Românii, sfătuiți să-și reprogrameze vacanțele în Cipru. Autoritățile au impus condiții aspre pentru intrarea în țară, apoi 14 zile de autoizolare

Românii, sfătuiți să-și reprogrameze vacanțele în Cipru. Autoritățile au impus condiții aspre pentru intrarea în țară, apoi 14 zile de autoizolare
Pentru a-și petrece vacanța în Cipru, românii trebuie să respecte noi obligații la intrarea în țară (FOTO: Tripadvisor.com)
Publicat: 23/07/2020, 14:09
Actualizat: 23/07/2020, 14:16

Începând de joi, românii care nu au rezidență în Cipru trebuie să prezinte la graniță o autorizație de călătorie, un test Covid cu rezultat negativ, un permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot și, dacă au reușit să îndeplinească toate aceste cerințe, tot trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

România a fost inclusă de autoritățile cipriote în categoria C, respectiv a statelor ale căror cetățeni trebuie să prezinte la intrarea în țară, începând de joi, un permis special din partea Ministerului de Interne din Cipru, pe lângă autorizația de călătorie, completată online cu 24 de ore înainte, și un test PCR cu rezultat negativ, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Conform comunicatului oficial al Ambasadei României în Republica Cipru, „toate persoanele provenite din țari din categoria C, inclusiv România, vor trebui să se auto-izoleze pentru 14 zile după intrarea în R. Cipru”, obligație anunțată și de autoritățile cipriote.

„Turiștii români care au rezervate vacanțe în Cipru în perioada următoare sunt sfătuiți să le reprogrameze, în funcție de evoluția pandemiei în România și de măsurile luate de autoritățile cipriote. Ministerul Sănătății al R. Cipru actualizează, săptămânal, lista țărilor din care este permisă intrarea, în funcție de datele epidemiologice din fiecare țară”, a transmis reprezentanța diplomatică a României la Nicosia.

România, pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că autoritățile cipriote au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Cipru, măsuri intrate în vigoare de azi, în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

  • categoria A – state considerate cu risc redus, pentru care nu se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19;
  • categoria B – state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19;
  • categoria C – state din care se poate călători în Republica Cipru numai cu îndeplinirea anumitor condiții, respectiv deținerea unei autorizații de călătorie, a unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 și, în anumite cazuri, a unui permis special eliberat de Ministerul de interne cipriot.

Potrivit MAE, România a fost inclusă pe lista statelor din categoria C, alături de Luxemburg, Muntenegru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Serbia și Suedia.

Conform noilor măsuri, accesul pe teritoriul Republicii Cipru al cetățenilor care vin din statele incluse în categoria C este permis doar pentru:

  1. cetățenii ciprioți și cetățenii străini cu rezidență legală în Cipru pot intra cu condiția obținerii autorizației de călătorie și a prezentării testului molecular negativ pentru infecția cu COVID-19;
  2. alte categorii de persoane, care provin din state încadrate la categoria C, pot intra doar cu condiția obținerii unui permis special eliberat de Ministerul de Interne cipriot. Cererile vor fi transmise prin intermediul poștei electronice la e-mail-ul: [email protected].

Astfel, cetățenii care doresc să călătorească în Republica Cipru din România și care nu fac parte din categoria cetățenilor ciprioți sau a cetățenilor străini cu drept de rezidență în Cipru trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru următoarele:

– autorizația de călătorie, obținută prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea călătoriei trebuie efectuată cu 24 de ore înaintea deplasării. Autorizația presupune completarea electronică a unui chestionar COVID-19 și introducerea datelor de zbor;

un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Republicii Cipru, atestat printr-un certificat în limba engleză. Potrivit ambasadei, testul se poate efectua și la intrarea pe teritoriul cipriot, contra sumei de 60 de euro.

– permisul special eliberat de Ministerul de Interne pentru persoanele nerezidente.

MAE nu a precizat cât ar putea dura procesul de obținere a acestui permis din partea autorităților cipriote.

Porivit misiunii diplomatice la Nicosia, pasagerii care nu au asupra lor autorizația de călătorie completată online, corect (Cyprusflightpass) vor fi amendați cu 300 de euro. Personalul din aeroport (ofițeri de poliție de la imigrări, alți oficiali din aeroport) are dreptul de a amenda pe loc pe oricine încalcă această regulă. Persoanele care dau declarații false cu privire la traseul călătoriei sunt pasibile de urmărire penală.

Totodată, MAE menționează că, începând cu data de 17 iulie a.c,  autoritățile cipriote nu mai permit turiștilor să traverseze în partea de nord a insulei. Cetățenii români care se află în partea de nord a insulei nu vor primi autorizația de trecere decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situații medicale de urgență), deplasarea urmând a avea loc exclusiv prin punctul de trecere Meteham.

Date de contact pentru asistență consulară

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Nicosia: 00357 22495333, 00357 22517333, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al ambasadei: 00357 97812277.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:

– https://www.mae.ro/node/51906 , http://nicosia.mae.ro și  http://www.mae.ro/.

– https://www.pio.gov.cy/coronavirus/info.html; https://in-cyprus.philenews.com/visitors-from-51-countries-in-groups-a-b-and-c-as-from-23-july/ https://www.pio.gov.cy/en/;  https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/index.html

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
165 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa...