Românul găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie

Românul găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie
Românul găsit vinovat pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, condamnat la 27 de ani de închisoare în Marea Britanie. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/01/2021, 21:25

Românul găsit vinovat în Marea Britanie pentru moartea a 39 de migranți vietnamezi, sufocați într-un camion frigorific, a fost condamnat de o instanță din această țară la 27 de ani de închisoare.

Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, are dublă cetățenie, română și britanică, informează Digi24.

Bărbatul a fost găsit vinovat pentru moartea a 39 de bărbați, femei și copii de origine vietnameză, după ce trupurile acestora au fost descoperite de către autoritățile britanice într-un container frigorific în octombrie 2019.

Nica, cel care a coordonat operațiunea, a recunoscut în fața magistraților că a luat parte la transporturi ilegale de migranți în 11 și 18 octombrie 2019, dar a insistat că în cel de-al treilea transport, cel care s-a soldat cu moartea vietnamezilor, nu a fost implicat.

Totodată, acesta susține că nu știa că în respectivul container s-ar fi aflat oameni, ci credea că acela este doar un transport de țigări.

Cei 39 de migranți au murit în octombrie 2019

În octombrie 2019, 39 de persoane au fost găsite decedate într-un parc industrial aflat în apropierea capitalei britanice, Londra.

Victimele din „camionul groazei”, așa cum l-a denumit presa la acea vreme, erau 28 de bărbați, opt femei și trei copii, cetățeni vietnamezi, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani.

Potrivit anchetatorilor, înainte să moară, victimele au încercat să sune la serviciile de urgență din Vietnam pentru a cere ajutor.

În urma anchetei, oamenii legii au stabilit că temperatura din interiorul containerului a trecut de 38,5 grade celsius, ceea ce a dus la decesul tuturor celor aflați în interiorul acestuia, fie prin asfixiere, fie prin hipertermie.

Mai multe persoane au fost condamnate în acest caz

Eamonn Harrison, 23 de ani, șofer de camion din Irlanda de Nord, și Gheorghe Nica, 43 de ani, coordonatorul operațiunii, din România, au fost găsiți vinovați de omor. Un alt șofer de camion din Irlanda de Nord, Christopher Kennedy, în vârstă de 24 de ani, și Valentin Calotă, în vârstă de 38 de ani, un șofer din România, au fost amândoi condamnați pentru că au conspirat să introducă ilegal persoane în țară, relatează The Guardian.

Poliția a declarat că cei doi lideri, Nica și Ronan Hughes, în vârstă de 41 de ani, care au pledat vinovat înainte de începerea procesului, au fost motivați de „lăcomia pură și totală” atunci când au decis să ignore riscurile evidente și au transportat un număr dublu de persoane pentru a-și crește profitul. Fiecare pasager i-a plătit pe contrabandiști cu 10.000-13.000 de lire sterline pentru a fi adus din nordul Franței în Marea Britanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase