Scandalul NSA: Agenția americană poate urmări sute de milioane de persoane prin localizarea telefoanelor mobile

Redactor:
Valentin Vidu
Scandalul NSA: Agenția americană poate urmări sute de milioane de persoane prin localizarea telefoanelor mobile

Noi dezvăluiri arată că NSA este capabilă să urmărească sute de milioane de persoane în lume prin localizarea telefonului mobil, sporind temerile față de un Big Brother atotputernic și incontrolabil, relatează AFP.

După șase luni de la primele dezvăluiri provenind de la fostul consultant Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, amploarea puterii agenției americane însărcinate cu interceptarea comunicațiilor pare a fi o groapă fără fund, în contextul în care au fost publicate doar 1% din documentele furnizate de Snowden presei, potrivit redactorului-șef al ziarului britanic The Guardian.

De această dată, The Washington Post a dezvăluit, miercuri, că agenția interceptează datele de localizare geografică a sute de milioane de telefoane mobile în lume.

Agenția stochează informații despre „cel puțin câteva sute de milioane de terminale” și înregistrează „aproape cinci miliarde” de date de localizare pe zi, scrie cotidianul pe site.

„Obținem volume vaste” de date de localizare geografică peste tot în lume, a confirmat un oficial de rang înalt, citat de ziar.

Contactată de AFP, Agenția pentru Securitate Națională americană (NSA) nu a dorit să comenteze.

Până în prezent, dezvăluirile lui Snowden menționau, în afară de spionarea a numeroși conducători străini, o impresionantă colectare de metadate telefonice cu privire la durata apelurilor și numerelor apelate.

Urmărirea prin intermediul telefoanelor mobile

Însă The Washington Post a dezvăluit miercuri că Agenția urmărește și telefoanele mobile, conectându-se la cablurile care leagă diverse rețele mobile la nivel mondial, inclusiv americane, și că, astfel, colectează „întâmplător” datele privind localizarea cetățenilor americani.

Cel puțin două societăți, al căror nume nu este citat, colaborează cu Agenția în domeniul informațiilor secrete în acest scop, potrivit publicației.

Datele privind localizarea telefoanelor care aparțin cetățenilor americani aflați în străinătate sunt și ele colectate.

Interesul față de această colectare, permisă de „dialogul” constant între un telefon și antena-releu cea mai apropiată și algoritmi matematici puternici, constă în „trasarea mișcărilor și relevarea relațiilor ascunse dintre persoane”, scrie cotidianul, potrivit căruia programul poartă numele de cod CO-TRAVELER.

Atac la viața privată

Această nouă încălcare a sferei vieții private a provocat furia asociațiilor din domeniul apărării libertăților individuale.

„Drumurile pe care le facem zilnic pot dezvălui multe lucruri despre relațiile noastre politice, profesionale și intime. Această supraveghere la scară largă, a câteva sute de milioane de telefoane mobile, încalcă obligațiile internaționale cu privire la respectarea vieții private atât a străinilor, cât și a americanilor”, și-a exprimat indignarea, citată într-un comunicat, Catherine Crump, o avocată din cadrul ACLU, o influentă asociație în domeniul libertăților civile.

Aceste dezvăluiri sunt „mai mult decât tulburătoare”, a apreciat Centrul pentru Democrație și Thenologie (CDT), în opinia căruia „localizarea geografică a telefoanelor are implicații profunde asupra vieții private și provoacă fiori în privința libertății de întrunire”.

Volumul datelor înregistrate și stocate de NSA ar atinge 27 de terabiți, reprezentând de două ori conținutul Bibliotecii Congresului, cea mai importantă din lume.

Acest volum de informații „depășește capacitatea noastră de a digera, procesa și stoca” datele, scrie The Washington Post, citând un document intern aparținând NSA datat în 2012.

„Capacitățile NSA de geolocalizare sunt uluitoare (…) și arată că agenția este capabilă să depună eforturi uriașe cu scopul de a deține comunicații securizate inutile”, mai apreciază ziarul. Singura modalitate de a te proteja este să nu ai telefon sau să îl oprești.

În urma dezvăluirilor lui Snowden, senatori din ambele tabere au început să lucreze la o propunere legislativă – USA Freedom Act – vizând introducerea unor garanții suplimentare în activitatea NSA. Însă aceasta se concentrează asupra colectării datelor și nu face vreo referire la localizarea geografică prin intermediul telefoanelor mobile.

Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
FOTO. Alina Eremia, imagini fără perdea în costum de baie! Cum s-a pozat pe o...
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Horoscopul de MÂINE aduce vești bune! Se întoarce roata
Mama lui Gigi Becali s-a infectat cu coronavirus! Ce a făcut patronul lui FCSB, după...
Ultimul sondaj înainte de alegeri! Cum stau Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asta e diferența!
Ţară care anunţă oficial că se confruntă cu al treilea val al pandemiei de coronavirus:...
Vestea care zguduie scena politică! Președintele ar fi divorțat în mare secret de soția lui
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu...
Supriză de PROPORȚII după ce a fost reconstruită fața unui CĂLUGĂR medieval. „Seamănă mult prea...
EXCLUSIV: Ce i se întâmplă acum primarului PNL, după ce și-a filmat fiica dezbrăcată, în...
Divorțul anului în showbiz! După 3 ani au pus punct
Ce simtome are bruceloza, noua epidemie izbucnită în China. Bacteria a scăpat dintr-un laborator
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide