România va da raportul privind situația romilor, într-un summit special al UE. CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES

România va da raportul privind situația romilor, într-un summit special al UE. CORESPONDENȚĂ DIN BRUXELLES
Publicat: 28/03/2014, 16:33
Actualizat: 29/07/2014, 21:07

Reprezentanți ai guvernelor naționale, ai primăriilor și comunităților de romi vor analiza, în 4 aprilie, dacă romii din statele membre trăiesc mai bine acum și sunt mai integrați decât erau în 2011, când Comisia Europeană (CE) a instituit cadrul UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor, a anunțat, vineri, executivul UE. Reuniunea de la finele săptămânii viitoare, la care vor participa aproximativ 500 de persoane, este a treia de acest fel, ultimul summit dedicat problematicii romilor având loc acum patru ani, la Cordoba.

Summitul se va concentra asupra a trei provocări menite să faciliteze integrarea romilor la nivel local: asigurarea faptului că politicile sunt favorabile incluziunii tuturor romilor la nivel local; facilitarea direcționării finanțării UE către nivelul local și regional pentru a susține integrarea romilor și transformarea în realitate locală a integrării romilor în țările implicate în procesul de aderare.

Printre vorbitorii de la eveniment se vor număra președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, președintele Traian Băsescu, viceprim-ministrul Bulgariei, Zinaida Zlatanova, precum și miniștri și secretari de stat din alte nouă state membre ale UE (detalii, AICI), informează Comisia. De asemenea, printre vorbitorii din afara sferei guvernamentale se numără George Soros, președintele Fundației pentru o Societate Deschisă, și Zoni Weisz, supraviețuitor al holocaustului romilor.

„Începând cu anul 2010, Comisia Europeană a introdus cu fermitate integrarea romilor pe agenda politică. Privind înapoi la summitul de la Cordoba consacrat romilor, de la care au trecut doar patru ani, pot să spun că tema integrării romilor nu se afla pe ordinea de zi a majorității statelor membre. Odată cu apropiatul summit de la Bruxelles consacrat romilor, la care vor participa politicieni din numeroase state membre, vedem că lucrurile se schimbă. Acest fapt este încurajator”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Justiție, citată într-un comunicat al instituției.

La rândul lui, László Andor, comisar pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a subliniat nevoia ca statele membre să acționeze ferm în vederea imbunătățirii vieții romilor: „Statele membre trebuie să acționeze pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a comunităților rome din Europa în ceea ce privește educația, ocuparea forței de muncă, asistența medicală și locuințele”.

Summitul din 4 aprilie va coincide cu evaluarea din 2014 a Comisiei Europene privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a strategiilor naționale de integrare a romilor. Este cel mai important raport elaborat până în prezent de la instituirea cadrului UE, care prezintă progresele înregistrate în statele membre începând din 2011, precizează CE.

Alături de Traian Băsescu, alți participanți din România sunt: Rovana Plumb, ministru al Muncii, Familiei și Protecției Sociale, senatorul Damian Drăghici și primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Se estimează că în Europa sunt 10-12 milioane de etnici romi, incluziunea lor socială și egalitatea de șanse rămânând o problemă pentru cele mai multe țări. Conform datelor finale de la Recensământul din 2012, în România există 621.000 de romi, respectiv 3,3% din populația totală. Statele membre au la dispoziție fonduri europene pentru a finanța proiecte de integrare socială, inclusiv în vederea îmbunătățirii integrării romilor în domenii cum ar fi educația, ocuparea forței de muncă, locuințele și sănătatea. În total, aproximativ 26,5 miliarde EUR au fost furnizate pentru proiecte de incluziune socială în perioada 2007-2013.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Râzi cu lacrimi! Ce a scris Andreea Tonciu pe cartonaşul prin care l-a nominalizat pentru...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine sunt cei mai...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
BANCA TRANSILVANIA vine un ARTEON, cea mai frumoasă (ȘI IEFTINĂ) limuzină germană
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Pe ce carte mizează Putin. Analist: „Moscova a decis că mai rău de atât nu...
'Am crezut că MANELE e un om faimos'. Dilema unui canadian mutat în România de...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Arhiepiscopia Tomisului: Amenzile date lui ÎPS Teodosie sunt ilegale!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Alexandru Rafila a dat marea veste pentru România. Se relaxează restricțiile! Când intră în vigoare
Tragedie în fotbalul românesc! A fost răpus de infarct în puterea vârstei
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...