Scriitorul Salman Rushdie a fost conectat la un ventilator, după ce a fost înjunghiat în timpul unei conferințe: „Veștile nu sunt bune. Îşi va pierde probabil un ochi” / Cine este agresorul

Scriitorul Salman Rushdie a fost conectat la un ventilator, după ce a fost înjunghiat în timpul unei conferințe: „Veștile nu sunt bune. Îşi va pierde probabil un ochi” / Cine este agresorul
Scriitorul Salman Rushdie / Sursa: Hepta / Mediafax Foto
Publicat: 13/08/2022, 08:09
Actualizat: 14/08/2022, 07:40

Scriitorul Salman Rushdie a fost conectat la un ventilator după ce a fost înjunghiat în gât şi în abdomen, vineri, în statul New York, de un bărbat care a fost arestat. „Veştile nu sunt bune”, a transmis Andrew Wylie, agentul scriitorului britanic în vârstă de 75 de ani.

„Salman îşi va pierde probabil un ochi, nervii de la braţ i-au fost secţionaţi şi a fost înjunghiat în zona ficatului”, a declarat Wylie, pentru The New York Times.

Imediat după atacul comis în cursul dimineţii pe scena unui centru cultural din Chautauqua, în nordul statului New York, Salman Rushdie a fost transportat cu elicopterul la cel mai apropiat spital, unde a fost operat de urgenţă, a declarat presei maiorul Eugene Staniszewski, din cadrul poliţiei statului New York, notează Agerpres.

(Vezi aici VIDEO din timpul atacului)

Cine este agresorul

Cu puţin timp înainte de ora 11:00 (15:00 GMT), ”un suspect s-a repezit pe scenă (a sălii de conferinţe) şi i-a atacat pe Salman Rushdie şi pe intervievator”, ”înjunghiindu-l” pe scriitor ”în gât”, a anunţat poliţia vineri seara devreme, adăugând că Rushdie a fost ”înjunghiat şi în abdomen”.

Gazda conferinţei, Ralph Henry Reese, în vârstă de 73 de ani, a fost „uşor rănit la faţă”.

Agresorul a fost imediat arestat şi plasat în detenţie, ofiţerul Staniszewski dezvăluind că se numeşte Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, din statul New Jersey.

A primit mai multe ameninţări cu moartea după ce a scris „Versetele satanice”

Scriitorul de origine indiană Salman Rushdie, care a primit multe ameninţări cu moartea după ce a scris „Versetele satanice”, a fost atacat și înjunghiat pe o scenă din statul american New York.

Câştigător premiului Booker vorbea la un eveniment al instituţiei Chautauqua când a avut loc incidentul.

Martorii spun că au văzut un bărbat alergând pe scenă, lovindu-l cu pumnii sau înjunghiindu-l pe Rushdie, relatează CNN.

Un videoclip postat online arată participanţii care se năpustesc pe scenă imediat după incident.

Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical

Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical, potrivit imaginilor video din zonă.

Chautauqua Institution se află într-o zonă rurală din vestul New Yorkului, cunoscută pentru seria de prelegeri de vară. Salman Rushdie a mai susţinut prelegeri la evenimente organizate de această instituţie. Evenimentul de vineri, denumit „Salman Rushdie & Henry Reese”, făcea parte dintr-o serie despre „redefinirea căminului american” în secolul 21, scrie News.ro.

Evenimentul era organizat în parteneriat cu City of Asylum, un program de rezidenţiat pentru scriitorii care trăiesc în exil sub ameninţarea persecuţiei.

Scriitorul britanic, care a câştigat Booker Prize cu „Midnight’s Children” („Copiii din miez de noapte”), a devenit celebru cel mai probabil datorită romanului său „Satanic Verses” („Versetele satanice”) din 1988. Acea carte, considerată o blasfemie de numeroşi musulmani, a generat proteste ample, iar fostul lider suprem al Iranului, ayatolahul Ruhollah Khomeini, a cerut asasinarea scriitorului Salman Rushdie şi a editorilor acestuia.

Scriitorul Salman Rushdie este cetăţean britanic de origine indiană, dar trăieşte în SUA de 20 de ani.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult