Rusia va face presiuni asupra rebelilor pentru a ajuta ancheta în cazul tragediei aviatice. Ce promisiune a făcut Vladimir Putin

Rusia va face presiuni asupra rebelilor pentru a ajuta ancheta în cazul tragediei aviatice. Ce promisiune a făcut Vladimir Putin
Publicat: 22/07/2014, 19:26
Actualizat: 28/07/2014, 16:44

„Rusia va face tot ce-i stă în putere pentru o anchetă completă, implicând toate părțile, în profunzime și transparentă”, a declarat Putin, citat de agențiile de presă rusești, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate rus.

„Ni se cere să exercităm presiuni asupra rebeliunii. Vom face desigur tot ce stă în puterea noastră, repet, dar acest lucru nu va fi suficient”, a adăugat el.

Președintele rus a citat un atac cu blindate al forțelor ucrainene la Donețk, capitala regiunii industriale Donbass unde s-au repliat rebelii. „Trebuie să le cerem autorităților ucrainene să respecte normele elementare de decență și să aplice un armistițiu fie și numai pe perioada anchetei”, a subliniat Putin.

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, le-a cerut luni forțelor sale să își întrerupă operațiunile pe o rază de 40 de kilometri în jurul locului prăbușirii avionului MH17, zonă care nu cuprinde și Donețk.

Într-un comunicat, Ministerul rus de Externe s-a declarat „convins că încetarea acțiunilor militare în zona prăbușirii (avionului malaysian), dar și pe întregul teritoriu din estul Ucrainei, va constitui o garanție că o asemenea tragedie nu se va repeta”.

În plus, Putin a avertizat că Moscova va reacționa „în mod proporțional față de apropierea infrastructurilor NATO” de frontierele rusești.

„Vedem bine ceea ce se întâmplă. Forțele NATO se consolidează în mod ostentativ în țările Europei de Est, inclusiv în apele Mării Negre și Mării Baltice”, a subliniat el.

„Este indispensabil să fie aplicate în totalitate și în termenele anunțate măsurile prevăzute în vederea consolidării capacității de apărare a țării, inclusiv în Crimeea și la Sevastopol”, a adăugat șeful statului rus.

Cel mai puternic om de la Kremlin i-a atacat din nou pe occidentali, pe care-i acuză de încurajarea unor „revoluții colorate” ca cea din Georgia, în 2003, și din Ucraina, în 2004, „sau, pentru a spune lucrurilor pe nume, lovituri de stat provocate și finanțate din exterior”.

În contextul în care în Rusia intră în vigoare noi sancțiuni care reprimă dur organizarea unor manifestații neautorizate sau în care ONG-uri sunt înregistrate ca „agenți străini”, el a dat asigurări că un scenariu similar celui care a condus la schimbarea puterii în Ucraina nu va avea loc în Rusia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în „țări slabe”.

El s-a apărat totodată de acuzații potrivit cărora ar vrea să „strângă șurubul” în societatea rusă.

În opinia politologului Aleksei Makarin, Putin caută un „echilibru între Occident, pe de o parte, și reprezentanți ai serviciilor de securitate și opiniei publice ruse, de cealaltă” parte.

„Marja manevrelor sale s-a redus după prăbușirea Boeingului, iar acest lucru se resimte în declarațiile” pe care Putin le-a făcut marți, a apreciat expertul.

Un avion Boeing 777 aparținând companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit la 17 iulie într-o zonă controlată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, cel mai probabil doborât de o rachetă. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului și-au pierdut viața.

Kievul și Occidentul îi acuză pe rebelii proruși și pe susținătorii lor de la Kremlin că sunt responsabili pentru această dramă. La rândul ei, Moscova acuză autoritățile ucrainene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Fratele Raisei, fetița dispărută în Dolj și găsită moartă într-o râpă, a fost luat de...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Câte clase trebuie să ai ca să dai de permis în 2024?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Vin vremuri îmbelșugate pentru aceste zodii. Își vor umple buzunarele
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Alexia Eram, elevă-model la școală: „Nu am chiulit niciodată”. Ce reguli stricte trebuia să respecte
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×