România, atacată de un deputat francez din cauza problemei romilor: „Un stat fără scrupule care ne exportă săracii săi”

Publicat: 21/05/2013, 09:11
Actualizat: 29/07/2014, 21:40

România este un stat fără scrupule, care irosește banii europeni pentru politici de incluziune a romilor, continuând să îi exporte pe acești amărâți în Franța, unde Republica este neputincioasă în fața unui val intolerabil de imigranți. Acestea este, pe scurt, acuzația unui deputat francez, fost secretar de stat al afacerilor europene, potrivit unui transcript al sesiunii de întrebări susținută săptămâna trecută de guvernul francez în Adunarea Națională (parlamentul.

Pierre Lellouche, deputat din partea UMP (opoziție, partidul lui Nicolas Sarkozy), a descris, într-o interpelare adresată ministrului francez de Interne, Manuel Valls, problema „intolerabilă” a imigranților romi de origine română și bulgară din Franța, odată cu ultimul val de extindere a Uniunii Europene. Odată cu aderarea României și Bulgariei la Uniunea Europeană, a explicat deputatul francez, Franța s-a confruntat cu un val de imigranți romi din aceste două țări, val ajuns la „proporții realmente intolerabile”, chiar și pentru imigranții înșiși.

„Republica este neputincioasă în problema romilor”

„Familii întregi, sate întregi au plecat din țările lor de origine unde trăiau în condiții nedemne pentru a se instala în țara noastră, în condiții foarte dificile – fără loc de muncă, fără locuință”, a mai spus fostul secretar de stat însărcinat cu afacerile europene, care a abordat deseori, de-a lungul ultimilor ani, problema romilor în discursurile lui.

În prezent, a declarat politicianul UMP, sunt 30.000 de astfel de persoane, care merg dintr-o tabără de imigranți într-alta. Astfel de familii și, deseori, copiii lor cad în mâinile unor grupări mafiote, care câștigă sute de milioane de euro exploatându-i”. Mai departe, acești imigranți originari din România și Bulgaria ajung să se prostitueze și să îi jefuiască pe francezi și pe turiști.

„Confruntați cu aceste probleme, drepturile noastre sunt fără valoare, pentru că este vorba despre cetățeni europeni. Așadar, libertatea de circulație. Dreptul de ședere de trei luni nu este verificat, bineînțeles, iar minorii nu pot fi pedepsiți. Pe scurt, Republica este neputincioasă”, i-a transmis Pierre Lellouche ministrului francez de Interne, căruia i-a cerut detalii despre planul de acțiune al Guvernului în această problemă.

FOTO: Lionel Bonaventure/AFP/Mediafax

„Comisia Europeană ne dă lecții de morală. Cauza problemei, în România”

Cauza stării de fapt, susține deputatul francez, se găsește în țările de origine ale acestor imigranți: „România și Bulgaria primesc – atenție! – 20 de miliarde de euro de la contribuabilii noștri pentru a integra aceste populații rome. Astfel, întrebarea mea este simplă: Ce veți face pentru a pune punct nepăsării Comisiei Europene? Doamna Reding (vicepreședinte al Comisiei și comisarul pentru Justiție, n.red.) ne dă lecții de morală. Ce aveți de gând să faceți pentru a pune punct comportamentului unui stat fără scrupule (traducere aproximativă, fr.: „voyou”) care ia banii contribuabililor europeni și ne exportă săracii săi?„, l-a întrebat Lellouche pe ministrul francez de Interne.

Înainte de a-i răspunde, Valls l-a criticat pe fostul secretar de stat al afacerilor europene, declarându-se „uimit” și „siderat” față de felul în care Lellouche a jignit Comisia și un stat membru al Uniunii Europene.

„Și ne mai și dați lecții despre Europa. Consider asta la fel de uimitor”, a mai comentat Valls.

„Dosarul rom, ca multe alte dosare, a fost moștenit de noi (socialiștii, n.red.), pentru că voi (centru-dreapta, fosta guvernare, n.red.) nu ați reușit să îl rezolvați, din cauza discursului stigmatizant referitor la această populație”, și-a început Valls răspunsul.

Replica lui Valls, printre atacuri politice

FOTO: Andreea Alexandru-Mediafax Foto

Mai departe, ministrul a subliniat că această problemă trebuie tratată cu mult pragmatism și realism. În acest proces, autoritățile trebuie să aibă grijă să nu aducă atingere drepturilor acestor persoane, respectului pe care îl merită, dar trebuie să fie ferme în ceea ce privește taberele de imigranți.

„Aceste tabere trebuie evacuate, pentru că sunt condiții sanitare sau de siguranță care sunt intolerabile”, a transmis Valls, care i-a dat dreptate deputatului în privința nevoii intensificării luptei contra crimei organizare și a traficului de carne vie. Aici, este nevoie și de cooperarea cu poliția română, a subliniat Valls, reluând astfel mai multe teme discutate și toamna trecută la București. Cu ocazia acelei vizite, se vehicula un număr de 15.000 de romi în comunitatea din Franța.

„Există un dialog cu autoritățile române și cu Comisia Europeană, pentru că, da, la acest nivel trebuie să se găsească soluții. Este nevoie de timp, de implicarea tuturor părților, de fermitate”, a mai răspuns Manuel Valls, după care și-a încheiat intervenția cum a și început-o: cu un atac la adresa adversarilor politici care i-au precedat la conducerea Franței: „pe acest subiect, aveți un bilant dezastruos. Nu sunteți deloc credibili la nivel european, în timp ce noi chiar acționăm în această privință”.

Declarațiile integrale ale lui Pierre Lellouche

Declarațiile integrale ale lui Manuel Valls

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Pedeapsa cu ÎNCHISOAREA pentru cei care falsifică certificatele covid! Anunţul tocmai a fost făcut
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Pedeapsă grea primită de șoferița din Buzău care a lovit intenționat un polițist pe motocicletă....
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Bianca Drăgușanu dă de pământ cu Claudia Pătrășcanu! Ce a putut să spună. Scandal monstru
CADRELE MEDICALE de la SPITALUL de BOLI INFECȚIOASE, MEMORIU în urma aflării veștii că vor...
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
A început cel mai mare jaf din istoria României! Catastrofa care va lovi crunt toată...
Adio, divorț! Anamaria Prodan șochează întreaga lume. Mesaj impresionant: „O să-l ajutăm pe Soarele nostru”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021