RUSIA. Jurnalista Svetlana Prokopieva, găsită vinovată pentru ”justificarea terorismului” și amendată cu aproape 7.000 de dolari

RUSIA. Jurnalista Svetlana Prokopieva, găsită vinovată pentru ”justificarea terorismului” și amendată cu aproape 7.000 de dolari
Jurnalista Svetlana Prokopieva, găsită vinovată pentru ”justificarea terorismului” și amendată cu aproape 7.000 de dolari
Publicat: 07/07/2020, 12:26
Actualizat: 07/07/2020, 12:34

2018, luna noiembrie. Jurnalista Svetlana Prokopieva își spune punctul de vedere referitor la un atentat care a avut loc în orașul Arhanghelsk, ținta fiind Sediul Serviciului Federal de Securitate  (FSB), iar din acest moment este luată în ”colimator” de autorități și acuzată că descoperă ”logică” în atentatele teroriste.

Mihail Jlobiţki – un tânăr de 17 ani, autodeclarat ”anarhist” – reușește să pătrundă în holul clădirii federale având asupra sa un rucsac în care plasase o bombă artizanală. Deschide rucsacul, bomba artizanală explodează, iar atentatorul moare pe loc. Trei angajați FSB sunt răniți în acest atac.

Cu doar câteva minute înainte de explozie, Mihail Jlobiţki și-a asumat viitorul atentat pe un chat anarhist, specificând că recurge la gestul extrem ca reacție la faptul că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei ”fabrică dosare și torturează oameni”.

Jurnalista Svetlana Prokopieva: ”În Rusia nu există condiții pentru activism politic”

Svetlana Prokopieva intră în atenția Agenţiei de Supraveghere în Domeniul Telecomunicaţiilor și a FSB după ce își face public punctul de vedere și pune autoritățile pe jar.

”În Rusia nu există condiții pentru activism politic”, susține jurnalista, potrivit romania-actualitati.ro -, iar comentariul său este difuzat de un post de radio al opoziției și, mai mult, publicat pe un site de știri din localitate.

Svetlana Prokopieva a lansat și o presupunere-șoc, menționând că gestul extrem la care a recurs tânărul de 17 ani nu ar fi altceva decât dovada că există o ”politică represivă” în Rusia, organele legii vizându-i pe toți cei care nu sunt de acord cu regimul lui Vladimir Putin.

Autorități: ”Jurnalista consideră acţiunile teroriste logice, fundamentate şi justitificate”

Bineînțeles că Svetlana Prokopieva a devenit o ”țintă” după comentariul făcut, iar autoritățile au concluzionat, în urma cercetărilor efectuate, că jurnalista găsește circumstanțe atenuante unor teroriști.

”Autoarea consideră acțiunile teroriste logice, fundamentate și justificate în condițiile politice ale Rusiei de azi”, s-a specificat în urma anchetei. Urmarea? Postul de radio care i-a difuzat opinia şi site-ul care a publicat comentariul au fost amendate cu aproximativ 5.500 de dolari, fiind obligate să îndepărteze materialele incriminate. Un an mai târziu – în septembrie 2019 – împotriva jurnalistei a fost deschis un dosar sub acuzaţia de justificare a terorismului, ea aflându-se sub amenințarea a unei condamnări la șapte ani de închisoare.

Un procuror din orașul rusesc Pskov a solicitat instanței de judecată să o condamne pe jurnalista Svetlana Prokopieva la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului”  din cauza comentariului pe care l-a scris și în care și-a permis să facă o legătură ”între un atentat sinucigaș și climatul politic actual din Rusia”. 

Suplimentar, procurorul a cerut curții militare care a dezbătut acest caz să îi interzică Svetlanei Prokopieva să aibă activități jurnalistice timp de patru ani.

Asemănări cu cele mai întunecate perioade ale Rusiei

Procesul jurnalistei Prokopieva a declanșat discuții aprinse referitoare la modul în care autoritățile ruse interpretează ”libertatea de exprimare”, chiar ea declarând că este judecată, de fapt, ”pentru activitatea de jurnalist, cu toate că legea mass-media o obligă să informeze corect opinia publică”.

Președintele interimar al Radio Europa Liberă, Daisy Sindelar, s-a declarat – pe 3 iulie – ”consternat” de felul în care Rusia ”se poziționează” împotriva unui jurnalist independent.

„Suntem consternați de faptul că Rusia ar alege să se poziționeze atât de nemilos împotriva unui jurnalist independent recunoscut, care făcea contrariul celor susținute de procurori. Comentariul Svetlanei a reprezentat un efort de a explica o tragedie; portretizarea cuvintelor sale ca promovare a terorismului este o distorsiune deliberată și motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea critică și amintește de cele mai proaste înscenări ale uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Rusiei”, a spus Daisy Sindelar.

Svetlana Prokopieva – corespondentă a BBC, Radio Libertatea, Radio Europa Liberă – a respins toate acuzaţiile care i s-au adus, iar comunitatea jurnalistică a calificat procesul drept ”un caz politic, fabricat la comandă politică”.

”O victorie a solidarităţii opiniei publice”

Judecătorii nu au condamnat-o pe Svetlana Prokopieva la închisoare, însă jurnalista a fost găsită, totuși, vinovată de ”justificarea terorismului” și obligată la plata unei amenzi de aproape 7.000 de dolari.

După aflarea sentinței, comunitatea jurnalistică a transmis că este vorba, practic, despre ”o victorie a solidarității publice”, iar deputatul regional Lev Shlosberg a etichetat-o, potrivit sursei precizate mai sus, drept ”un compromis la care a fost obligat statul polițienesc”.

În ceea ce privește Kremlinul, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a specificat că sentințele judecătorești nu pot fi comentate, motiv pentru care nu va exista o reacție în acest caz.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...