Rusia „fentează” SANCȚIUNILE Occidentului și cumpără în continuare tehnologie militară interzisă prin țări terțe

Rusia „fentează” SANCȚIUNILE Occidentului și cumpără în continuare tehnologie militară interzisă prin țări terțe
Rusia „fentează” sancțiunile Occidentului și cumpără în continuare tehnologie militară interzisă - Foto: Pexels/ Tima Miroshnichenko - Caracter ilustrativ
Publicat: 19/04/2023, 08:50

Rusia își procură tehnologie occidentală în domeniul armamentelor prin intermediul altor țări, fără a fi afectată de sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană.

La sfârșitul lunii trecute, oficialii americani și cei ai Uniunii Europene au făcut schimb de informații despre tehnologie interzisă în valoare de milioane de dolari care se strecoară printre fisurile apărării lor și ajunge pe teritoriul rusesc.

Conform New York Times, oficiali din domeniul fiscal și comercial au remarcat o creștere a numărului de cipuri și componente electronice vândute Rusiei prin Armenia, Kazahstan și alte țări, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficacitatea sancțiunilor.

Acest lucru are un impact negativ asupra eforturilor Statele Unite și Uniunii Europene de a furniza arme Ucrainei pentru a lupta împotriva Rusiei, deoarece propriile lor tehnologii sunt utilizate de aceasta pentru a riposta.

Oficialii americani susțin că sancțiunile radicale pe care le-au impus în parteneriat cu alte 38 de guverne au afectat grav capacitatea militară a Rusiei și au crescut costul pentru Rusia pentru a-și procura piesele de care are nevoie.

„Părerea mea este că am fost foarte eficienți în împiedicarea capacității Rusiei de a susține și de a reconstitui o forță militară”, a declarat Alan Estevez, care supervizează controlul exporturilor americane la Biroul pentru Industrie și Securitate din cadrul Departamentului Comerțului American, într-un interviu acordat în luna martie.

„Recunoaștem că aceasta este o muncă grea, grea”, a adăugat  Estevez. „Ei se adaptează. Noi ne adaptăm la adaptările lor”.

În timp ce capacitatea Rusiei de a fabrica armament a fost diminuată din cauza sancțiunilor occidentale adoptate în urmă cu mai bine de un an, țara obține în continuare acces pe căi ocolite la multe componente electronice.

Rusia a epuizat deja o mare parte din armamentul de mare precizie

Vânzările directe de cipuri către Rusia din partea Statelor Unite și a aliaților săi s-au prăbușit la zero. Oficialii americani spun că Rusia a epuizat deja o mare parte din rezervele de arme cele mai precise și a fost forțată să înlocuiască piese de calitate inferioară sau contrafăcute care fac ca armamentul său să fie mai puțin precis.

Dar datele comerciale arată că alte țări au intervenit pentru a furniza Rusiei o parte din ceea ce are nevoie. După ce au scăzut brusc imediat după invazia ucraineană, importurile de cipuri ale Rusiei au crescut din nou, în special din China. Importurile între octombrie și ianuarie au fost de 50% sau mai mult decât nivelurile medii de dinainte de război în fiecare lună, potrivit monitorizării efectuate de Silverado Policy Accelerator, un think tank american.

Sarah V. Stewart, directorul executiv al Silverado, a declarat că controalele la export impuse Rusiei au perturbat lanțurile de aprovizionare preexistente, numind acest lucru „un lucru cu adevărat pozitiv”. Dar ea a precizat că Rusia „continuă să obțină în continuare o cantitate destul de substanțială” de cipuri.

„Este într-adevăr o rețea de lanț de aprovizionare care este foarte, foarte mare și foarte complexă și nu neapărat transparentă”, a spus dna Stewart. „Cipurile sunt cu adevărat omniprezente”.

Companii și organizații din Rusia, Iran, China, Canada sancționate pentru „alimentarea” Rusiei cu tehnologie occidentală

Oficialii americani au introdus sancțiuni împotriva unui număr mare de organizații din Rusia, Iran, China, Canada și din alte părți, precum și restricții comerciale pentru produse precum prăjitoarele de pâine, uscătoarele de păr și cuptoarele cu microunde, toate acestea conținând cipuri. În plus, a fost creată o „forță de intervenție pentru tehnologii perturbatoare” pentru a investiga și urmări în justiție actorii iliciți care încearcă să achiziționeze tehnologii sensibile.

Cu toate acestea, controlul comerțului ilicit cu cipuri este dificil de realizat, având în vedere cantitatea uriașă de cipuri livrate la nivel global și faptul că China nu face parte din regimul de sancțiuni.

Asociația Industriei Semiconductorilor a declarat că lucrează cu guvernul SUA și cu alte părți pentru a combate comerțul ilicit cu semiconductori, dar că este extrem de dificil să controleze fluxul acestora.

În timpul invaziei din Ucraina, Rusia pare să se fi bazat pe un stoc mare de electronice și armament pe care l-a acumulat înainte de invazie, însă această aprovizionare se poate epuiza, ceea ce face mai urgentă obținerea de noi livrări de către Rusia.

Un raport publicat de Conflict Armament Research a dezvăluit primul exemplu cunoscut de fabricare de către Rusia a unor arme cu cipuri fabricate după începerea invaziei. Compania-mamă a firmei care a proiectat drona, Grupul Kalașnikov, un important producător de arme rus, a contestat public restricțiile tehnologice impuse de Occident, declarând că este imposibil să izolăm Rusia de întreaga bază globală de componente electronice.

Sursa: New York Times

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii