România, locul trei în topul țărilor atractive pentru investiții din Europa Centrală și de Est

România, locul trei în topul țărilor atractive pentru investiții din Europa Centrală și de Est
Publicat: 27/05/2014, 15:20
Actualizat: 04/02/2019, 02:22

„Primele două clasate se află pe o tendință descrescătoare în 2014 față de 2013, în timp ce atractivitatea României a crescut cu 2 puncte procentuale. Dacă se păstrează această tendință, România ar putea depăși Cehia în anul 2015, devenind a doua țară ca atractivitate pentru investitorii străini în CEE”, conform raportului anual EY – European Attractiveness Survey.

La nivelul anului trecut, România și-a păstrat locul 10 în Europa privind numărul locurilor de muncă nou create prin investițiile străine directe. Acestea au generat 6.157 locuri de muncă anul trecut, în scădere cu 13% față de anul anterior, când investițiile străine directe au generat 7.114 locuri de muncă în România. Pe primele locuri în acest clasament s-au situat Marea Britanie, Franța, Polonia, Rusia și Serbia.

Anul trecut, investițiile străine directe (ISD) în România au urcat cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima creștere de la începutul crizei.

„Revenind la investițiile străine atrase, CEE a scăzut în preferințele investitorilor în 2013, pe fondul unei creșteri economice lente și a condițiilor economice instabile. Regiunea a atras cu 5% mai puține proiecte de investiții străine directe, în timp ce locurile de muncă generate au scăzut cu 4%”, se mai arată în raport.

Un semn deloc îmbucurător în regiune a fost scăderea motorului principal al investițiilor, industria producătoare de automobile. Per total, proiectele de producție s-au menținut pe prima poziție în regiune cu 410 proiecte. În același timp, regiunea a înregistrat o creștere cu 55% a proiectelor de cercetare și dezvoltare, ceea ce marchează o creștere a valorii adăugate a proiectelor implementate.

La nivelul întregului continent, principalele piețe în care investițiile străine directe au înregistrat creșteri sunt Marea Britanie, Germania și Franța, în timp ce în piețele din Spania și Europa de Est s-au înregistrat scăderi.

Sondajul din 2014 include și o analiză privind impactul celor cinci ani de criză și de recesiune asupra investițiilor străine directe în Europa.

Astfel, comparând situația din 2009-2013 cu cea din 2004-2008, Europa de Est, care a atras investiții substanțiale în anii 2000, a fost marele perdant în urma crizei, cu o scădere de 12% a numărului de proiecte de investiții, în timp ce Europa de Vest a înregistrat o creștere de 19%.

Dintre cele mai importante piețe, Germania a fost desemnată câștigătoare, cu un număr de proiecte de investiții atrase mai mult decât dublu comparativ cu anul trecut. Marea Britanie a înregistrat o creștere mai modestă a numărului de proiecte de investiții, de 12%, în timp ce Franța a stagnat. Alți câștigători din rândul piețelor mari au fost Spania, Olanda, Rusia și Irlanda. Primii cinci „perdanți” au fost din rândul piețelor Est-Europene, țări ca România, Ungaria și Bulgaria, unde toate investițiile s-au redus la jumătate în această perioadă.

Totodată, conform sondajului din acest an, 54% dintre investitori au declarat că investițiile vor crește, iar un procent de doar 12% au declarat că acestea vor scădea. Investitorii din Asia au fost chiar mai optimiști, 60% spunând că sunt încrezători în viitor.

IT&C, sectorul sănătății & biotehnologia și energia sunt evidențiate de către investitori ca sectoare cheie care vor susține creșterea economică europeană în următorul deceniu.

Investitorii au subliniat și punctele vulnerabile ale economiei europene, care ar trebui îmbunătățite pe termen lung, acestea fiind creșterea mobilității forței de muncă și dezvoltarea competențelor, alături de simplificarea procesului de reglementare și o mai mare integrare economică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji