Rusia nu scapă de sancțiuni. Anunțul făcut de ambasadorii UE

Rusia nu scapă de sancțiuni. Anunțul făcut de ambasadorii UE
Publicat: 09/03/2016, 16:38

Sancțiunile impuse celor de pe această listă urmează să fie prelungite cu șase luni.

Pe listă figurează, între alte nume, cel al vicepremierului rus Dmitri Rogozin, al consilierului prezidențial rus Serghei Glazîev și al lui Dmitri Kiseliov, considerat șeful propagandei la Kremlin.

Între entitățile sancționate se află o serie de firme din Crimeea și diverse batalioane ale separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

Numele a trei persoane – toate decedate – au fost scoase de pe listă, inclusiv cel al lui Igor Sergun, fostul director GRU (principalul serviciu de spionaj militar rus). Sergun a decedat subit în Liban la începutul acestui an.

Decizia urmează să intre în vigoare ulterior.

Statele Unite au anunțat cu o săptămână în urmă, miercurea trecută, că au prelungit sancțiuni similare, constând în blocarea activelor și interdicția eliberării de vize.

De asemenea, sancțiuni economice, energetice și bancare dure, impuse Rusiei după anexarea Crimeei și o presupusă implicare rusă în conflictul armat din estul Ucrainei, au fost prelungite până la sfârșitul lui iulie.

– 57 de eurodeputați îi cer lui Mogherini să-i impună sancțiuni lui Putin în cazul Savcenko

Membri ai Parlamentului European (PE) au îndemnat-o pe Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini să-i impună sancțiuni președintelui rus Vladimir Putin și altor 28 de persoane din cauza tratamentului „ilegal” aplicat pilotului ucrainean Nadia Savcenko.

În total 57 de eurodeputați au semnat, pe 8 martie, o scrisoare în care prezintă o listă de nume ale unor ruși și separatiști proruși din estul Ucrainei pe care-i acuză de faptul că sunt „responsabili de decizia politică de răpire” a lui Savcenko, de „transportarea ei pe teritoriul Rusiei, deținerea ei ilegală și fabricarea acuzațiilor care-i sunt aduse”.

În afară de numele lui Putin, pe această „listă neagră” apar, de asemenea, cel al directorului Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) Aleksandr Bortnikov, al președintelui Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) Aleksei Pușkov, ale unor procurori de rang înalt din Rusia și al liderului separatist prorus din estul Ucrainei Igor Plotnițki.

Pe listă figurează totodată nume ale unor procurori, judecători și altor persoane, care sunt acuzate că au „fabricat probe” împotriva lui Savcenko, care au declarat valide din puct de vedere legal, în curte, „probe fabricate” și că au prelungit timp de 20 de luni detenția lui Savcenko, în așteptarea încheierii procesului acesteia.

Semnatarii scrisorii cer ca lui Putin și celorlalți să le fie interzisă eliberarea de vize UE, să le fie blocate activele și să le fie confiscate toate proprietățile pe care le dețin pe teritoriul Uniunii Europene (UE).

– Savcenko anunță că va continua greva foamei, după ce judecătorul amână verdictul până la 21 martie

Pilotul și parlamentarul Nadia Savcenko a anunțat miercuri, în instanță, că va continua să facă greva foamei, în urma unei ședințe tensionate, în cadrul căreia judecătorul rus a amânat verdictul în acest caz extrem de mediatizat până pe 21 martie.

Sfidătoare, ea a spus că nu recunoaște nici tribunalul și nici verdictul acesteia, după care s-a așezat pe banca dinăuntrul cuștii acuzaților și a făcut un gest obsen către magistrat.

Ea a subliniat că va continua greva foamei indiferent de consecințe. „Trebuie să înțelegeți că ne jucăm cu viața mea. Miza este mare, iar eu nu am nimic de pierdut”, a spus ea.

Ea a avertizat că o revoltă populară similară mișcării „Euromaidan” din Ucraina este inevitabilă în Rusiași a apreciat că președintele rus Vladimir Putin „nu se poate agăța de putere prin sângele oamenilor”.

Savcenko, în vârstă de 34 de ani, a purtat un tricou pe care era imprimat tridentul ucrainean în timpul acestei ședințe, într-un tribunal din orașul rus Donețk, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, în care a promis că se va întoarce „vie sau moartă”.

Ea este acuzată că a acționat ca „observator” și a furnizat coordonatele unui atac cu mortar în estul Ucrainei, în iulie 2014, soldat cu moartea a doi jurnaliști ruși care acopereau conflictul armat dintre forțele guvernamentale ucrainene și separatiști proruși.

Savcenko afirmă că a fost capturată de separatiști, în Ucraina, și adusă ilegal, cu forța, în Rusia.

Procurorii au cerut să fie condamnată la 23 de ani de închisoare și la plata unei amenzi în valoare de 100.000 de ruble (1.400 de dolari). Ea este acuzată de crimă, tentativă de crimă și traversarea ilegală a frontierei ruse.

În scurta ședință de miercuri, avocatul lui Savcenko a citit declarația sa de închidere, pe care a fost împiedicată să o citească în audierea de joia trecută. După aceea, avocatul a cerut Curții să pronunțe verdictul imediat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
De ce boală ar fi suferit, de fapt, Costel Corduneanu. Fostul luptător se afla pe...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Legea pe are O AȘTEPTAU milioane de români. Proiectul tocmai a fost DEPUS la Parlament
BREAKING NEWS. Va fi sau nu RETRAS Cătălin Cîrstoiu
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. Bulă îşi cumpără un taur viguros. Vine primarul:- Bulă, cât vrei pe el?
Știința confirmă: îmbrățișările pot alina durerea, anxietatea și depresia!