• Publicat:
Internațional

Regimul al-Assad a decis: ONU poate trimite ajutoare umanitare în Siria

Regimul al-Assad a decis: ONU poate trimite ajutoare umanitare în Siria
Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a obținut o undă verde din partea regimului al-Assad să trimită ajutoare umanitare în zone din țară aflate sub asediu și a declarat că ONU va "testa" angajamentul Guvernului sirian în acest sens, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

De Mistura a obținut marți acordul Damascului să trimită convoaie în șapte zone din țară. ONU a făcut acest anunț în urma unor negocieri între emisar și ministrul sirian de Externe Walid al-Moallem, în capitala siriană.

„Este clar că este de datoria Guvernului Siriei să ajungă la fiecare sirian, indiferent unde s-ar afla, și să permită ONU să livreze ajutoare umanitare”, a declarat de Mistura, citat într-un comunicat. „Mâine (miercuri) vom testa acest lucru”, a adăugat el.

– Al-Assad, iritat de acuzații ONU

Convoaie umanitare urmează să livreze ajutoare în zilele următoare, în pofida furiei regimului președintelui Bashar al-Assad față de unele comentarii ale emisarului ONU. Potrivit presei siriene de stat, Ministerul sirian de Externe a criticat declarația lui de Mistura cu privire la testarea angajamentului Guvernului.

„Adevărul este că Siria este cea care are nevoie să testeze credibilitatea lui de Mistura, care a fost contrazis de ceea ce s-a întâmplat în întâlnirea cu Guvernul sirian”, a declarat o sursă din cadrul ministerului.

„Livrarea de ajutoare în zone asediate de către teroriști a reprezentat angajamentul Guvernului față de poporul său de ani de zile”, a adăugat această sursă.

– A doua încercare în vederea unor negocieri de pace

Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a anunțat că al-Assad a dat undă verde trimiterii unor convoaie la Deir Ezzor, Foua, Kafraya, Madaya, Zabadani, Kafr Batna și Mouadamiya al-Sham.

„Agenții umanitare și partenerii lor pregătesc convoaie care să plece în aceste zone imediat ce este posibil, în zilele următoare”, a anunțat OCHA.

Guvernul de la Damasc și-a dat acordul în acest sens în contextul în care trupe guvernamentale, susținute de atacurie aeriene ruse, au câștigat teren împotriva rebelilor cu doar câteva zile înainte ca un armistițiu să intre în vigoare.

Acest acord fragil a fost încheiat la Munchen, după ce negocierile de pace de la Geneva, mediate de ONU, au fost întrerupte. Delegața opoziției siriene a afirmat atunci că nu se va așeza la masa negocierilor cu regimul, în timp ce forțele loiale lui al-Assad continuă să bombardeze civili. O nouă rundă de negocieri este programată să înceapă pe 25 februarie.

Inchide