Premierul britanic Keir Starmer a declarat că liderii europeni au convenit să elaboreze un plan de pace pentru Ucraina pe care să îl prezinte Statelor Unite, un pas esențial pentru ca Washingtonul să poată oferi garanții de securitate pe care Kievul le consideră esențiale pentru a descuraja Rusia.
În cadrul summitului de la Londra, liderii europeni și-au exprimat puternicul sprijin pentru președintele ucrainean și au promis să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina, conform Reuters.
Liderii europeni au convenit că trebuie să cheltuiască mai mult pentru apărare pentru a-i arăta lui Trump că continentul se poate proteja singur, iar președintele Comisiei Europene a sugerat că blocul ar putea relaxa regulile care limitează nivelul datoriilor.
Keir Starmer a declarat că Marea Britanie, Ucraina, Franța și alte câteva națiuni vor forma o „coaliție a celor hotărâți” și vor elabora un plan de pace pe care să i-l prezinte lui Trump.
„Nu este momentul acum pentru mai multe discuții. Este timpul să acționăm. Este timpul să facem un pas înainte și să luăm inițiativa și să ne unim în jurul unui nou plan pentru o pace justă și durabilă”, a declarat Starmer.
Liderii nu au oferit detalii despre planul lor.
Starmer a declarat că liderii au convenit, de asemenea, să lucreze pentru a se asigura că Kievul se află la masa oricăror discuții de pace și să consolideze propriile capacități de apărare ale țării.
„Europa trebuie să facă partea cea mai grea, dar pentru a sprijini pacea pe continentul nostru și pentru a reuși, acest efort trebuie să aibă sprijinul puternic al SUA”, a declarat Starmer în timpul unei conferințe de presă.
Înainte de summit, președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru ziarul Le Figaro că planul ar implica o încetare a focului de o lună care s-ar aplica atacurilor aeriene și maritime, dar nu și luptelor terestre. Trupele europene vor fi desfășurate dacă se va ajunge la un acord de pace mai substanțial, a spus el. Nu a fost clar dacă alte națiuni au fost de acord cu termenii.
Mai mulți lideri europeni au declarat că trebuie să crească cheltuielile pentru apărare – un lucru care ar putea ajuta la a îl convinge pe Trump să ofere o garanție de securitate în caz de pace.
„După o lungă perioadă de subinvestiții, acum este extrem de important să intensificăm investițiile în apărare pentru o perioadă prelungită de timp”, a declarat reporterilor Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, organismul executiv al UE.
Europa trebuie să transforme „Ucraina într-un porc spinos de oțel care să fie imposibil de înghițit de potențialii invadatori”, a spus ea.
După summit, Zelenski a declarat că a plecat de la Londra cu „sprijinul clar al Europei” și cu disponibilitatea de a coopera.
„Va exista diplomație, de dragul păcii”, a spus Zelenski în discursul său video de seară. „Și pentru ca noi toți să fim împreună – Ucraina, întreaga Europă și, cu siguranță, America”.
Anterior, Zelenski le-a declarat reporterilor că Ucraina nu va ceda teritoriu Rusiei ca parte a unui acord de pace și a afirmat că este încă dispus să semneze un acord privind mineralele cu Statele Unite.
Zelenski a declarat că el crede că ar putea salva relația sa cu Trump după întâlnirea de vineri, dar că discuțiile ar trebui să aibă loc în spatele ușilor închise.
„Formatul a ceea ce s-a întâmplat, nu cred că a adus ceva pozitiv sau suplimentar pentru noi ca parteneri”, a spus el.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: