Scandal în Letonia, după ce autoritățile au dezvelit un monument dedicat naziștilor

Scandal în Letonia, după ce autoritățile au dezvelit un monument dedicat naziștilor
Publicat: 20/09/2012, 01:05
Actualizat: 29/07/2014, 23:13

Autoritățile din orașul leton Bauska au dezvelit un monument dedicat organizației paramilitare naziste Schutzstaffel(SS), scrie Pravda.

Monumentul omagiază trei batalioane din cadrul Waffen SS (ramura militară a SS), „apărători împotriva celei de-a doua ocupații sovietice”, conform unei inscripții. O altă inscripție de pe monument subliniază că „Letonia este a letonilor”.

Pravda scrie că acesta este primul monument din țările baltice dedicat Schutzstaffel. Waffen SS era instrumentul prin care naziștii au exterminat sute de oameni în Pskov (Rusia), Brest (Belarus) și Dnepropetrovsk (Ucraina).

Membrii letoni ai Asociației împotriva nazismului au cerut ca monumentul să fie scos sau mutat într-un cimitir, reprezentanții organizației spunând că autoritățile nu ar trebui să permită glorificarea nazismului.

„Primarul Valdis Veips ar trebui să-și dea demisia și să se scuze în fața oamenilor din Letonia care au suferit din cauza naziștilor”, a declarat liderul Asociației împotriva nazismului. Acesta a precizat că se va adresa Ministrului pentru dezvoltare regională și protecția mediului, căruia îi va cere să-l demită pe primarul din Bauska.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase