Rusia a testat o rachetă DE 20 DE ORI MAI RAPIDĂ decât sunetul. Putin: Este IMPOSIBIL de interceptat

Redactor:
Mircea Olteanu
Rusia a testat o rachetă DE 20 DE ORI MAI RAPIDĂ decât sunetul. Putin: Este IMPOSIBIL de interceptat
Rusia a testat cu succes sistemul hipersonic Avangard, de 20 de ori mai rapid decât sunetul. Vezi de ce crede Vladimir Putin că este imposibil de interceptat

După ce a asistat joi la testarea noii rachete hipersonice Avangard, președintele Vladimir Putin a declarat că arma este imposibil de interceptat și va asigura securitatea Rusiei pentru următoarele decenii.

„Un succes extraordinar și un minunat dar de Anul Nou pentru poporul rus,” le-a spus Putin generalilor, după ce a asistat la transmisia în direct a lansării rachetei Avangard. Aceasta este una dintre noile arme nucleare prezentate de președintele rus în martie, pe care Rusia le dezvoltă ca răspuns la extinderea sistemului defensiv american.

În testul de joi, o rachetă hipersonică Avangard a fost lansată de la baza Dombarovski din sudul Munților Urali și a lovit cu succes o țintă aflată la aproximativ 6.000 de kilometri depărtare, în poligonul Kura din Peninsula Kamceatka, în Orientul Îndepărtat rus, a anunțat miercuri Kremlinul, potrivit agenției The Associated Press.

Avangard a atins o viteză de 20 de ori mai mare decât cea a sunetului, astfel că noua armă este imposibil de interceptat de sistemele antirachetă, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov.

Serghei Ivanov, consilier prezidențial și fost ministru rus al Apărării, a declarat că racheta Avangard își schimbă constant cursul și altitudinea în timpul zborului prin atmosferă. Spre deosebire de vehiculele anterioare de transport focoase nucleare, care au o traiectorie predictibilă, sistemul Avangard are un zbor haotic, în zigzag, astfel că este imposibil de estimat cu acuratețe locația armei, a subliniat Ivanov.

Oficialul rus a mai afirmat că sistemul „Avangard a costat de câteva sute de ori mai puțin decât SUA au cheltuit pe apărare antirachetă”.

În anul 2004, în timp ce SUA dezvolta un sistem antibalistic care anihila amenințarea reprezentată de arsenalul atomic al Moscovei, președintele Vladimir Putin anunța că Rusia va dezvolta o nouă armă hipersonică. Oficialii americani se declarau însă sceptici că Rusia are capacitatea de a dezvolta un astfel de sistem.

 

Inchide