Românii forțează granițele SUA împreună cu valul de migranți din America Centrală (VIDEO)

Românii forțează granițele SUA împreună cu valul de migranți din America Centrală (VIDEO)
Românii forțează granițele SUA împreună cu valul de migranți din America Centrală (VIDEO) / Sursa FOTO: squarespace-cdn.com
Publicat: 20/05/2021, 18:40

Mii de cetățeni din Nicaragua şi Honduras caută să intre ilegal, în aceste zile, pe teritoriul Statelor Unite. Printre cei care formează valul de migranți ce forțează frontierele Texasului se numără și destui români, care profită de situație și s-au aliat, pentru moment, cu solicitanţii de azil din America Latină.

Agenția Reuters a filmat cu drona, la un punct de trecere a frontierei din statul Texas, zeci de imigranți care încearcă să intre în SUA. Jurnaliștii spun despre acești oameni că provin din România, Armenia și America Centrală. Printre ei sunt și minori neînsoțiți. Cu toții au traversat râul Rio Grande cu pluta, căutând să-și facă drum spre SUA din Mexic.

Brexitul și efectele sale neprevăzute

Nu cu mult timp în urmă, cotidianul Daily Mirror arăta că a descoperit foarte mulţi români printre miile de oameni care tranzitează Mexicul pentru a ajunge în America, în speranța unui trai mai bun. O astfel de călătorie este destul de periculoasă și implică foarte mult mers pe jos, uneori prin regiuni în care adesea au loc confrutări armate între bandele rivale.

Pentru ziariștii de la Mirror, acest fenomen are la bază Brexitul. Astfel, de când Marea Britanie a ieșit din UE, românii şi ceilalţi migranţi europeni care nu mai pot intra în Regatul Unit şi-au îndreptat atenţia spre Statele Unite ale Americii. Ei încearcă să profite de relaxarea politicii de imigrare arătată de noul președinte american, Joe Biden.

  • Povestea lui Sîrbu Funeriu (33 de ani) a fost făcută publică de Mirror. El a ajuns în SUA împreună cu soția Cristina și cei doi copii, de 18 luni, respectiv 5 ani. Au plătit 2.700 de lire unor carteluri care controlau Mexicul, având promisiunea că vor fi trecuți peste Rio Grande. În schimb, au nimerit direct în ghearele Poliției americane de Frontieră.

Președintele Joe Biden a decis să crească numărul persoanelor care pot imigra în SUA, renunțând la limitele ce fuseseră impuse de Donald Trump. Urmare a acestei decizii luate de Casa Albă, un nou val de migranți a ajuns la frontiera Americii.