SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Redactor:
Florentina Dinu
SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Un procuror din orașul rusesc Pskov a solicitat instanței să o condamne pe jurnalista Svetlana Prokopieva la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului” într-un comentariu pe care ea l-a scris și în care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia. 

De asemenea, procurorul a cerut curții militare care dezbate cazul să îi interzică lui Prokopieva să aibă activități jurnalistice timp de patru ani. Pedeapsă maximă pe care o riscă este de până la șapte ani de închisoare.

Jurnalista a catalogat cazul o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia

Prokopieva, colaborator independent pentru serviciul rusesc al RFE/RL, și-a menținut nevinovăția pe tot parcursul procesului și a descris cazul drept o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia.

Ea a fost acuzată după ce a publicat un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, pentru filiala Pskov a radioului Ekho Moskvi. În text, ea a discutat despre detonarea unei bombe în afara birourilor Serviciului Federal de Securitate din orașul de nord Arkhangelsk.

Presa rusă a arătat că principalul suspect de comiterea atacului, care a murit în urma exploziei, și-a motivat gestul pe social media, acuzând serviciul de securitate că a manipulat cazuri penale.

În comentariul ei, Prokopieva a legat declarațiile adolescentului de climatul politic din Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Ea a sugerat că activismul politic în țară a fost sever restricționat, ceea ce a condus la disperare.

„Suntem consternați de faptul că Rusia ar alege să se poziționeze atât de nemilos împotriva unui jurnalist independent recunoscut, care făcea contrariul celor susținute de procurori”, a declarat președintele interimar al Radio Europa Liberă, Daisy Sindelar, într-o declarație din 3 iulie.

„Comentariul Svetlanei a reprezentat un efort de a explica o tragedie; portretizarea cuvintelor sale ca „ promovarea terorismului este o distorsiune deliberată și motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea critică și amintește de cele mai proaste înscenări ale uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Rusiei”, a adăugat Sindelar.

Human Rights Watch a numit procesul intentat jurnalistei o încălcare a libertății de exprimare, „dar nu doar a ei”. „Transmite încă un mesaj îngrijorător potrivit căruia în Rusia întrebări incomode poate avea repercusiuni severe – o lecție pe care autoritățile o dau presei de ani de zile”, a transmis Human Rights Watch.

Cazul a atras, de asemenea, critici din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și a grupurilor pentru protecția drepturilor presei, precum Reporterii fără frontiere, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), o organizație pentru drepturile omului fondată de actorul George Clooney și soția sa, avocata Amal Clooney, a declarat luna trecută că va monitoriza procesul lui Prokopieva pentru a vedea legalitatea sa.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Doliu uriaș în România! Este prima vedetă mare ucisă de COVID
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
FOTO. Imagini incendiare cu celebra gimnastă a României! Fără lenjerie intimă, pe rețelele de socializare
Tratamentul secret pe care îl iau medicii pentru a se imuniza. Medicamentele banale pe care...
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Preotul Francisc Doboș, după ce Papa Francisc a declarat că susține căsătoriile gay: „A răspuns...
Ultimul mesaj al cântărețului român aflat la Terapie Intensivă, în stare gravă: 'În cele din...
Are 72 de ani, dar e cuplat cu o studentă. Declarații din dormitorul lor: Să...
Mărturisirile INCENDIARE ale adevăratei Liudmila Ignatenko, femeia care a SUPRAVIEŢUIT Cernobîlului. ''Este o ÎNŞELĂTORIE''
Organul din gât care ar putea să vindece cancerul. Descoperirea istorică, făcută din greșeală
Cuvintele lui Iisus, descoperirea care zguduie creștinismul. A fost însurat sau nu mântuitorul?
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide