul și țara în zonă de război”. „Partidul aflat la putere va fi făcut responsabul de evenimente”, a adăugat el.

Abia cunoscută noua evacuare a parcului, că zeci de mii de persoane au și ieșit pe străzi în Istanbul pentru a „prelua din nou” controlul asupra pieței Taksim. Toată noaptea, poliția a intervenit cu gaze, tunuri de apă și gloanțe de cauciuc pentru a dispersa mulțimea pe mai multe artere rutiere ale orașului.

Câteva mii de persoane care încercau să ajungă pe malul european au fost dispersate pe unul dintre cele două poduri peste Bosfor.

La Ankara și Izmir (vest), mii de persoane s-au reunit în cursul nopții pentru a denunța intervenția poliției, fără incidente.

La începutul contestării, la 31 mai, poliția a intervenit pentru a dispersa violent militanții ecologiști care protestau față de distrugerea parcului Gezi și a celor 600 de platani ai săi.

Furia provocată de această operațiune a generat cea mai mare frondă împotriva Guvernului islamo-conservator de la sosirea sa la putere, în 2002. În marile orașe din țară, zeci de mii de manifestanți i-au cerut demisia lui Erdogan, acuzat de derivă autoritară și că vrea să islamizeze societatea turcă.

Potrivit ultimului bilanț al sindicatului medicilor turci, patru persoane au murit și aproximativ alte 7.000 au fost rănite de la începutul mișcării de contestare, la 31 mai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice