RUPTURĂ ÎN ORTODOXIE. Patriarhia Rusiei SUSPENDĂ relațiile cu Patriarhia Constantinopolului. Sfântul Sinod, apel pentru evitarea VIOLENȚELOR și REPRESALIILOR

Redactor:
Mihai Draghici
RUPTURĂ ÎN ORTODOXIE. Patriarhia Rusiei SUSPENDĂ relațiile cu Patriarhia Constantinopolului.  Sfântul Sinod, apel pentru evitarea VIOLENȚELOR și REPRESALIILOR
Biserica Ortodoxă Rusă suspendă relațiile cu Patriarhia Constantinopolului. Motivul: recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Află care este decizia care a schimbat ordinea bisericească veche de sute de ani.

„Sfântul Sinod a luat decizia întreruperii contactelor cu Patriarhia de la Constantinopol”, a declarat mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, relatează site-ul agenției Tass.

Sesiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse s-a desfășurat în orașul Minsk, capitala Belarusului, după ședința de lucru de la Constantinopol din perioada 9-11 octombrie, în care Patriarhia Ecumenică a decis recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Tensiunile între Patriarhia Moscovei și Constantinopol pe acest subiect sunt mai vechi, însă conflictul a escaladat în urma anunțului oficial făcut de Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice:

„Sfântul Sinod a discutat în profunzime și pe larg problema bisericească din Ucraina, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Daniel de Pamfilon și a Preasfințitului Părinte Episcopul Ilarion de Edmonton, Exarhii Patriarhali în Ucraina, și, în urma unor deliberări îndelungate, a hotărât:

1. Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcția acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei.

2. Restabilirea, în acest moment, a Stavropighiei Patriarhului Ecumenic la Kiev, ca una dintre numeroasele sale Stavropighii care au existat din secolele trecute în Ucraina.

3. În conformitate cu prerogativele canonice ale Patriarhului Constantinopolului de a primi astfel de petiții de la ierarhi și clerici din toate Bisericile autocefale, să accepte solicitările de recurs ale lui Filaret Denisenko, Makarie Maletici și cei dimpreună cu ei, care s-au aflat în schismă nu din motive dogmatice. Astfel, cei menționați mai sus au fost restabiliți canonic în rangul lor ierarhic sau preoțesc, iar credincioșii lor au fost reașezați în comuniune cu Biserica.

4. Revocarea validității Scrisorii Sinodale din anul 1686, eliberată în circumstanțele acelei perioade, prin care s-a acordat Patriarhului Moscovei, prin iconomie, dreptul să hirotonească pe Mitropolitul Kievului, ales de Adunarea clerului și a laicilor din eparhia sa, care trebuia să pomenească pe Patriarhul Ecumenic ca Întâiul Ierarh la orice slujbă, proclamând și afirmând dependența sa canonică față de Biserica Mamă a Constantinopolului.

5. Să apeleze la toate părțile implicate pentru a se evita însușirea bisericilor, a mănăstirilor și a altor proprietăți, precum și orice alt act de violență și represalii, astfel încât pacea și iubirea lui Hristos să prevaleze”, se arată în comunicatul Patriarhiei Ecumenice Constantinopol, citat de agenția de știri Basilica.

 

Inchide