Reuters: Silvio Berlusconi a fost internat în spital. Fostul premier italian anunțase recent că nu mai candidează pentru funcția de președinte

Reuters: Silvio Berlusconi a fost internat în spital. Fostul premier italian anunțase recent că nu mai candidează pentru funcția de președinte
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/01/2022, 17:01

Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, se află de joi internat la spitalul San Raffaele din Milano, a declarat duminică o persoană apropiată acestuia.

Informația, oferită pentru agenția de presă Reuters, vine în contextul în care politicianul, în vârstă de 85 de ani, a anunțat recent că a decis să nu mai candideze la funcţia de preşedinte al țării, fără a oferi un motiv clar pentru această decizie.

Potrivit presei din Italia, Silvio Berlusconi ar fi fost internat pentru o serie de controale de rutină.

Un purtător de cuvânt al lui Berlusconi a refuzat să răspundă întrebărilor Reuters referitoare la starea de sănătate a fostului premier.

Silvio Berlusconi a renunțat la candidatura pentru funcția de președinte

Fostul premier al Italiei, Silvio Berlusconi, a anunțat că renunță la candidatura pentru funcția de președinte.

Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a făcut o campanie amplă pentru a-i succede lui Sergio Mattarella, cu toate că analiștii politici din Italia au fost sceptici că miliardarul ar putea obține voturile necesare pentru a ocupa această funcție.

Într-o declaraţie făcută în marja unei întâlniri virtuale cu alţi lideri ai dreptei, Silvio Berlusconi a asigurat că are voturile necesare, dar că, într-un spirit de „responsabilitate naţională”, le-a cerut susţinătorilor săi să-i retragă candidatura.

Preşedintele Italiei – un rol, în esenţă, ceremonial – exercită o putere considerabilă în cazul unei crize politice, fie că aceasta implică dizolvarea parlamentului, alegerea prim-ministrului sau refuzul acordării mandatului unor coaliţii fragile.

O mie de senatori, deputaţi şi reprezentanţi regionali vor începe luni votul. Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare două treimi din voturi în primele trei tururi, apoi majoritatea absolută în tururile următoare.

Coaliția de dreapta i-a cerut lui Berlusconi să candideze, dar era puțin probabil ca oferta sa să aibă succes din cauza dificultăților de a obține sprijinul larg necesar în mod tradițional în rândul celor peste 1.000 de parlamentari și delegați regionali implicați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase