Șeful Serviciului de Informații de la Chișinău: Rusia încearcă să compromită prezidențialele din toamnă. În 2025 vrea să preia controlul Parlamentului

Publicat: 05/03/2024, 13:16

Șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, Alexandru Musteața, susține că Rusia va organiza în următorii 2 ani „crize și ciocniri sociale” în autonomia găgăuză și în regiunea transnistreană, pentru a compromite referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE și candidații pro-europeni de la alegeri.

Alexandru Musteața a anunțat, la o conferință de presă, că SIS a intrat în posesia „anumitor date” despre acțiuni care ar compromite aderarea Republicii Moldova la UE și ar menține-o sub influența Federației Ruse.

Detaliile indică asupra unor strategii pentru anii 2024 și 2025 care presupun susținerea actorilor politici pro-ruși care au legături în serviciile secrete, grupurile criminale organizate și conducerea de la Kremlin, a spus el.

Alexandru Musteața a transmis că planul Rusiei de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova se desfășoară în trei etape. Prima a fost în anul 2023, când s-a încercat imixtiunea în alegerile locale generale, etapă care a eșuat, spune șeful SIS.

Șeful SIS a menționat că Rusia ar planifica să compromită și referendumul pro-european, care ar urma să aibă loc în această toamnă, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

A treia etapă, planificată pentru anul 2025, transmite Musteața, ar avea drept scop preluarea controlului asupra Parlamentului Republicii Moldova, prin accederea forțelor politice aflate sub influența Federației Ruse.

Următoarea etapă va fi în 2025, când se va încerca preluarea Parlamentului prin accederea partidelor controlate de Kremlin. Actorii politici deschiși pro-Rusia au legături cu serviciile ruse, Kremlinul și grupările oligarhice. De asemenea, se mizează pe stataliști, care sunt camuflați în spatele acestui mesaj, dar au aceeași intenție. De asemenea, sunt și politicienii conectați la grupurile oligarhice, a precizat Musteața.

Potrivit lui, Moscova și politicienii pe care îi controlează planifică lansarea unor crize în domeniul economic și social, vor încerca să cauzeze ură interetnică și vor instiga la violențe. SIS afirmă că aceste crize vor fi lansate consecutiv sau în paralel, pentru a aduce destabilizare și a influența votul cetățenilor.

Alt instrument sunt atacurile informatice pentru a crea aparența că problemele cu care se confruntă cetățenii sunt mai mari decât în realitate. Fiecare element are un set de actori și instrumente. Acțiunile Rusiei se vor axa pe mai multe direcții, dar avem certitudinea că referendumul va fi principala țintă a discreditărilor, vor fi întreprinse acțiuni pentru a convinge cetățenii să îl boicoteze. Deja vedem intensificarea mesajelor în acest sens, a transmis șeful SIS.

Pe lângă dezinformarea prin intermediul mass-media și a rețelelor de socializare, Rusia și exponenții săi vor continua să folosească protestele, care vor fi reluate în luna martie-aprilie.

Planul lor este să producă violențe la proteste prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntarea agresivă cu forțele de ordine. Încă un element este susținerea factorilor de destabilizare prin continuarea creării polului regional de putere în Găgăuzia, care este, la moment, loial factorului rus. Scopul este de a șantaja autorităților centrale. Conducerea găgăuză analizează aplicarea unor acțiuni mai radicale în raportul cu Chișinăul, notează Musteața.

Rețelele de socializare – instrument de propagandă

Musteața a mai declarat că, la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, Rusia și exponenții săi vor încerca să discrediteze candidații proeuropeni. În acest sens, va fi folosită o varietate de instrumente, de la dezinformare și propagandă, până la crearea tendințelor separatiste în Găgăuzia și utilizarea instrumentelor disponibile în regiunea transnistreană.

Cel mai mare și mai important actor în aceste acțiuni ar fi gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, iar un alt grup, potrivit șefului SIS, va promova „doctrina statalistă, dar de apropiere de Federația Rusă”.

SIS deține date și despre alți actori politici afiliați Rusiei, care însă acum luptă pentru finanțarea Moscovei. Putem evidenția utilizarea Telegram și Tik Tok pentru propagandă. Și pe Facebook a crescut numărul paginilor anonime, care promovează informații false și destabilizatoare. Deținem date operative despre anumite agenții de presă scrisă și online, precum și despre televiziuni controlate, a subliniat Musteața.

Finanțări și expertiză manipulatoare din Federația Rusă

Șeful SIS spune că în spatele finanțărilor ar sta Federația Rusă. Acestea presupun donații ilicite și fictive, finanțarea unor surse media, transportarea banilor ilicită spre Republica Moldova, fie în numerar sau pe carduri cu bani din Rusia. Sumele ar urma să fie destinate pentru finanțarea unor partide politice sau a unor candidați și pentru coruperea alegătorilor.

Mai mult, ar exista intenția de implicare a experților străini ruși, ghidați la nivelul administrației președintelui Putin, în tandem cu serviciile speciale ruse în favoarea unui sau a unor anumiți candidați, acestea fiind plătiți direct de federația Rusă.

CITEȘTE ȘI:

Republica Moldova, noua ȚINTĂ a lui Putin? Klaus Iohannis avertizează asupra acțiunilor hibride ale Federației Ruse

Rusia va trata ”cu prioritate” cererea Transnistriei de a primi protecție /Premierul Poloniei avertizează că situația este PERICULOASĂ

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog