SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Redactor:
Florentina Dinu
SOLICITARE. Un procuror rus cere o pedeapsă aspră pentru o jurnalistă care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia

Un procuror din orașul rusesc Pskov a solicitat instanței să o condamne pe jurnalista Svetlana Prokopieva la șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului” într-un comentariu pe care ea l-a scris și în care a legat un atentat sinucigaș de climatul politic actual din Rusia. 

De asemenea, procurorul a cerut curții militare care dezbate cazul să îi interzică lui Prokopieva să aibă activități jurnalistice timp de patru ani. Pedeapsă maximă pe care o riscă este de până la șapte ani de închisoare.

Jurnalista a catalogat cazul o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia

Prokopieva, colaborator independent pentru serviciul rusesc al RFE/RL, și-a menținut nevinovăția pe tot parcursul procesului și a descris cazul drept o încercare de a „asasina libertatea de exprimare” în Rusia.

Ea a fost acuzată după ce a publicat un comentariu pe care l-a scris în noiembrie 2018, pentru filiala Pskov a radioului Ekho Moskvi. În text, ea a discutat despre detonarea unei bombe în afara birourilor Serviciului Federal de Securitate din orașul de nord Arkhangelsk.

Presa rusă a arătat că principalul suspect de comiterea atacului, care a murit în urma exploziei, și-a motivat gestul pe social media, acuzând serviciul de securitate că a manipulat cazuri penale.

În comentariul ei, Prokopieva a legat declarațiile adolescentului de climatul politic din Rusia sub conducerea președintelui Vladimir Putin. Ea a sugerat că activismul politic în țară a fost sever restricționat, ceea ce a condus la disperare.

„Suntem consternați de faptul că Rusia ar alege să se poziționeze atât de nemilos împotriva unui jurnalist independent recunoscut, care făcea contrariul celor susținute de procurori”, a declarat președintele interimar al Radio Europa Liberă, Daisy Sindelar, într-o declarație din 3 iulie.

„Comentariul Svetlanei a reprezentat un efort de a explica o tragedie; portretizarea cuvintelor sale ca „ promovarea terorismului este o distorsiune deliberată și motivată politic, menită să reducă la tăcere vocea critică și amintește de cele mai proaste înscenări ale uneia dintre cele mai întunecate perioade ale Rusiei”, a adăugat Sindelar.

Human Rights Watch a numit procesul intentat jurnalistei o încălcare a libertății de exprimare, „dar nu doar a ei”. „Transmite încă un mesaj îngrijorător potrivit căruia în Rusia întrebări incomode poate avea repercusiuni severe – o lecție pe care autoritățile o dau presei de ani de zile”, a transmis Human Rights Watch.

Cazul a atras, de asemenea, critici din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, precum și a grupurilor pentru protecția drepturilor presei, precum Reporterii fără frontiere, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

Fundația Clooney pentru Justiție (CFJ), o organizație pentru drepturile omului fondată de actorul George Clooney și soția sa, avocata Amal Clooney, a declarat luna trecută că va monitoriza procesul lui Prokopieva pentru a vedea legalitatea sa.

Ce NEBUNIE. Marius Şumudică nu mai vine la Universitatea Craiova şi semnează cu un club...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
ULTIMA ORĂ. Cât de bogat e Gigi Becali! Femeia apropiată de miliardar spune ce avere...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
VIDEO Alexei Navalnîi a fost reţinut de poliţişti la graniţă. Liderii internaţionali cer eliberarea lui...
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Rareș Bogdan, atac la Orban: „I s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele, lupul...
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai...
Ce a spus Lidia Buble după ce l-a văzut pe Răzvan Simion cu noua iubită:...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
ULTIMA ORĂ! Atât o să ai de plătit pentru energia electrică dacă nu închei un...
Alimentul din bucătărie care îți protejează ochii de boli. Românii greșesc grav când îl ignoră
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Știrea ȘOC a momentului despre unul dintre cei mai mari luptători MMA români
5 motive să faci amor dimineața
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Competiţia „made in Romania”. Câţi bani fac retailerii din brandurile private label şi unde le...
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Inchide