Comisia de la Veneția, mulțumită de angajamentele lui Corlățean privind independența CCR. Scrisoarea lui Gianni Buquicchio către București

Comisia de la Veneția, mulțumită de angajamentele lui Corlățean privind independența CCR. Scrisoarea lui Gianni Buquicchio către București
Publicat: 10/08/2012, 15:18
Actualizat: 29/07/2014, 23:25

Comisia de la Veneția se arată mulțumită de anagajamentele luate de Titus Corlățean cu privire la independența Curții Constituționale, se arată într-o scrisoare adresată de președintele acestui organism, Gianni Buquicchio, ministrului român de Externe.

Răspunsul Comisiei vine după scrisoarea pe care Corlățean i-a trimis-o lui Buquicchio în 8 august, ca reacție la declarația foarte critică a acestuia vizavi de presiunile la care ar fi suspusă Curtea Constituțională.

În scrisoarea sa de răspuns, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (numele oficial al Comisiei de la Veneția – organism consultativ al Consiliului Europei), Gianni Buquicchio, precizează că este „mulțumit cu privire la faptul că împărtășim opinii similare asupra necesității de a asigura protecția sistemului judiciar, în general, și a Curții Constituționale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune și apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independența Justiției. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează amenințări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituțională și îmi exprim speranța că această reacție rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influența judecătorii Curții Constituționale”, se arată într-un comunicat MAE remis gândul.

De asemenea, în scrisoarea de răspuns către Titus Corlățean, Buquicchio i-a reamintit ministrului român „că este important ca toate forțele politice să se abțină de la orice acțiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curții sau a judecătorilor acesteia”.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că va continua, în perioada următoare, să transmită Comisiei de la Veneția, celorlalte instituții europene și partenerilor internaționali ai țării noastre „toate elementele pertinente referitoare la evoluțiile în plan intern din România, în perspectiva deciziei finale a Curții Constituționale referitoare la rezultatele referendumului privind demiterea președintelui României”, se mai arată în comunicatul MAE.

gândul redă, mai jos, scrisoarea lui Gianni Buquicchio către Titus Corlățean, așa cum a fost transmisă de MAE:

„Stimate domnule Ministru,

Am onoarea să mă refer la scrisoarea dvs. din data de 8 august și în continuarea convorbirii telefonice cu privire la situația din România.

Sunt mulțumit cu privire la faptul că împărtășim opinii similare asupra necesității de a asigura protecția sistemului judiciar, în general, și a Curții Constituționale, în particular, împotriva oricărui tip de presiune și apreciez foarte mult angajamentul Guvernului pentru independența Justiției. Este într-adevăr pozitiv faptul că sunt luate măsuri concrete în cazurile care vizează amenințări împotriva judecătorilor de la Curtea Constituțională și îmi exprim speranța că această reacție rapidă va descuraja orice încercări viitoare de a influența judecătorii Curții Constituționale.

Înțeleg pe deplin faptul că situația politică actuală este destul de complexă; cu toate acestea, îmi exprim speranța că Curtea va putea să lucreze pe marginea deciziilor importante pe care trebuie să le ia în săptămânile următoare, în cele mai bune condiții.

Doresc să folosesc acest prilej pentru a reitera faptul că este important ca toate forțele politice să se abțină de la orice acțiuni care ar putea reprezenta presiuni asupra Curții sau a judecătorilor acesteia.

Doresc să confirm disponibilitatea Comisiei de la Veneția de rămâne la dispoziția autorităților române și a Curții Constituționale pentru orice asistență viitoare.

Vă rog să primiți, stimate domnule Ministru, asigurarea celei mai înalte considerații.

Al dumneavoastră,
Gianni BUQUICCHIO”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu