Scandal în Franța din cauza lui Brigitte Macron: Nu putem să susținem inițiativa unei „statui” pentru soția președintelui

Scandal în Franța din cauza lui Brigitte Macron: Nu putem să susținem inițiativa unei „statui pentru soția președintelui
Publicat: 07/08/2017, 16:17
Rolul de Primă Doamnă nu există în acest moment în mod formal în Constituția Franței, iar orice fel de cheltuieli ale soției președintelui sunt decontate din bugetul general al Palatului. Cu toate că Brigitte Macron nu ar urma să fie plătită, odată cu acest statut ar fi alocate și sume de bani suplimentare pentru amenajarea unui birou, un staff propriu și un buget separat, relatează The Independent.
„Atunci când ești ales președinte al Republicii și locuiești cu cineva, îți dăruiești și zilele și nopțile, îți expui în public și viața privată. Așa că persoana care îți stă alături ar trebui să aibă un rol care să-i fie recunoscut”, a declarat Emmanuel Macron la TF1.
Decizia este una cu atât mai controversată cu cât vine într-un context în care președintele a propus tăieri ale cheltuielilor militarilor și ale beneficiilor pentru locuință ale demnitarilor. În același timp, Macron a înregistrat luna trecută cel mai mare declin în ceea ce privește popularitatea unui președinte francez, din 1995 încoace, atunci când liderul Republicii era Jacques Chirac.
Actorul și scriitorul Thierry Paul Valette a fost cel care a lansat online petiția care până luni dimineață fusese deja semnată de 198.700 de oameni.„Nu există niciun motiv pentru care soția unui șef de stat ar trebui să primească un buget propriu din fondurile noastre publice. Brigitte Macron are deja o echipă de doi sau trei angajați, doi secretari și două gărzi de corp. Este suficient. Dacă acest lucru trebuie decis public, atunci ar trebui să se facă printr-un referendum, cu atât mai mult cu cât peste 65% dintre francezi nu favorizează aplicarea unui statut special pentru Brigitte Macron”, a scris Valette în descrierea inițiativei.
Acesta a ținut să adauge că petiția nu este făcută special pentru a o ataca pe soția lui Macron și că „oricum ar fi, într-o perioadă de ‘moralizare’ a politicii franceze, cu promulgarea unui decret care interzice membrilor Parlamentului să-și angajeze rudele, nu putem să susținem în mod decent inițiativa unei statui pentru soția președintelui Macron”.
În luna iulie, liderul de la Élysée a promis să„transforme” Franța și să le dea cetățenilor mai multă putere de a se implica în subiectele discutate în Legislativ chiar prin intermediul petițiilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase