Scandalul românilor din UK. Premierul britanic își anunță lupta pentru reforma migrării

Scandalul românilor din UK. Premierul britanic își anunță lupta pentru reforma migrării
Publicat: 26/03/2013, 11:17
Actualizat: 03/07/2013, 22:39

David Cameron a anunțat luni seara, la Ipswich, într-un discurs „major” despre migrare, propuneri de măsuri ce îl plasează „în coliziune” cu Bruxelles-ul, medici și autorități locale, declarându-se hotărât să lupte împotriva celor ce încearcă să le blocheze, comentează Daily Mail în ediția online, potrivit Mediafax.

„Am crezut întotdeauna în beneficiile migrării, dar am crezut întotdeauna că imigrația trebuie să fie totodată controlată în mod adecvat. Fără un control adecvat, încrederea comunității este subminată, resursele sunt afectate, iar beneficiile pe care imigrația le poate aduce sunt pierdute sau uitate”, a declarat premierul britanic la Ipswich, citat de publicație, subliniind că este hotărât să pună capăt reputației Marii Britanii de țară permisivă în acest domeniu.

Propunerile sale de a limita accesul imigranților la HNS (Sistemul Național britanic de Sănătate) și locuințe sociale au provocat reacții dure din partea unor medici și autorități locale. De asemenea, intenția de a reduce ajutoarele pentru imigranți din Europa a condus la avertismente privind o acțiune în justiție din partea Bruxelles-ului.

Potrivit publicației, Cameron a anunțat că este hotărât să lupte împotriva celor care – inclusiv la Bruxelles – încearcă să blocheze aceste reforme. Însă, în timp ce Downing Street depune eforturi să explice impactul acestor modificări, unii critici resping pachetul de măsuri drept „o perdea de fum” și avertizează că nu va opri un val de imigranți din România și Bulgaria așteptat anul viitor, după anularea restricțiilor ce le sunt impuse pe piața britanică a muncii.

Profesorul John Salt de la Migration Research Unit, în cadrul University College London, a declarat că multe dintre măsurile vizând reducerea comiterii unor abuzuri asupra sistemului sunt deja în vigoare, dar nu sunt aplicate. „Există unele lucruri (noi), dar per ansamblu este un pachet care încearcă mai degrabă să vizeze abuzurile decât să spună ceva nou despre imigrație în sine”, a declarat el, citat de Daily Mail.

Liderul partidului naționalist și eurosceptic UKIP Nigel Farage a apreciat că aceste măsuri propuse nu vor contribui cu nimic la oprirea valului de imigranți. „Este o perdea de fum. Singura cale de stopare a imigrației din statele UE și de prevenire a abuzurilor asupra sistemului britanic al bunăstării este ieșirea din UE”, a subliniat el, citat de ziar.

Potrivit publicației, se propune ca, începând de anul viitor, imigranții din UE ce caută un loc de muncă să nu mai primească ajutoare după șase luni dacă nu vor dovedi că au căutat în mod activ un loc de muncă și dacă au o „șansă reală” să găsească unul. De asemenea, în această primăvară urmează să fie introduse „criterii locale de rezidență” ce acordă prioritate localnicilor pe listele de așteptare pentru locuințe sociale, imigranții fiind eligibili după doi ani.

Cameron a propus totodată o acțiune împotriva „turismului social”, solicitând inclusiv vizitatorilor din afara UE să aibă asigurări de sănătate și ordonând spitalelor să urmărească pacienții străini în vederea încasării cheltuielilor. Ministrul Sănătății Jeremy Hunt a declarat în Parlament că Guvernul intenționează să introducă plata pentru străini inclusiv în cazul consultărilor la medici generaliști.

Premierul a anunțat, de asemenea, că va căuta un acord la nivelul Europei vizând obligarea statelor membre să plătească pentru solicitanții de ajutoare în alte state UE și să limiteze valoarea ajutoarelor destinate copiilor trimise în străinătate.

Guvernul a întâmpinat dificultăți în a estima câte persoane vor fi afectate de aceste propuneri, scrie Daily Mail, adăugând că datele furnizate de Ministerul Muncii și Pensiilor sugerează că din cei 2,2 milioane de imigranți din Europa de Est mai puțin de 13.000 primesc ajutor pentru căutarea unui loc de muncă.

De asemenea, un reprezentant al Asociației Medicale Britanice, dr. Richard Vautrey, a declarat, citat de publicație, că medicii se vor opune oricărei încercări de a-i obliga să colecteze plăți de la pacienți, iar Asociația Autorităților Locale și-a exprimat „îngrijorarea” față de ideea ca miniștrii să modifice evaluări pe plan local ale nevoii de locuințe.

Episcopul din Dudley David Walker a declarat, citat de Daily Mail, că „temerile cu privire la imigrație sunt asemănătoare temerilor referitoare la infracțiuni. Ele au puțin în comun cu realitatea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”