Sean Connery îi îndeamnă pe scoțieni să voteze pentru independență

Sean Connery îi îndeamnă pe scoțieni să voteze pentru independență
Publicat: 03/03/2014, 15:24

Actorul scoțian Sean Connery i-a îndemnat pe compatrioții lui să voteze pentru independența Scoției la referendumul din luna septembrie, informează dailymail.co.uk.

Actorul, adept de mulți ani al independenței Scoției, a declarat într-un interviu apărut duminică în The Sun că șansa țării sale de a se desprinde de Marea Britanie reprezintă o oportunitate care nu trebuie ratată.

Sean Connery, în vârstă de 83 de ani, spune că independența va stimula industria filmului și alte industrii creative, creând noi locuri de muncă în Scoția.

Starul scoțian, care s-a născut la Edinburgh, dar nu mai locuiește în Scoția, spune că decizia trebuie luată de oamenii care aleg să trăiască și să lucreze în Scoția. Votul pentru independență ar readuce în prim-plan cultura, patrimoniul și excelența creativă din Scoția, a adăugat actorul.

Punctul său de vedere nu este însă împărtășit de cântărețul David Bowie, care i-a îndemnat pe scoțieni, la gala Brit Awards 2014, să voteze pentru ca Scoția să rămână o parte din Regatul Unit al Marii Britanii.

Premierul David Cameron a spus că a „plâns de bucurie” atunci când David Bowie, o legendă a muzicii britanice și internaționale, s-a folosit de discursul său de acceptare a unui premiu la gala Brit Awards pentru a transmite următorul mesaj: „Scotland, stay with us!” („Scoția, rămâi cu noi!”).

David Bowie nu a fost prezent la acea gală, însă mesajul său a fost citit de celebrul model Kate Moss, care a ridicat în numele lui Bowie trofeul decernat la secțiunea „cel mai bun cântăreț britanic”.

În trecut, Sean Connery, care în prezent locuiește în Bahamas și deține o vilă și în Marbella, în Spania, a lăsat să se înțeleagă că ar putea să se întoarcă în țara natală, din care a plecat în anii ’50, declarând că ar putea să se gândească la posibilitatea unei întoarceri doar dacă Scoția va ieși din Regatul Unit al Marii Britanii.

Actorul l-a lăudat pe premierul scoțian Alex Salmond și activitatea guvernului său, după venirea acestuia la putere în mai 2007.

În 1997, Sean Connery a anunțat că a refuzat titlul de cavaler al Ordinului Imperiului Britanic datorită simpatiei sale pentru cauza promovată de Partidul Național Scoțian, însă în 2000, actorul a devenit Sir, fiind înnobilat de regina Elizabeth a II-a.