Rudy Giuliani, declarație jignitoare despre Kim Jong-Un: S-a pus în genunchi și „a cerșit” întâlnirea cu Donald Trump

Rudy Giuliani, declarație jignitoare despre Kim Jong-Un: S-a pus în genunchi și a cerșit întâlnirea cu Donald Trump
Publicat: 06/06/2018, 22:24
Actualizat: 25/03/2019, 19:51

Aflat la o conferință pe tema investițiilor desfășurată în Israel, Rudolph Giuliani a explicat ce s-a întâmplat după ce președintele SUA, Donald Trump, anulase întrevederea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un. „Nord-coreenii ne amenințau că vor intra în război nuclear cu noi, că ne vor învinge într-un conflict nuclear”, a declarat Giuliani, probabil referindu-se la comunicatul din 25 mai prin care Coreea de Nord avertiza că regimul de la Phenian este pregătit pentru un conflict atomic dacă va fi cazul.

„Noi am spus că nu suntem pregătiți pentru un summit în aceste condiții. Ei bine, apoi, Kim Jong-Un s-a așezat în mâini și în genunchi și a cerșit întrevederea, exact poziția în care voiam să îl aducem”, a spus avocatul lui Donald Trump”, citat de publicația The Wall Street Journal și de postul BBC News.

„Exact acest lucru trebuie să se întâmple cu Autoritatea Palestiniană. Trebuie să ceară pacea. Trebuie schimbată abordarea, sunt necesare presiuni”, a adăugat Rudy Giuliani, potrivit site-ului NationalReview.com.

Autoritatea Palestiniană refuză să mai considere Statele Unite intermediar în procesul de pace israelo-palestinian de când președintele Donald Trump a decis, în decembrie 2017, recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului și mutarea ambasadei americane în acest oraș.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat vinerea trecută că se va întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe 12 iunie, deși în urmă cu o săptămână anulase întrevederea. „Ne vom întâlni pe 12 iunie, în Singapore”, a declarat Donald Trump vinerea trecută, la Casa Albă, după întrevederea cu un oficial de rang înalt din Coreea de Nord.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump anunțase anularea întrevederii programate cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, denunțând „ostilitatea” regimului de la Phenian.

Statele Unite cer Coreei de Nord să asume angajamentul abandonării „complete, în mod verificabil și ireversibil” a programelor de înarmare atomic și balistic. Donald Trump a abandonat linia politică a administrațiilor de la Washington, care au refuzat lansarea negocierilor bilaterale cu Phenianul.

Japonia a îndemnat Statele Unite și comunitatea internațională să mențină sancțiunile și modalitățile de monitorizare asupra Coreei de Nord, avertizând că Phenianul obișnuiește să nu respecte angajamentele asumate. Itsunori Onodera, ministrul nipon al Apărării, a amintit că regimul din Coreea de Nord anunțase și în anul 1994 că va renunța la programul de înarmare nucleară, dar a continuat activitățile în secret, iar anul trecut a amenințat țările vecine cu atacuri. „Ținând cont de modul în care Coreea de Nord s-a comportat în trecut, cred că este important să nu recompensăm această țară doar pentru că a acceptat dialogul”, a declarat Itsunori Onodera, referindu-se la planul președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un. „Am asistat la repetarea unor evenimente în istorie, când Coreea de Nord a anunțat renunțarea la arme nucleare, prezentându-se drept un stat conciliant, dar apoi a schimbat abordarea, blocând toate eforturile de pace. Singura modalitate de instaurare a păcii în Peninsula Coreea este ca Phenianul să adopte măsuri concrete de renunțare totală, în mod verificabil și ireversibil, la toate armele de distrugere în masă și la stocurile balistice, în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate ONU”, a subliniat oficialul japonez.