Săptămâna de foc a UE. Răspunsul Franței și Germaniei la întrebarea: Marea Britanie trebuie să plece repede?

Săptămâna de foc a UE. Răspunsul Franței și Germaniei la întrebarea: Marea Britanie trebuie să plece repede?
Publicat: 27/06/2016, 10:53

Președintii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut încă de vineri premierului britanic David Cameron să nu amâne momentul declanșării procedurii de ieșire din Uniunea Europeană pentru că acest lucru nu ar face decât tergiverseze negocierilor viitoare privind statul relațiilor dintre UE și Marea Britanie.

Eurdeputațiii se vor întâlni într-o sesiune plenară extraordinară în cadrul căreia vor adopta o rezoluție și vor stabili următorii pași de urmat.

Președintele forului european, Martin Schultz, a declarat în publicația germană „Bild” că atitudinea de confuzie afișată de guvrenul britanic prelungește o perioadă de incertitudine care va avea drept consecință mai multă insecuritate, punând astfel în pericol locurile de muncă.

Parlamentul European trebuie să decidă și în privința statutului celor 73 de aleși britanici, care în mod normal nu vor mai avea drepturi depline în hemiciclu și comisii din momentul lansării procedurii de Brexit.

Sapin: „Marea Britanie trebuie să plece repede? Da”

Franța și Germania sunt de acord cu privire punerea rapid în aplicare a procedurii privind ieșirea Marii Britanii din UE, potrivit ministrului francez al Finanțelor, citat de Le Figaro online.

„Avem temperamente diferite. Fiecare cunoaște bine modul în care germanii încearcă să analizeze serios, au dreptate în toate privințele”, a declarat luni dimineața Michel Sapin, ministrul francez al Finanțelor, pentru France 2.

„Nu există nicio diferență între Franța și Germania privind acest aspect de actualitate: Marea Britanie trebuie să plece repede? Da”, a continuat acesta.

„Atât Franța, cât și Germania susțin că Marea Britanie a votat, a votat pentru ieșirea din UE, iar acest lucru trebuie pus în aplicare începând de acum”, a subliniat ministrul francez.

„Nu ne putem situa în «aproximativ», în «nedefinit»”, a mai spus acesta.

Hollande: Franța și Germania trebuie să „preia inițiativa”

Franța și Germania trebuie să „preia inițiativa” de construire a unei Uniuni Europene mai puternice, a declarat duminică președintele francez, Francois Hollande, în contextul votului britanic în favoarea ieșirii din UE, relatează site-ul ziarului Le Figaro.

„O țară prietenă, o țară aliată cu care avem atât de multe legături, tocmai a decis separarea de uniunea noastră, pe care o credeam indestructibilă, indisolubilă”, a afirmat președintele Franței.

„Este responsabilitatea Franței și Germaniei să preia inițiativa, pentru că s-a demonstrat că din suferințe, orori și război am fost capabili să construim o prietenie puternică”, a adăugat Hollande, la inaugurarea unui memorial în Dun-les-Places (Nièvre), un sat martir în care, în iunie 1944, 27 de oameni au fost executați.

„Fiind separați, există riscul să fim divizați, afectați de disensiuni și conflicte. (…) Împreună, putem câștiga nu doar pacea, ci și stima oamenilor din această uniune frumoasă numită Europa”, a subliniat Hollande.

Kerry, întâlniri de urgență la Bruxelles și Londra

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va întâlni luni cu Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, și cu șeful diplomației britanice, Philip Hammond, pentru a discuta despre decizia ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Administrația Barack Obama a îndemnat Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. După referendum, președintele SUA, Barack Obama, a menținut avertismentul că Marea Britanie va ajunge „la capătul rândului” în efortul de a semna un acord comercial cu Statele Unite, pentru că Washingtonul va prefera Parteneriatul cu Uniunea Europeană.

Nu este clar care va fi abordarea șefului diplomației americane în discuțiile cu liderii europeni și britanici. Este posibil ca John Kerry fie să încerce să pledeze pentru o soluție de compromis între Marea Britanie și UE, fie să nu se implice, semnalând doar că Statele Unite vor menține relațiile politice și economice cu ambele părți.

John Kerry a ajuns duminică în Europa, fiind la Roma, unde se va întâlni cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și cu membri ai Guvernului italian.

Lira, în cădere liberă

Impactul votului pentru Brexit continuă să afecteze puternic piețele financiare, lira fiind în declin, continuându-se vânzările masive de valută și ajungând la minimul ultimilor 31 de ani, iar acțiunile asiatice în afară de Japonia având de asemenea o scădere semnificativă.

Lira sterlină a adăugat încă o pierdere față de recordul negativ de vineri, având în vedere că indicii futures au scăzut cu mai bine de 3%, aducând și mai multă incertitudine și agitație între cele două partide politice principale din Marea Britanie, dar împingând de asemenea și Scoția spre independență.

Lira a scăzut cu 2%, la 1,3403, extinzând pierderea de 8,1% de vineri. Euro s-a depreciat 0,8% în raport cu dolarul, după ce a scăzut cu 2,4% în sesiunea precedentă.

Petrolul a scăzut la 47 de dolari barilul, în timp ce cererea pentru activele sigure a crescut puternic în SUA și a propulsat aurul și obligațiunile americane. Acțiunile japoneze și-au revenit după cea mai slabă zi din ultimii cinci ani, după anunțul guvernului că va lua măsuri pentru stabilizarea piețelor.

Victoria taberei pentru Brexit a lovit puternic piețele financiare și a depreciat lira și activele cu randament ridicat cu mai bine de 2.500 de miliarde de dolari, care au fost șterși din piețe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ