Recuperare spectaculoasă: un bărbat paralizat merge din nou, în urma unui transplant de celule din nas

Recuperare spectaculoasă: un bărbat paralizat merge din nou, în urma unui transplant de celule din nas
Publicat: 21/10/2014, 17:25
Actualizat: 29/03/2019, 18:42

Tehnica medicală, descrisă drept un progres de un studiu publicat în revista Cell Transplantation, a implicat efectuarea unui transplant al unor celule care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv în coloana vertebrală pentru a construi „o punte nervoasă” între două regiuni secționate ale acesteia.

„Credem că procedura reprezintă un progres care, pe măsură ce va fi dezvoltat, va duce la o schimbare istorică a situației cu care se confruntă în prezent persoanele infirme din cauza leziunilor asupra coloanei vertebrale”, a spus Geoffrey Raisman, profesor în cadrul Institutului de neurologie al University College din Londra (UCL), care a condus cercetarea.

Pacientul în vârstă de 38 de ani, bulgarul Darek Fidyka, a rămas paralizat după ce a fost înjunghiat în spate, în 2010. După 19 luni de tratament, bărbatul este capabil să execute o serie limitată de mișcări voluntare și își poate simți, deși foarte puțin, picioarele, potrivit medicilor care l-au tratat.

Fundația Nicholls pentru Leziuni ale Coloanei Vertebrale, o organizație caritabilă din Marea Britanie, care a finanțat parțial cercetarea medicală, a anunțat, într-o declarație, că starea de sănătate a lui Fidyka se ameliorează mai mult decât se așteptau medicii, iar bărbatul este acum capabil să șofeze și să ducă o viață mai apropiată de cum era înainte de a fi înjunghiat, prin prisma gradului de dependență de alte persoane.

Geoffrey Raisman, specialist în leziuni ale coloanei vertebrale în cadrul UCL, a colaborat cu chirurgii de la Spitalul Universitar din Wroclaw, în Polonia, pentru a îndepărta unul dintre cei doi bulbi olfactivi ai pacientului, care sunt responsabili de simțul mirosului. Apoi, medicii au transplantat celulele care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv (olfactory ensheathing cells/OEC, n.r.) și fibroblastele nervului olfactiv (ONF) în regiunea lezată din coloana vertebrală.

Medicii au folosit o punte nervoasă construită între cele două capete ale coloanei vertebrale din regiunea în care fibrele nervoase din șira spinării fuseseră secționate, potrivit studiului.

Celulele OEC se găsesc atât în sistemul nervos periferic, cât și în cel central. Împreună cu celulele ONF (fibroblaste, celule ale țesutului conjunctiv, n.r.), acestea alcătuiesc mănunchiuri de fibre nervoase care pornesc de la nivelul mucoasei nazale și merg până la bulbul olfactiv, unde este localizat simțul mirosului.

Când fibrele nervoase care transportă semnalele privind mirosul sunt lezate, sunt înlocuite de noi fibre care se conectează la bulbul olfactiv, au explicat savanții.

Celulele OEC ajută în cadrul acestui proces prin redeschiderea suprafeței bulbilor olfactiv pentru a permite intrarea noilor fibre nervoase, ceea ce i-a făcut pe Raisman și echipa lui să creadă că transplantarea acestor celule în zona lezată a coloanei vertebrale ar putea contribui la „reconectarea” fibrelor nervoase întrerupte.

Potrivit lui Raisman, tehnica de conectare a fibrelor nervoase cu ajutorul grefelor prelevate din cadrul aceluiași organism a fost folosită în cadrul unor studii pe animale de mai mulți ani, dar niciodată în combinație cu celulele care alcătuiesc teaca bulbului olfactiv (OEC).

„Folosirea celor două tipuri de celule pare să funcționeze, dar mecanismul prin care ele interacționează este încă neclar”, a declarat profesorul Raisman.

Experți care nu au fost implicați în cercetare au spus că rezultatele oferă speranță, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul care a dus la acest rezultat promițător și de mai mulți pacienți tratați cu această metodă, înainte de o evaluare corectă a potențialului procedurii.

Geoffrey Raisman și echipa sa plănuiesc acum să repete procedura asupra a trei până la cinci pacienți în următorii cinci ani. „Acest lucru va permite o optimizare graduală a procedurii”, a declarat cercetătorul pentru Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”