SCRISOAREA lui Barroso către Guvern: Trimiteți rapid listele electorale la CCR. Ponta răspunde: Nu aveți informații complete

SCRISOAREA lui Barroso către Guvern: Trimiteți rapid listele electorale la CCR. Ponta răspunde: Nu aveți informații complete
Publicat: 14/08/2012, 10:01
Actualizat: 02/02/2019, 02:47

Președintele CE, Jose Manuel Barroso, exprimă „preocuparea” în legătură cu recentele evoluții politice din România, cerând Guvernului să trimită rapid CC listele electorale pentru a se putea lua o decizie privind referendumul, declarându-se îngrijorat de presupusele „presiuni” asupra Curții.

DESCARCĂ DE LA FINALUL ARTICOLULUI SCRISOAREA LUI BARROSO CĂTRE PONTA.

„Sunt profund preocupat de recentele evoluții privind procesul de validare a referendumului de către Curtea Constituțională”, afirmă Jose Manuel Barroso în scrisoarea adresată premierului Ponta.

„Este esențial ca Guvernul României să răspundă fără întârziere solicitării Curții Constituționale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanța să ia cât mai curând posibil decizia finală privind referendumul. În acest context, este de o importanță capitală ca instanța constituțională să fie lăsată să își clarifice poziția, dacă acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte părți trebuie să se abțină să facă propriile interpretări”, adaugă Barroso.

„Aș vrea să exprim îngrijorările Comisiei Europene în legătură cu acuzațiile care ne-au fost semnalate privind presiuni și intimidări la adresa judecătorilor Curții Constituționale. Am încredere că dumneavoastră și Guvernul dumneavoastră veți lua, în interesul României și cetățenilor ei, deciziile necesare pentru implementarea angajamentelor asumate. Aplicarea deplină și riguroasă a tuturor recomandărilor stabilite în raportul din 18 iulie este esențială pentru credibilitatea României și pentru stabilitatea economică și financiară”, precizează Barroso în scrisoarea adresată premierului Ponta.

„Prin intermediul dumneavoastră, fac apel la toate forțele politice din România, de la guvernare și din opoziție, să acționeze cu responsabilitate și reținere și să se concentreze pe nevoia urgentă de restabilire a stabilității. Uniunea Europeană va continua să monitorizeze situația îndeaproape și va acorda o atenție specială evoluțiilor politice post-referendum în raportul MCV care va fi elaborat până la sfârșitul acestui an”, încheie președintele CE.

Guvern: CE nu are informații complete privind listele electorale și termenul de răspuns la CC

Guvernul a răspus, pe seară, președintelui Comisiei Europene. În esență, Victor Ponta spune că CE nu are informații complete privind transmiterea listelor electorale, aflate la BEC și că este foarte posibil ca președintele CE, Jose Manuel Barroso, să nu fi fost informat de existența unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constițutională.

Într-un comunicat, Guvernul arată că a luat act de scrisoarea transmisă de Barroso și remarcă mesajul echilibrat „adresat de fapt tuturor actorilor politici din România”, apreciind că este pentru prima dată când Comisia Europeană observă în mod oficial că Traian Băsescu și PDL pot fi făcuți răspunzători pentru presiuni la adresa Curții Constituționale.

Guvernul susține că mesajul lui Barroso vine practic în continuarea și totodată completarea apelului pe care premierul Victor Ponta l-a lansat de curând tuturor celor implicați în rezolvarea crizei politice, respectiv un îndemn la rațiune, respect reciproc și pentru deciziile Curții Constituționale, abținere de a prejudeca decizii ale instituțiilor în drept.

„În ceea ce privește măsurile privind transmiterea listelor electorale către Curtea Constituțională, este evident că informațiile de care dispune Comisia Europeană pe acest subiect sunt incomplete. Listele solicitate de Curte, la care se face referire, sunt în responsabilitatea Biroului Electoral Central, iar verificarea lor se face în termenul stabilit de Curtea Constituțională. Subliniem că există un termen fixat prin decizie a Curții (31 august a.c.) pentru a primi listele și nu există niciun indiciu care să infirme dorința de încadrare în acest termen. Este foarte posibil ca președintele Barroso să nu fi fost informat de existența unui termen de răspuns fixat chiar de Curtea Constituțională”, transmite Guvernul.

Mihai Draghici, [email protected]

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Veste îngrozitoare după moartea lui Petrică Cercel. Florin Salam e în stare gravă
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....