România va da raportul privind situația romilor, într-un summit special al UE. CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES

România va da raportul privind situația romilor, într-un summit special al UE. CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES
Publicat: 28/03/2014, 16:33
Actualizat: 29/07/2014, 21:07

Reprezentanți ai guvernelor naționale, ai primăriilor și comunităților de romi vor analiza, în 4 aprilie, dacă romii din statele membre trăiesc mai bine acum și sunt mai integrați decât erau în 2011, când Comisia Europeană (CE) a instituit cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor, a anunțat, vineri, executivul UE. Reuniunea de la finele săptămânii viitoare, la care vor participa aproximativ 500 de persoane, este a treia de acest fel, ultimul summit dedicat problematicii romilor având loc acum patru ani, la Cordoba.

Summitul se va concentra asupra a trei provocări menite să faciliteze integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului că politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local; facilitarea direcționării finanțării UE către nivelul local și regional pentru a susține integrarea romilor și transformarea în realitate locală a integrării romilor în țările implicate în procesul de aderare.

Printre vorbitorii de la eveniment se vor număra președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, președintele Traian Băsescu, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, precum și miniștri și secretari de stat din alte nouă state membre ale UE (detalii, AICI), informează Comisia. De asemenea, printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numără George Soros, președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, și Zoni Weisz, supraviețuitor al holocaustului romilor.

„Începând cu anul 2010, Comisia Europeană a introdus cu fermitate integrarea romilor pe agenda politică. Privind înapoi la summitul de la Cordoba consacrat romilor, de la care au trecut doar patru ani, pot să spun că tema integrării romilor nu se afla pe ordinea de zi a majorității statelor membre. Odată cu apropiatul summit de la Bruxelles consacrat romilor, la care vor participa politicieni din numeroase state membre, vedem că lucrurile se schimbă. Acest fapt este încurajator”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Justiție, citată într-un comunicat al instituției.

La rândul lui, László Andor, comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a subliniat nevoia ca statele membre să acționeze ferm în vederea imbunătățirii vieții romilor: „Statele membre trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a comunităților rome din Europa în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă, asistența medicală și locuințele”.

Summitul din 4 aprilie va coincide cu evaluarea din 2014 a Comisiei Europene privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor. Este cel mai important raport elaborat până în prezent de la instituirea cadrului UE, care prezintă progresele înregistrate în statele membre începând din 2011, precizează CE.

Alături de Traian Băsescu, alți participanți din România sunt: Rovana Plumb, ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale, senatorul Damian Drăghici și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Se estimează că în Europa sunt 10-12 milioane de etnici romi, incluziunea lor socială și egalitatea de șanse rămânând o problemă pentru cele mai multe țări. Conform datelor finale de la Recensământul din 2012, în România există 621.000 de romi, respectiv 3,3% din populația totală. Statele membre au la dispoziție fonduri europene pentru a finanța proiecte de integrare socială, inclusiv în vederea îmbunătățirii integrării romilor în domenii cum ar fi educația, ocuparea forței de muncă, locuințele și sănătatea. În total, aproximativ 26,5 miliarde EUR au fost furnizate pentru proiecte de incluziune socială în perioada 2007-2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...