REFERENDUM 2012 în presa internațională: Referendumul invalidat, Băsescu afirmă că a scăpat de destituire

REFERENDUM 2012 în presa internațională: Referendumul invalidat, Băsescu afirmă că a scăpat de destituire
Publicat: 30/07/2012, 12:19
Actualizat: 30/07/2012, 13:10

Presa internațională, care relatează pe larg despre REFERENDUM 2012, citând adesea principalele agenții, scrie că exit-poll-urile arată că Traian Băsescu are șanse să rămână în funcție, dar că ambele tabere tabere și-au anunțat victoria, înainte de anunțarea rezultatelor oficiale, luni.

Agențiile AFP și REUTERS au anunțat primele invalidarea referendumului, o informație preluată de principalele publicații de pe toate continentele. „Referendumul din România privind destituirea președintelui nu este valid (estimări oficiale)”, a anunțat AFP, care a titrat, de asemenea, „Președintele Băsescu afirmă că a scăpat de destituire”, în timp ce REUTERS a anunțat „Prezență slabă la votul de destituire” din România.

„Nivelul de participare la referendumul privind destituirea președintelui României Traian Băsescu a fost de 45,92%, deschizând calea invalidării acestei consultări, potrivit estimării oficiale a Biroului Electoral Central anunțată în noaptea de duminică spre luni”, scrie AFP, adăugând că „Domnul Băsescu ar trebui, deci, să rămână la conducerea României”, citând declarația acestuia potrivit căreia românii au votat „pentru Europa și democrație”, în pofida faptului că acesta afirmă că înțelege „furia” milioanelor de români care au votat pentru demitere.

„Potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din secțiile (de votare), efectuat pentru postul privat Realitatea TV, o zdrobitoare majoritate a alegătorilor, 86,90%, s-au pronunțat, la ora (locală) 21 (18.00 GMT), pentru destituirea președintelui”, continuă agenția franceză, care a publicat, de asemenea, o biografie a lui Băsescu și precizând totodată că Biroul Electoral Central va publica primele rezultate oficiale luni, la ora locală 10.00 (7.00 GMT).

„Prezența la vot, cu puțin sub pragul (necesar pentru validarea) votului din România”, titrează CHICAGO TRIBUNE citând Reuters, precizând că „prezența la referendumul privind destituirea președintelui Traian Băsescu a fost de 46 la sută, conform datelor biroului electoral, ceea ce înseamnă că votul nu a fost valid, râmânând sub pragul de 50 la sută”. „Exit poll-urile arată că peste 80 la sută (dintre români) au votat pentru destituirea lui Băsescu, dar acesta va rămâne în funcție din cauza cerinței” de validare a referendumului, scrie cotidianul.

„Ambele părți și-au anunțat victoria după închiderea urnelor”, scrie WALL STREET JOURNAL, „în condițiile în care (pe de o parte) consultarea este validată de un prag al prezenței la vot de 50 la sută, iar (pe de altă parte) autoritățile electorale au estimat că pragul nu a fost atins cu puțin”, „rezultatele oficiale fiind așteptate luni”. Publicația precizează că Băsescu le-a cerut susținătorilor săi să boicoteze votul și îl citează afirmând că românii au „respins o lovitură de stat” prin neparticipare.

„Oponenții de stânga ai preăedintelui au anunțat, însă că o intensificare a prezenței (duminică seara) târziu a adus suficiente voturi pentru demiterea președintelui”, continuă WSJ, citând un exit-poll potrvit căruia aproximativ 80% dintre alegătorii prezenți au votat împotriva lui Băsescu.

Tot duminică noaptea, „Ponta care a condus efortul de destituire a lui Băsescu, a declarat că orice politician care va ignora un asemenea verdict clar «a pierdut legătura cu realitatea»”, continuă WSJ, adăugând că autoritatea electorală a anunțat o prezență preliminară de aproximativ 46% și că „susținătorii lui Ponta au avertizat că acest scor ar putea să nu conțină ultimele voturi din țară și ale (românilor) din străinătate”.

„Votul de destituire din România invalidat cu puțin, anunță președintele”, scrie CNN, adăugând că „Băsescu și-a anunțat victoria duminică (seara) târziu, după ce o prezență la vot slabă pare să invalideze un referendum privind destituirea sa”.

„Prezența românilor la vot va pecetlui soarta președintelui”, scrie Neil Buckley, de la București, pentru FINANCIAL TIMES, subliniind că „românii au votat puternic pentru destituirea președintelui, însă estimările inițiale au sugerat că rezultatul referendumului privind destituirea lui Traian Băsescu ar putea fi declarat invalid din cauza prezenței slabe”.

„Conflictul cu vânătăi dintre Guvern și președinte a provocat îngrijorări la nivel internațional cu privire la statul de drept și democrație în una dintre cele mai tinere și sărace membre a UE, trimițând moneda țării la un nivel scăzut-record”, amintește FT.

„Președintele român «supraviețuiește» unui vot crucial”, anunță postul paneuropean EURONEWS, precizând că președintele suspendat și-a declarat victoria în urma referendumului. „Adesându-se unor susținători care jubilau, fostul căpitan de navă a spus că România l-a susținut stând acasă”, continuă postul, adăugând că „în pofida (estimărilor oficiale) prezența la vot și rezultatul nu a fost anunțat”.

În alt material, intitulat „Ponta îl îndeamnă pe Băsescu să demisioneze”, Euronews îl citează pe premierul român care a declarat imediat după închiderea secțiilor de votare, fără ca rezultatul oficial să fie anunțat, că votul copleșitor al majorității românilor pentru demiterea lui Băsescu nu poate fi ignorat. „În timp ce Băsescu vrea să își păstreze funcția, rezultatele oficiale au o marjă de eroare de trei procente și nu includ voturile românilor din străinătate”, afirmă postul, conchizând că „acest lucru înseamnă că datele cu privire la prezența la vot ar putea aduce un rezultat strâns”.

„Președintele nepopular al României a luptat pentru supraviețuirea sa politică în noaptea de duminică spre luni, în contextul în care românii s-au pronunțat cu privire la destituirea sa sau nu în cadrul unei bătălii politice care a ridicat probleme cu privire la statul de drept în acest tânăr membru UE”, scrie cotidianul britanic THE INDEPENDENT, citând ASSOCIATED PRESS. Același material AP este citat și de către site-ul american REALCLEARPOLITICS.COM.

„Președintele României supraviețuiește referendumului de destituire”, titrează THE TELEGRAPH. „Președintele României a afirmat că a dejucat o tentativă de «lovitură de stat», după ce a supraviețuit referendumului privind destituirea” sa, scrie Matthew Day, de la Vorșovia, pentru publicația britanică.

„Românii par că nu l-au destituit pe președinte”, titrează THE GUARDIAN, precizând că prezența la vot a fost slabă, deși exit-poll-urile sugerează că 80% din voturi au fost în favoarea destituirii. „Încercarea îndrăzneață și controversată a Guvernului român de a-l demite pe șeful statului pare că a eșuat” din cauza prezenței la referendum, scriu Ian Traynor de la Zagreb și Roberta Radu de la București pentru publicația britanică.

„Votul pentru destituire din România, invalid”, anunță EXPRESS în ediția online, care citează AP, notând că președintele Traian Băsescu a promis să acționeze în vederea reconcilierii țării.

Site-ul postului THE VOICE OF RUSSIA anunță că „Președintele român ar putea să își păstreze funcția”, apreciind că referendumul privind „suspendarea” președintelui Traian Băsescu „pare să fi dat peste cap eforturile oponenților săi de a-l demite”, în timp ce site-ul NOVINITE.COM anunță că „Președintele Băsescu supraviețuiește referendumului de destituire”.

La fel titrează DEUTESCHE WELLE, notând că „președintele suspendat român Traian Băsescu pare să își păstreze funcția, în urma unui referendum cu privire la destituirea sa care nu a reușit să atragă procentul necesar de alegători” pentru a fi validat, dar și site-ul postului RADIO FREE EUROPE-RADIO LIBERTY, care apreciază că „un succes la referendum ar fi trimis țara spre noi alegeri prezidențiale peste trei luni”, ceea ce „ar fi putut conduce la amânarea alegerilor parlamentate, în prezent așteptate în noiembrie”.

„Prezența slabă a alegătorilor îl salvează pe președintele României Băsescu de la destituire”, anunță RIA NOVOSTI în pagina online citând CNN, notând că „referendumul privind demiterea președintelui Traian Băsescu pentru depășirea puterilor sale a eșuat” din cauza unei prezențe slabe la vot.

„Președintele român pare să supraviețuiască referendumului de destituire”, anunță și agenția chineză XINHUA, de la București, citând rezultatele preliminare, în timp ce postul AL-JAZEERA anunță pe site că „Liderul român pare să supraviețuiască refrendumului”, citând de asemenea exit-poll-uri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii