Robert Fico, desemnat prim-ministru al Slovaciei / Bratislava acuză Moscova de ingerințe electorale

Robert Fico, desemnat prim-ministru al Slovaciei / Bratislava acuză Moscova de ingerințe electorale
Publicat: 02/10/2023, 19:00

Politicianul Robert Fico, liderul formațiunii de extremă-stânga Smer-SD, a fost desemnat, luni, prim-ministru al Slovaciei, în contextul victoriei în scrutinul parlamentar, iar Guvernul în exercițiu de la Bratislava acuză Rusia de ingerințe electorale, după ce Moscova a denunțat presupuse acțiuni de influență ale Statelor Unite.

Formațiunea condusă de Robert Fico, Smer-SD (Direcția – Social-Democrație, extremă-stânga), a obținut 23% din voturi în scrutinul parlamentar desfășurat sâmbătă, devansând partidul Slovacia Progresistă (PS, social-liberal), care a primit 18% din voturi.

Președintele Zuzana Caputova a anunțat, luni după-amiază, desemnarea lui Robert Fico pentru postul de prim-ministru. Fico, care a mai fost prim-ministru în perioadele 2006-2010 și 2012-2018, va trebui să obțină suficiente voturi pentru a avea majoritate în Parlamentul de la Bratislava. ”Înțeleg că rezultatele alegerilor sunt asociate diverselor preocupări, dar sarcina șefului statului este de a respecta rezultatele alegerilor democratice”, a afirmat președintele Zuzana Caputova, potrivit publicației 20Minutes.

Robert Fico a semnalat constant în campania electorală că, dacă va ajunge la putere, nu va mai trimite ”nici măcar un cartuș” Ucrainei, cerând îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și negocieri pentru oprirea conflictului militar izbucnit prin invazia rusă.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a dat asigurări că Administrația de la Kiev respectă ”alegerea poporului slovac”. ”Deocamdată, este prematur să spunem cum vor afecta rezultatele alegerilor poziția Slovaciei”, a subliniat Kuleba.

Guvernul în funcție de la Bratislava denunță ingerințele electorale ale Rusiei

Pe fondul polemicilor privind rezultatul alegerilor și impactul acestora pentru solidaritatea europeană, Guvernul în funcție al Slovaciei a denunțat ingerințele Moscovei în scrutinul legislativ și a convocat un diplomat rus.

Ministerul slovac de Externe a transmis o notă de protest față de afirmațiile făcute de Serghei Narîșchin, directorul Serviciului rus de Informații Externe (SVR), care denunțase, în schimb, ingerințele Statelor Unite în afacerile interne ale Slovaciei. Serghei Narîșchin ”a exprimat dubii asupra integrității alegerilor libere și democratice din Slovacia”. ”Este vorba despre o ingerință inadmisibilă a Federației Ruse în procesul electoral”, a acuzat Ministerul de Externe de la Bratislava, potrivit cotidianului Le Monde.

Serghei Narîșchin a denunțat, înaintea scrutinului, intensificarea de către Washington a ”interferențelor în afacerile politice interne ale Slovaciei”, conform agenției Tass.

De altfel, Președinția Rusiei a catalogat luni drept ”absurde” acuzațiile conform cărora forțele politice care au câștigat scrutinul din Slovacia ar fi ”proruse”. ”Ne confruntăm cu o situație în care orice politician care tinde să se gândească la suveranitatea țării sale, care vrea să protejeze interesele țării sale, este considerat ca fiind prorus. Este absurd”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

”Conform proiecțiilor noastre, starea de oboseală privind acest conflict, starea de saturație față de sponsorizarea absurdă a regimului de la Kiev se va amplifica în diverse țări, inclusiv în Statele Unite. Acest lucru va conduce la fragmentarea sistemului politic”, a subliniat Dmitri Peskov, apreciind că impasul bugetar din SUA, care are ca efect blocarea fondurilor pentru Ucraina, este doar ”un fenomen temporar”. ”Sigur că Statele Unite vor continua implicarea directă în conflict”, a acuzat Peskov.

Citește și:

Rusia se așteaptă ca solidaritatea Occidentului cu Ucraina să se erodeze / Biden insistă pentru fonduri suplimentare din partea Congresului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii