Scenariile privind soarta Ursulei von der Leyen, după „Pfizergate”. Proiecțiile la zi, pe grupurile politice europene

Scenariile privind soarta Ursulei von der Leyen, după „Pfizergate”. Proiecțiile la zi, pe grupurile politice europene
Publicat: 04/04/2024, 09:00

Șansele ca Ursula von der Leyen să câștige al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene nu par, pentru moment, să fie influențate de ultimele informații din presa internațională care a anunțat că Parchetul European investighează posibile infracțiuni de corupție. Ce arată proiecțiile institutului de cercetare politică EU Matrix, condus de Doru Franțescu, consultat de Gândul, este că succesul nu va fi unul ușor. Interlocutorul Gândul a punctat că este încă nevoie de negocieri, pentru ca actuala șefă a Executivului comunitar să își păstreze postul.

Expertul în afaceri europene și în comunicare strategică Doru Franțescu, fondator și CEO al institutului de cercetare politică EU Matrix, cu sediul la Bruxelles, consideră că este nevoie de mai mult decât un nou articol critic la adresa șefei Comisiei Europene în publicația Politico, pentru a-i diminua drastic șansele pentru un nou mandat.

Anchetatorii de la Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, au preluat ancheta de la procurorii belgieni care o investigau de câteva luni pe președinta Executivului European, pentru „interferenţă în funcţii publice, distrugerea de SMS-uri, corupţie şi conflict de interese”, potrivit unor documente legale consultate de Politico și publicate pe 1 aprilie, şi unui purtător de cuvânt al Parchetului din Liège.

Procurorii EPPO sunt în stadiul investigării unor presupuse infracţiuni penale şi deocamdată nimeni nu a fost încă pus sub acuzare în legătură cu acest caz, au precizat jurnaliștii de la Politico. Publicația a văzut documentele în baza cărora este investigată von der Leyen și are confirmarea unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège.

O avantajează contextul politic actual pe Ursula von der Leyen?

Proiecțiile actuale agregate de EU Matrix nu indică o diminuare majoră a încrederii acordate Ursulei von der Leyen de principalele grupuri politice după articolul despre ancheta în cazul Pfizer din Politico de luni, 1 aprilie.

„Realistic vorbind, nu se schimbă raportul de forțe de pe o zi pe altă pentru că scrie Politico un (nou) articol împotriva Ursulei von der Leyen. Politico pare să fi declanșat o campanie (deocamdată timidă) anti Ursula von der Leyen de ceva vreme – tind să cred că are de-a face și cu «German internal politics». E posibil să se întâmple, desigur, dar e nevoie de un val mai mare ca să destabilizeze structura de suport actuală din spatele candidatului Partidului Popular European (EPP)”, a declarat Doru Franțescu, pentru Gândul.

Actuala preşedintă a Comisiei Europene a fost desemnată la Congresul PPE de la Bucureşti, din 7 martie, candidata popularilor europeni pentru un nou mandat la şefia Executivului comunitar.

„Trebuie să așteptăm reacțiile dinspre PP-ul Spaniol, Brothers of Italy ai lui Meloni, Partido Democratico în Italia – acolo sunt voturi importante care vor face diferența. Ursula von der Leyen nu este neapărat foarte populară în anumite cercuri politice și socio-economice, dar problema multora este că deocamdată nu au o alternativă, un contra-candidat,  iar oricărui alt candidat îi va fi foarte greu să strângă voturile, din cauza fragmentării politice. Este posibil să iasă un candidat tehnocrat din Consiliul din iunie, de tipul Mario Draghi”, a explicat Doru Franțescu.

Cum ar vota grupurile politice

Proiecțiiile agregate de platforma EU Matrix arată voturile pe care se poate baza actuala șefă a Comisiei nu sunt suficiente, ci va fi în continuare nevoie de negocieri intense.

EU Matrix a urmărit pozițiile principalelor grupuri politice. În prezent sunt șapte grupuri în Legislativul european: Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) (EPP), Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European (S&D), Renew Europe (Renew), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (Greens/EFA), Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Grupul Identitate și Democrație (ID) și Grupul Stângii din Parlamentul European (GUE/NGL).

Ursula von der Leyen avea, conform proiecțiilor EU Matrix, 44,9% voturi de susținere, 33,5% împotrivă, iar restul de 21,7% sunt indeciși.

Ponderea voturilor pozitive este chiar în ușoară creștere față de ziua precedentă, 2 aprilie, deci la o zi după articolul din Politico: 41,5% pentru, 31,8% împotrivă și 26,7% indeciși.

Totuși, ce reiese din proiecții este că susținerea propriului grup, EPP, a scăzut ușor de la o zi la alta.

Candidatura Ursulei von der Leyen a fost aprobată la București, cu 400 de voturi pentru şi 89 împotrivă, din cele 489 de voturi valabil exprimate. Alte zece voturi au fost anulate. Ea a fost singurul candidat pentru a conduce lista PPE la scrutinul european din 6-9 iunie şi, prin urmare, pentru a obține un nou mandat la conducerea Comisiei.

CITEȘTE ȘI:

Ursula von der Leyen, desemnată candidat pentru șefia Comisiei Europene cu majoritate de voturi

Care este miza alegerilor europarlamentare din 9 iunie, așa cum e simțită din cabinetele eurodeputaților Rovana Plumb, Dragoș Pîslaru și Corina Crețu

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern