• Publicat:
Internațional

Scandal la Davos: Miliardarii lumii, spionați de ruși deghizați în instalatori. Elveția neagă că ar fi dejucat o megaoperațiune

Scandal la Davos: Miliardarii lumii, spionați de ruși deghizați în instalatori. Elveția neagă că ar fi dejucat o megaoperațiune
Oficialii elvețieni au dejucat o presupusă operațiune rusă de spionaj care implica folosirea unor agenți deghizați în instalatori la Davos, locul unde în acest moment se desfășoară Forumul Economic Mondial, a relatat un cotidian local, însă informațiile nu au fost confirmate de Poliție.

Potrivit cotidianului Tages-Anzeiger, citat de site-ul agenției Reuters, doi cetățeni ruși au fost verificați de Poliția elvețiană în luna august 2019 în stațiunea elvețiană Davos. Cei doi au prezentat pașapoarte diplomatice și ulterior au părăsit țara, au precizat jurnaliștii.

Poliția din cantonul Grisons a confirmat că cei doi ruși au prezentat pașapoarte diplomatice ruse, însă nu a găsit niciun motiv să-i rețină. De asemenea, autoritățile elvețiene au afirmat că nu s-a găsit nicio conexiune între vizita lor și Forumul Economic Mondial.

„Este adevărat că am verificat doi cetățeni ruși la Davos și s-au identificat cu pașapoarte diplomatice, dar nu am putut stabili niciun motiv pentru a-i reține. Li s-a permis să plece”, a spus un purtător de cuvânt al poliției cantonale, adăugând că autoritățile nu i-au identificat niciodată pe bărbați ca fiind instalatori.

Un reprezentant al Ambasadei ruse la Berna a respins informațiile vehiculate de cotidianul Tages-Anzeiger.

Managerul fondului de investiții Bill Browder, care a demarat o campanie de expunere a corupției din Rusia, acuzând oficialii ruși de moartea avocatului său, Sergei Magnitsky, a declarat că presupusul incident a arătat puterea și influența rușilor.

„Rușii își targetează activ toți dușmanii lor în toate țările – au resurse uriașe și Davos este un loc important, iar acesta este singurul loc în care pot veni și să-i provoc personal pe oficialii ruși cu privire la uciderea lui Sergei Magnitsky”, a spus Browder Reuters marți la Davos.

Procurorii ruși au spus că îl suspectează pe Browder că ar fi ordonat o serie de crime, inclusiv în ce îl privește pe Magnitsky, într-o interpretare pe care miliardarul a respins-o ca fiind ridicolă.

Inchide