Rețelele de socializare vorbesc despre o posibilă arestare a președintelui chinez Xi Jinping de către Armată. Informația nu e confirmată oficial

Rețelele de socializare vorbesc despre o posibilă arestare a președintelui chinez Xi Jinping de către Armată. Informația nu e confirmată oficial
Publicat: 24/09/2022, 18:24
Actualizat: 24/09/2022, 18:25

Rețelele de socializare abundă de informația potrivit căreia președintele chinez Xi Jinping ar fi fost demis din funcția de șef al Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) și plasat în arest la domiciliu. Totul este deocamdată un zvon care circulă pe rețelele de socializare, informația nefiind confirmată până acum de oficialii chinezi sau de presa de stat.

În ultimele ore, speculațiile cu privire la arestarea la domiciliu a președintelui chinez Xi Jinping au pus stăpânire pe rețelele de socializare, informațiile fiind preluate de unele publicații din India.

Cu toate acestea, subliniem că nu a existat încă o confirmare oficială din partea Partidului Comunist Chinez sau a presei de stat de la Beijing.

Potrivit mai multor postări de pe internet, Jinping, care a fost recent prezent la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, ar fi fost retras de seniorii PArtidului Comunist Chinez din funcția de șef al Armatei Populare de Eliberare a Chinei și plasat în arest la domiciliu.

India este printre primele țări în care unele personalități au a reacționat la aceste informații neconfirmate. Printre liderii indieni, Subramanian Swamy, fost președinte al partidului Janata Party, a postat pe acest subiect.

„Un nou zvon de verificat: Xi jingping este în arest la domiciliu la Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand, liderii Partidului Comunist Chinez trebuiau să-l fi retras pe Xi din conducerea armatei partidului. Apoi a urmat arestul la domiciliu. Așa merge și zvonul”, a scris Subramanian Swamy, pe Twitter.

Mai mulți cetățeni chinezi au postat, de asemenea, pe Twitter despre presupusul arest la domiciliu al lui Xi Jinping. Mulți au susținut că PLA a preluat controlul asupra armatei. Unii chiar au speculat că Li Qiaoming ar fi fost numit președintele Chinei.

Jennifer Zeng, o activistă chineză pentru drepturile omului care acum locuiește în SUA, a postat un videoclip pe Twitter, susținând că PLA se îndrepta spre Beijing.

„Vehicule militare #PLA care se îndreaptă spre #Beijing pe 22 septembrie. Pornind din județul Huanlai, lângă Beijing și terminând în orașul Zhangjiakou, provincia Hebei, întreaga procesiune până la 80 km. Între timp, zvonurile spun că #XiJinping a fost arestat după ce seniorii #CCP l-au retras din funcția de șef al PLA”, a scris pe Twitter Jennifer Zeng.

Cum a apărut zvonul privind arestarea lui Xi Jinping

Doi foști miniștri au fost condamnați la moarte și patru oficiali au fost trimiși la închisoare pe viață săptămâna aceasta în China. Potrivit rapoartelor, cei șase făceau parte dintr-o „fracțiune politică”. În prezent, Partidul Comunist derulează o campanie anticorupție în toată țara și se crede că cei șase erau oponenții lui Jinping. De asemenea, zvonul despre arestul la domiciliu al lui Jinping ar fi fost conceput și răspândit de lobby-ul anti-Jinping, scrie India Today.

Partidul Comunist Chinez se va reuni luna viitoare la al XX-lea Congres

Amintim că pe 16 octombrie va avea loc Congresul Partidului Comunist Chinez (PCC). Congresul are loc o dată cinci ani.

Xi Jinping ar urma să fie reales în postul de secretar general al PCC pentru un al treilea mandat, inedit, după un amendament la Constituţie.

Congresul, al 2XX-lea de la crearea PCC în 1921, ar urma de asemenea să ducă la o schimbare majoră a componenţei comitetului permanent al biroului politic, organism atotputernic, format din şapte membri şi adevăratul deţinător al puterii în China.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase