Scandal în SUA, după ce doi angajați ai Departamentului de Stat ar fi mințit sub jurământ. „Au distrus toată credibilitatea agenției”. VIDEO

Scandal în SUA, după ce doi angajați ai Departamentului de Stat ar fi mințit sub jurământ. „Au distrus toată credibilitatea agenției. VIDEO
Publicat: 21/06/2013, 16:35
Actualizat: 07/08/2015, 21:35

Doi oficiali de top ai Serviciului de Securitate Diplomatică (DS) din cadrul Departamentului de Stat al SUA ar fi mințit în cadrul unor mărturii sub jurământ, scrie Fox News.

Scott Bultrowicz, fost director al DS, și Tracy Mahaffey, director executiv al DS, au declarat în februarie, sub jurământ, că nu știu nimic despre acuzațiile unei agenții federale cum că oficiali ai DS nu ar fi urmat procedurile standard și nici despre o investigație la Serviciul unde sunt angajați. Cu toate acestea, Fox News a obținut dovezi care arată că Bultrowicz și Mahaffey știau despre acuzații și investigația de la Serviciul de Securitate Diplomatică.

Scandalul a pornit după ce, la începutul anului, Departamentul de Stat a vrut să-l retrogradeze pe agentul Rick Higbie, după ce acesta a refuzat să plece în misiune diplomatică în străinătate, spunând că fiica sa suferă de o boală în stadiu terminal. Higbie a dat-o în judecată pe Hillary Clinton, fosta șefă a Departamentului de Stat american, iar procesul va începe în octombrie.

În cadrul audierilor preliminare, care au fost înregistrate, Bultrowicz și Mahaffey au dat răspunsuri scurte și evazive atunci când au fost întrebați dacă Serviciul de Securitate Diplomatică se află sub ancheta unei agenții guvernamentale, a Congresului SUA sau a altui corp guvernamental. „Nu îmi vine nimic acum în minte”, a declarat Bultrowicz, în timp ce Mahaffey a răspuns: „Nu știu nimic despre asta”.

Deși în februarie declarau că nu știu nimic despre acest caz, Fox News a obținut mai multe note care arată că Bultrowicz și Mahaffey au participat la o ședință din decembrie 2012, în care s-a discutat despre investigațiile de la Serviciul de Securitate Diplomatică.

Mai mult, se pare că, în urma anchetei desfășurate de Biroul Inspectorului General (OIG) din cadrul Departamentului de Stat, OIG ar fi stabilit că DS a încercat să influențeze rezultatul cercetării.

În condițiile în care Bultrowicz și Mahaffey au fost prezenți la discuțiile cu privire la anchetă, avocatul lui Higbie se întreabă cum au putut aceștia jura că nu știu nimic. Mai mulți angajați ai Departamentului de Stat, contactați de Fox News, au declarat că Mahaffey a făcut distincția între „investigație” și „inspecție”, de aceea ar fi răspuns că nu știe nimic despre o „investigație”.

Totuși, fostul ambasador ONU John Bolton susține că, din punctul său de vedere, Bultrowicz și Mahaffey și-au încălcat jurământul. „Sperjurul este cu siguranță una dintre explicații. Cei doi pun în pericol credibilitatea întregii agenții și subminează mărturiile altor agenți ai DS”, a declarat Bolton.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a declarat că, dacă există prezumția de culpă în ceea ce-i privește pe Bultrowicz și Mahaffey, va avea loc o investigație, însă a mai spus că este posibil ca înregistrările prezentate de Fox News să fie scoase din context.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Mesajul emoționant pe care l-a ales Narcisa pentru coroana lui Mădălin. Tânăra i-a vizitat mormântul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum a reușit Jo să treacă peste despresie, după despărțirea de Juno: ”Unele au trecut,...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ar putea ficatul să dețină cheia unor tratamente mai bune pentru cancer?