„Sclavele” românce de la fermele din Sicilia: violate, bătute și exploatate pentru a-și păstra locul de muncă

Redactor:
Raluca Pancu
„Sclavele” românce de la fermele din Sicilia: violate, bătute și exploatate pentru a-și păstra locul de muncă
Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie. Potrivit organizației pentru apărarea drepturilor imigranților, "Proxyma Association", peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiții de muncă fortață și exploatare cruntă. Nicoleta Boloș este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliștilor de la The Observer, publicație săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut.

În ultimii trei ani, în fiecare noapte Nicoleta Boloș stătea trează până târziu, pe salteaua sa murdară în casa improvizată aflată în provincia Ragusa, Sicilia, așteptând să audă sunetul unor pași la ușă. Pe măsură ce orele treceau, se aștepta ca ușa să se deschidă, să audă clinchetul metalic al armei așezată pe masa de lângă capul ei și greutatea corpului angajatorului pe salteaua mizeră, lângă ea. Singurul lucru de care se temea mai tare decât de auzul pașilor fermierului, în fața ușii sale, era pierderea slujbei. Așa că a îndurat noapte după noapte să fie violată și bătută, în timp ce soțul său se îmbăta până la inconștiență, relatează povestea româncei ziariștii de la The Observer, publicație săptămânală a ziarului britanic The Guardian.

„Prima dată, a fost soțul meu care mi-a spus că trebuia să fac asta. Că proprietarul serei care ne dăduse de muncă voia să se culce cu mine și că dacă îl refuzam, nu ne-ar mai fi plătit și ne-ar fi alungat de pe terenul său. Am crezut că era nebun, dar când l-am refuzat, m-a bătut. Mi-a spus că trebuia să fac tot ce îmi spunea șeful nostru pentru că era singura modalitate de a ne păstra slujba. La un moment dat, angajatorul nostru m-a amenințat cu pușca. Mi-a spus că dacă aveam să mă mișc, o să îmi zboare creierii. Apoi a plecat„, povestește Nicoleta Boloș.

În următoarea dimineață, Boloș era înapoi la muncă, ghemuită lângă soțul ei într-o seră unde temperatura era foarte ridicată, îngrijând și lucrând produsele care au transformat Italia în cel mai mare producător și exportator de fructe și legume din Europa. Provincia Ragusa este al treilea cel mai mare producător de legume din Europa.

În timpul petrecut la fermă, Boloș susține că lucrătorii abia aveau parte de un spațiu locuibil, proprietarul le dădea la cină mâncare pentru pisici și le refuza tratamentul medical. Noaptea, Boloș și celelalte femei de la fermă erau sursa de distracție a proprietarului și prietenilor săi, fiind violate și abuzate în mod repetat, de-a lungul anilor petrecuți acolo.

„Când am venit aici m-am gândit că am ajuns la un loc de muncă dificil, dar decent într-o altă țară din Europa, dar am sfârșit ca niște sclave”, mai spune Boloș.

Ca Nicoleta Boloș mai sunt alte 5.000 de românce care sunt lucrători agricoli sezoieri în Ragusa.

Forță de muncă vulnerabilă

„Proxyma Association”, o organizație din Italia pentru apărarea drepturilor imigranților, estimează că peste jumătate din numărul femeilor care lucrează în serele din Italia sunt forțate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor. Aproape toate lucrează în condiții de muncă fortață și exploatare cruntă. 

Potrivit poliției, până la 7.500 de femei, majoritatea fiind românce, trăiesc în sclavie la fermele din regiune. Guido Volpe, comandant în cadrul jandarmeriei din Sicilia, a declarat, pentru The Observer, că provincia Ragusa este centrul exploatărilor de pe insulă.

Aceste femei muncesc la câmp ca sclave și știm că sunt șantajate să întrețină relații sexuale cu proprietarii fermelor sau ale serelor pe baza subjugării lor psihologice. Nu este ușor de investigat și de stopat acest fenomen, în condițiile în care femeile, în mare parte, se tem să vorbească despre asta„, a afirmat Guido Volpe.

Cele mai multe dintre aceste românce își lasă copiii și restul familiei acasă și se simt fortațe să recurgă la aceste măsuri disperate, care au trasat linii adânci și pe fața Nicoletei Boloș.

De unde vin eu, din Moldova, nimeni nu are o slujbă„, spune Boloș în timp ce are grijă de fiica sa în vârstă de cinci luni într-o casa improvizată întunecată, care este noua sa locuință, la o altă fermă tot din provincia Ragusa.

„Salariul mediu acolo este de 200 de euro pe lună. Aici poți face mai mulți bani, chiar dacă trebuie să suferi”, mai spune ea.

Jurnaliștii de la The Observer au vorbit cu zece românce care lucrează la ferme în provincia Ragusa. Toate au mărturisit faptul că au fost exploatate sexual și supuse unui regim de muncă de 12 ore la temperaturi foarte ridicate, fără apă, fără plata salariului și fiind obligate să locuiască în condiții insalubre și înjositoare, în cocioabe izolate. Potrivit acestora, în zilele de lucru erau supuse violenței fizice, fiind amenințate cu arme și șantajate cu copiii și familia.

Profesorul Alessandra Sciurba, de la Universitatea din Palermo, a cosemnat un raport, în 2015, care arăta abuzurile de care au parte româncele din Sicilia. Potrivit acestuia, condițiile s-au înrăutățit. 

„Aceste femei ne spun că au nevoie să emigreze pentru a se asigura că copiii lor nu trăiesc în sărăcie în România și că sunt forțate să îndure condiții teribile și abuzuri, drept consecință. „Nu există o altă slujbă”, ne-a declarat o femeie. Așa că, pentru a le furniza famiilor lor cele necesare, au simțit că trebuie să accepte relele tratamente la care erau supuse. Este o alegere conștientă pe care o fac. Asistăm la exploatare prin muncă forțată și trafic de persoane, așa cum sunt definite de Organizatia Internațională a Muncii.

Româncele, 20% din femeile care fac avort în provincia Ragusa

Mai mult, numărul lucrătoarelor românce din Sicilia care recurg la avort este într-o creștere alarmantă. Potrivit Organizației Proxyma, în timp ce româncele reprezintă doar 4% din populația de femei a provinciei Ragusa, acestea însumează 20% din numărul celor care fac avorturi.

Condițiile de lucru sunt, în unele situații, extrem de periculoase. O tănără româncă a povestit, potrivit The Guardian, cum s-a îmbolnăvit când a fost forțată să muncească fiind expusă la chimicale agricole fără materiale de protecție.

„A trebuit să umblu cu produse îmbibate cu pesticide și m-am îmbolnăvit. Tușeam încontinuu și simțeam că nu pot să respir. Eram însărcinată și am început să mă simt rău și am dat naștere bebelușului meu în a cincea lună de sarcină. Doctorii mi-au spus că s-a născut prematur din cauza muncii și că, cel mai probabil, la nivelul creierului va avea deficiențe din cauza chimicalelor inhalate”, a relatat tânăra. 

Cele care au reclamat autorităților abuzurile la care au fost supuse mărturisesc că nu și-au mai găsit un loc de muncă în altă parte. 

„Am lucrat cu soțul meu la mai multe sere și proprietarul voia să se culce cu mine. L-am refuzat și m-a dat afară. L-am reclamat la poliție, însă de atunci nu îmi pot găsi un loc de muncă. Ceilalți deținători de ferme știu că am fost la poliție și nu vor să lucrez pentru ei„, mărturisește Gloria, în vârstă de 48 de ani.

Fenomenul, reclamat în Parlamentul italian fără rezultat

Tentativele de a ridica această problemă în Parlamentul italian nu au avut niciun rezultat, până în prezent. În 2015, parlamentarul Marisa Nicchi a lansat o anchetă parlamentară în privința condițiilor de sclavie în care muncesc lucrătorii români din Ragusa, adresând premierului solicitarea de a demara o investigație, în acest sens.

„Doi ani au trecut, iar Guvernul italian încă nu a luat nicio măsură în această direcție. Dar nu vom renunța. Aceste crime trebuie oprite”, spune Marisa Nicchi.

În Ragusa, poliția locală susține că încearcă să-i protejeze pe lucrătorii români în fața abuzurilor. Giovanni Moscato, care a preluat mandatul de primar al orașului Vittoria, în iunie, anul trecut, aflat în regiunea de vest a provinciei Ragusa, susține că exploatarea persistă în condițiile în care sunt „prea multe interese economice” la mijloc. Primarul afirmă, însă, că orașul său va deschide un hostel pentru a oferi adăpost româncelor lucrătoare care au suferit agresiuni din partea angajatorilor lor.

În cele din urmă, Nicoleta Boloș și-a părăsit soțul și a plecat de la fermă, însă a rămas fără un loc de muncă și nu a mai putut să le trimită bani celor doi copii ai săi care locuiesc în România. Până când prietenii săi au reușit să strângă suficienți bani pentru a-i trimite pentru a-și putea achiziționa biletul pentru a se întoarce acasă, Nicoleta a pierdut custodia copiilor. Cei doi locuiesc, în prezent, cu unchiul fostului său soț și nu a fost lăsată să îi contacteze de atunci.
 
În ciuda abuzurilor la care a fost supusă, ea s-a întors ulterior să lucreze în Ragusa. A cunoscut un român cu care are acum doi copii. Pe fostul angajator l-a reclamat la poliție și acesta a fost pus sub acuzare pentru exploatare prin muncă forțată, însă cazul său nu a fost încă judecat de instanță. Nicoleta mărturisește că a decis să își facă cunoscută povestea în demersul de a-și face ei și celorlalte femei, care au trecut prin aceeași situație, dreptate. 
 
Lucrătorii care vor să muncească la ferme în Ragusa au de unde alege, mai notează The Guardian, în contextul în care 5.000 de ferme produc fructe și legume, exportul acestor alimente în Italia însumând 366 de milioane de euro pe an. Grupul agricol Coldiretti estimează că 120.000 de imigranți lucrează în acest sector în sudul Italiei.

 

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide