Revenirea pe Terra a trei astronauți de pe ISS, amânată pentru sâmbătă

Revenirea pe Terra a trei astronauți de pe ISS, amânată pentru sâmbătă
Publicat: 15/03/2013, 14:07
Actualizat: 29/03/2019, 14:10

Revenirea pe Terra a trei astronauți de pe Stația Spațială Internațională (ISS) – doi ruși și un american -, prevăzută inițial pentru vineri dimineață, a fost amânată pentru sâmbătă, a anunțat Agenția spațială rusă, citată de AFP.

„Ținând cont de condițiile meteorologice proaste din zona în care va ateriza capsula Soyuz, s-a decis amânarea aterizării pentru 16 martie”, a anunțat agenția spațială rusă Roscosmos pe site-ul ei, fără a preciza însă ora la care este prevăzut evenimentul.

Revenirea pe Terra a cosmonauților ruși Oleg Novițki și Evgheni Tarelkin și a astronautului american Kevin Ford, în stepele din Kazahstan, era prevăzută inițial pentru vineri, la ora 03.56 GMT.

Decizia de amânare a aterizării a fost luată de Centrul de control pentru zboruri spațiale (TSOUP) în noaptea de joi spre vineri.

„Mă adresez ție în calitate de comandant al echipajului, starea meteo nu s-a ameliorat deloc. Vremea rămâne foarte proastă, am decis să nu ne asumăm riscuri”, a spus un responsabil de la TSOUP, citat de agenția de presă Interfax, adresându-se lui Oleg Novițki.

Decizia a fost cauzată de o puternică furtună de zăpadă și de fenomenul de jivraj care a afectat elicopterele din serviciile de urgență, ce nu pot să decoleze pentru a-i prelua pe astronauți după aterizare.

Potrivit Interfax, aterizarea capsulei Soyuz a fost stabilită pentru moment la ora 03.06 GMT, sâmbătă, dar decizia definitivă va fi luată de TSOUP în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Din 2009, șase astronauți se află în permanență la bordul ISS, a cărei capacitate era limitată în trecut la doar trei persoane.

NASA mizează pe SpaceX și pe alte companii private pentru a prelua misiunea navetelor spațiale, al căror program s-a încheiat în iulie 2011. NASA dorește să aprovizioneze ISS cu costuri cât mai mici, dar și să transporte cu propriile vehicule astronauți, începând cu 2015.

Potrivit unui contract de 1,6 miliarde de dolari încheiat cu NASA, compania SpaceX va efectua 12 misiuni de aprovizionare a ISS.

NASA a încheiat un contract de reaprovizionare a ISS, în valoare de 1,9 miliarde de dolari, și cu compania Orbital Sciences Corporation, care va efectua primul ei zbor de testare, în martie, de la noua bază spațială americană, din statul Virginia, cu ajutorul rachetei Antares.

Companiile SpaceX, Boeing și Sierra Nevada au fost selecționate recent pentru a construi un vehicul spațial privat destinat transportului de astronauți la bordul ISS, dar și pe alte destinații orbitale.

După retragerea din circulație a navetelor americane, în 2011, NASA depinde exclusiv de capsulele rusești Soyuz – care au trei locuri – pentru a-și trimite astonauții la bordul ISS și plătește Rusiei suma de 63 de milioane de dolari pentru un loc la bordul acestor vehicule.

În ceea ce privește misiunile de aprovizionare, ISS depinde de vehiculele automatizate de tip cargo rusești Progress, europene (ATV) și japoneze (HTV), care sunt create pentru a fi folosite o singură dată și care se autodistrug arzând la reintrarea în atmosfera terestră, la finalul misiunii.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Arpad Paszkany, un iepuraș de lux. Ce cadou i-a cumpărat iubitei mai tinere cu 25...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ