Șaisprezece gardieni italieni, suspendați în ancheta privind comentariile rasiste față de sinuciderea unui român

Șaisprezece gardieni italieni, suspendați în ancheta privind comentariile rasiste față de sinuciderea unui român
Publicat: 19/02/2015, 16:10
Actualizat: 28/03/2019, 05:31

Santi Consolo a semnat ordine care prevăd suspendarea din serviciu și cercetarea disciplinară a 16 agenți ai poliției penitenciare. „Am discutat cu responsabilii sindicatelor penitenciarelor pentru a se distanța de aceste comportamente limitate la o singură închisoare. Poliția penitenciarelor este șocată de ce s-a întâmplat”, a declarat Consolo.

Ministrul italian al Justiției, Andrea Orlando, a catalogat drept „intolerabile” comentariile cu caracter rasist apărute după sinuciderea unui deținut român, cerând Administrației penitenciarelor să se distanțeze de aceste opinii controversate. „În mod evident, este vorba de fapte intolerabile. Vom lua măsuri pentru ca astfel de incidente să nu se repete”, a declarat Andrea Orlando, potrivit site-ului agenției AGI. „Analizăm situația și l-am sunat pe șeful Administrației penitenciarelor (DAP) pentru a le cere sindicatelor să se distanțeze de aceste comentarii”, a adăugat Orlando. Ministrul Justiției l-a convocat pentru o întâlnire pe Santi Consolo, directorul Administrației italiene a penitenciarelor (DAP).

Sindicatul penitenciarelor (Alsippe) a condamnat și a șters comentariile postate pe propria pagină de Facebook după moartea deținutului român. Un agent al poliției penitenciare italiene a făcut comentarii controversate despre un deținut român care s-a sinucis, scriind „un român mai puțin” și exprimând speranța că „alții vor urma exemplul”, cazul stârnind polemici în Italia.

Un deținut român – Ioan Gabriel B. – s-a spânzurat și a decedat, la sfârșitul săptămânii trecute, într-un penitenciar situat la periferia orașului italian Milano, după ce fusese condamnat la detenție pe viață pentru crimă. Sindicatul Poliției penitenciare italiene (SAPPE) a exprimat regret pentru decesul deținutului român. „Noi suntem atenți la dificultățile tuturor deținuților, indiferent de situația socială și de gravitatea infracțiunii comise”, a comunicat SAPPE.

Însă o serie de comentarii controversate au apărut pe pagina de Facebook a Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE). „Un român mai puțin. Mie îmi pare rău pentru deținuți care se sinucid din astfel de cauze. Dar pentru ăsta, nu; mă întreb ce așteaptă alții pentru a-i urma exemplul”, scria un agent al poliției penitenciare ca reacție la difuzarea comunicatului despre moartea românului.

„Cine ne mai fură? Unul mai puțin care primește mâncare de la stat”, continua gardianul.

Răspunzând unui interlocutor care califica aceste comentarii ca fiind inadecvate, autorul mesajului inițial preciza: „Lucrez într-un penitenciar. Sunt doar deținuți extracomunitari. Pentru a avea meseria de gardian trebuie să ai inima neagră”. Administrația Penitenciarelor din Italia (DAP) a declanșat o anchetă internă privind comentariile postate pe contul de Facebook al Alianței Sindicatelor Poliției Penitenciare (ALSIPPE).

Deținutul român, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit mort în celula în care era închis, în Penitenciarul Opera, situat la periferia orașului Milano (nordul Italiei). Anchetatorii au stabilit că deținutul român s-a spânzurat. „În pofida activităților constante de supraveghere efectuate de agenții poliției penitenciare, nu s-a putut evita gestul pe care deținutul l-a făcut în celulă. Medicii au intervenit rapid, dar nu l-au putut salva”, a declarat Donato Capece, secretarul general al Sindicatului SAPPE. Românul fusese condamnat în primă instanță la detenție pe viață în anul 2013, pentru uciderea unui vecin, Guerrino Bisacco, în anul 2007, în provincia Padova. Curtea de Apel din Veneția a confirmat sentința de condamnare pe viață. În cursul anului 2014, în Penitenciarul Opera (Milano) s-au înregistrat o sinucidere, patru tentative de sinucidere, 35 de cazuri de automutilare și 24 de altercații între deținuți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii